Videanu si Vosganian, suspecti de constituirea unui grup infractional si delapidare

Videanu si Vosganian, suspecti de constituirea unui grup infractional si delapidare

Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei in perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, si Adriean Videanu, care l-a succedat in fruntea ministerului, in intervalul decembrie 2008 – septembrie 2010, sunt suspectati de constituirea unui grup infractional si delapidare. DIICOT cere din nou inceperea urmaririi penale, in dosarul Romgaz-Interagro.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vine joi la Bucuresti
Doar 1 roman din 10 crede ca milionarii tarii s-au imbogatit prin munca cinstita

Update Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Senatului Romaniei declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Varujan Vosganian, fost ministru al Ministerului Economiei si actual membru al Senatului sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare.

Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Presedintelui Romaniei declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de VIDEANU ADRIEAN, fost ministru al Ministerului Economiei, sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare.

Intrebat de jurnalisti cum comenteaza cererea DIICOT, Varujan Vosganian a refuzat orice comentariu, spunand: ”Nu am vazut-o (…) Trebui sa vad ce scrie in aceasta solicitare”.

In cazul lui Varujan Vosganian, senator PNL, Senatul trebuie sa isi de-a acordul pentru inceperea urmaririi penale, iar in cazul lui Adriean Videanu, fiind vorba despre alt dosar, presedintele Klaus Iohannis trebuie sa isi dea acceptul, deoarece este un fost ministru.

DIICOT a inaintat procurorului general Tiberiu Nitu referatul prin care se solicita realizarea demersurilor necesare catre Senat in vedere formularii cererii de urmarire penala pentru fostul ministru Varujan Vosganian in dosarul in dosarul Romgaz-Interagro.

De asemenea, DIICOT solicita procurorului general sa formuleze o cerere de urmarire penala catre Presedintele Romaniei pentru fostul ministru Adriean Videanu, cercetat in acelasi dosar.

Din referatul intocmit de catre procurorii D.I.I.C.O.T rezulta suspiciunea rezonabila ca,  in perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian si in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, Adriean Videanui, in calitate de ministri, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar de  sase ordine, respectiv trei Memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre suspectulIoan Niculae si au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC Interagro SA, acordand discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC Interagro peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum si gaze naturale exclusiv din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

Datorie uriasa

Astfel, demersurile ministrilor Varujan Vosganian si Adriean Videanu s-au realizat in conditiile in care SC Intergaro inregistra o datorie reprezentand cca. 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale SNGN ROMGAZ SA, societatea nationala fiind transformata practic intr-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca prin activitatea ministrilor Varujan si Videanu, respectiv prin vanzarea preferentiala catre SC Interagro a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale. Mai mult, SNGN Romgaz SA si Ministerul Economiei fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, prin folosirea SNGN Romgaz SA in favoarea SC Interagro SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost infiintata, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a Romaniei.

Afaceri de miliarde

In Referate se mai retine ca SNGN ROMGAZ SA a livrat in aceasta maniera catre SC INTERAGRO SA, gaze naturale din productia proprie in valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal. Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de catre SNGN ROMGAZ SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate catre SC INTERAGRO SA, este de cca.43.000.000 lei, respectiv cca.15.000.000 USD, iar TVA este de cca.54.000.000 lei, respectiv cca.19.000.000 USD.

Valoarea reducerilor comerciale de intreruptibilitate acordate catre SC INTERAGRO SA pentru achizitiile de gaze naturale din productia interna a SNGN ROMGAZ SA reprezinta un procent de cca.51% din totalul de cca.500.000.000 lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori intreruptibili in perioada februarie 2008 – decembrie 2010.

COMENTARII

DISQUS: