Dr. Sidonia Susanu: „Liposuctia NU este un tratament pentru obezitate!”

Liposuctia (sau lipoplastia) este o tehnica de remodelare corporalacare se realizeaza prin indepartarea mecanica a depozitelor excesive de grasime din

Piersicile sau fructele longevitatii. 10 beneficii surprinzatoare ale acestor fructe
Al patrulea deces inregistrat in aceasta iarna din cauza gripei – un barbat de 40 de ani din Iasi

Liposuctia (sau lipoplastia) este o tehnica de remodelare corporalacare se realizeaza prin indepartarea mecanica a depozitelor excesive de grasime din diverse regiuni ale corpului. Metoda poate fi folosita pentru remodelarea unor zone extinse precum abdomenul, coapsele, soldurile, spatele, bratele, dar si pentru corectarea unor depuneri de grasime localizate, greu de indepartat chiar si in ciuda unui program de fitness regulat, precum barbia, gatul, abdomenul inferior, asa-numitele „aripioare”, partea interna a genunchiului, gambele, gleznele etc.

Liposuctia insa nu este un tratament pentru obezitate si nici nu este in masura sa inlocuiasca programul regulat de sport. De asemenea, in cazul persoanelor supraponderale, trebuie asociata si modificarea regimului alimentar, sub directa supraveghere a unui dietetician.

Liposuctia se adreseaza in general pacientilor adulti, cu un exces ponderal cu pana la 30% din greutatea ideala, care au elasticitatea si fermitatea pielii pastrata, cu o conditie fizica buna, fara afectiuni medicale sau chirurgicale majore, nefumatori, persoane optimiste si care au asteptari reale in ceea ce priveste rezultatele liposuctiei.

Liposuctia se poate realiza in conditii de anestezie generala sau locala, in functie de amploarea procedurii (suprafata de tratat, volumul de grasime aspirata preconizat etc.). Intr-o singura interventie se pot scoate in conditii de siguranta pana la 5 litri de aspirat (grasime impreuna cu diverse lichide). Peste aceasta cantitate este nevoie de o terapie de reechilibrare agresiva, care implica inclusiv transfuzii de sange, si de aceea este de preferat sa se evite.
Intr-o prima etapa, la nivelul zonei de tratat se va introduce in mod uniform un lichid care are rolul de a facilita desfacerea fragmentelor de grasime, de a reduce sangerarea din timpul procedurii si, ulterior, de a reduce traumatismul din timpul procedurii, avand si efect anestezic concomitent. Aceasta este etapa de infiltrare si se realizeaza cu ajutorul unor tubusoare subtiri, numite canule de infiltrare. Ulterior grasimea in exces se va aspira prin intermediul unor tubusoare cu diametrul usor mai mare, variabil in functie de zona de tratat si de grosimea stratului de grasime, numite canule de aspiratie. Desprinderea fragmentelor de grasime se realizeaza prin miscari inainte si inapoi ale canulei prin stratul de grasime, iar aspirarea acesteia se face prin cuplarea canulei de aspiratie fie la o seringa vidata, fie la un aparat de lipoaspiratie. Canulele se introduc in piele prin incizii de 3-5 mm lungime. La sfarsitul procedurii inciziile se vor coase, iar la nivelul zonei tratate se vor aplica fie fese elastice, fie imbracaminte compresiva (ciorapi cu grad inalt de compresie, pantaloni, burtiere sau compleuri special confectionate pentru liposuctie). Aceasta are rolul de a inchide spatiile goale ramase in urma scoaterii grasimii si de a inchide vasele de sange lezate in timpul procedurii, prevenind astfel pierderile excesive de sange si formarea de hematoame. Imbracamintea compresiva trebuie purtata minimum doua saptamani in mod continuu, putand fi data jos dupa minim 3 zile de la interventie, pentru dus, si numai pentru o perioada scurta de timp (5-10 minute).

In saptamana imediat urmatoare dupa procedura, zona tratata se va umfla progresiv si va fi dureroasa. Vor aparea echimoze (vanatai) la nivelul zonei tratate si sub aceasta zona uneori pana la nivelul piciorului. Se vor administra medicamente care previn formarea cheagurilor de sange, medicamente antinflamatorii si antalgice (care reduc durerile) se va continua pentru o perioada scurta tratamentul antibiotic inceput inaintea interventiei si pentru o perioada mai lunga (pana la 2-3 luni) tratamentul cu fier. In a doua saptamana durerile cedeaza progresiv, concomitent cu reducerea inflamatiei. Rezultatul procedurii incepe sa se contureze dupa a doua saptamana de la interventie, dar poate fi corect apreciat dupa doua luni si considerat definitiv dupa 3 luni.

Dupa interventie se recomanda reluarea miscarilor normale cat mai curand posibil. Se recomanda ca exercitiile fizice sa fie reluate dupa 14 zile de la interventie, cand se recomanda si inceperea sedintelor de masaj. In primele 14 zile se recomanda evitarea schimbarilor bruste de temperatura, in special trecerea la temperaturi ridicate, sauna, dusul fierbinte etc., precum si consumul de bauturi alcoolice (determina dilatarea vaselor de sange din piele).
Fumatul, suprimat cu doua saptamani inainte de interventie, trebuie evitat pentru minim 6 saptamani dupa interventie.

Posibile complicatii ale liposuctiei:

– neregularitati ale pielii
– lezarea pielii sau a nervilor superficiali cu modificari persistente (peste 2-3 luni) a sensibilitatii cutanate
– pigmentari neregulate
– infectii
– formare de hematoame
– embolie grasoasa sau cu trombi de sange, inclusiv tromboza venoasa profunda si trombembolism pulmonar
– acumulare excesiva de fluide
– anomalii de cicatrizare a inciziilor pentru canule
– complicatii legate de anestezie
– asimetrie
– durere persistenta (peste 2-3 luni)
– lezarea unor structuri profunde sau organe interne (muschi, nervi, vase de sange mari, plamani, organe abdominale)

Aceste complicatii sunt doar teoretice daca se respecta cu strictete indicatiile si recomandarile medicului chirurg si anestezist. Totusi, in cazul in care apar oricare dintre complicatiile amintite, sau starea generala se inrautateste fara o cauza aparenta trebuie sa va adresati imediat medicului. Poate fi nevoie de o medicatie suplimentara, de o noua interventie sau chiar de o internare pentru o perioada scurta de timp.

In unele situatii (in care este nevoie sa se aspire mai mult de 5 litri) obtinerea rezultatului dorit poate necesita mai multe interventii succesive sau asocierea intr-un singur timp operator de tehnici suplimentare, precum lipectomia sau liftingul.

In general rezultatele sunt stabile la 3 luni de la procedura, dar cresterea ponderala importanta poate afecta si zona tratata, chiar daca nu la fel de mult ca celelalte regiuni ale corpului. De aceea este de preferat ca dupa interventie sa urmati un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata si un program de sport regulat.

COMENTARII

DISQUS: 0