Teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin

Romancele isi vor putea face gratuit testul Babes Papanicolau, pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, prin Programului National pentru

Studiu: Apa minerala poate fi o sursa de calciu fara calorii
Cafeaua pe stomacul gol, PERICOL pentru sanatate: Ce trebuie sa faci pentru a stopa efectele

Romancele isi vor putea face gratuit testul Babes Papanicolau, pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, prin Programului National pentru Sanatatea Femeii, initiat de Ministerul Sanatatii, care se va derula in urmatorii 5 ani.

Romania ocupa un loc fruntas in Uniunea Europeana in ceea ce priveste cancerul de col uterin, numarul femeilor diagnosticate cu aceasta afectiune fiind si de zece ori mai mare decat in alte tari. Din cele peste 60.000 de femei diagnosticate anual cu cancer de col uterin in Europa, aproape 4000 sunt romance.

Dintre acestea, peste 2.000 mor anual din cauza cancerului de col uterin, iar Institutului National de Sanatate Publica ne avertizeaza ca rata deceselor provocate de cancerul de col uterin in randul romancelor este de 2,7 ori mai mare decat in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est si de sase ori mai mare decat media din statele membre.

Factorii principali care determina incidenta crescuta a acestei afectiuni in randul romancelor sunt lipsa educatiei pentru sanatate, lipsa banilor si diagnosticarea tardiva. Testul Babes Papanicolau identifica de timpuriu celulele cu potential malign din colul uterin si trebuie facut de absolut orice femeie dupa inceperea vietii sexuale. Medicii recomanda ca testul sa fie efectuat anual sau mai des, in functie de simptomele pe care le prezinta pacienta.

„Peste 800.000 de femei, cu varste intre 24 si 64 de ani, vor beneficia gratuit de servicii de depistare precoce a cancerului de col uterin, precum si de triaj citologic, tratament si reevaluarea periodica, pe langa servicii de sprijin pentru femeile din grupuri vulnerabile, de exemplu costurile cu transportul.”, a declarat la RFI Tudor Ciuhodaru, medic primar de urgenta.

Femeile in varsta de 25-64 ani care au calitatea de asigurat in conformitate cu prevederile art. 211 din Legea nr. 95/2006, precum si femeile care au domiciliul in Romania si care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse si nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin sau antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin isi vor putea face testarea gratuit in urmatorii 5 ani.

COMENTARII

DISQUS: 0