SUA trimit avioane de lupta in Germania: „Securitatea Europei este o prioritate pentru noi“

SUA trimit avioane de lupta in Germania: „Securitatea Europei este o prioritate pentru noi“

Americanii au anuntat saptamana aceasta ca 12 avioane de lupta A-10 Thunderbolt vor fi trimise la baza aeriana Spangdahlem din Germania, ca parte din „Operation Atlantic Resolve“, misiune care a fost formata dupa interventia Rusiei din Ucraina de anul trecut, anunta CNN.

Paul Matier: Sa incurajam copiii sa indrazneasca sa viseze si sa le oferim tot sprijinul de care au nevoie
Mesajul SUA este clar: INCALCAREA statului de drept si a INDEPENDENTEI JUSTITIEI reprezinta AMENINTARI pentru NATO

„Fortele Aeriene americane isi maresc prezenta in Europa pentru a reasigura aliatii si natiunile partenere ca securitatea europeana este o prioritate pentru noi“, a declarat locotenent-general Tom Jones, vicecomandant al Fortelor Aeriene SUA din Europa si Africa.

In afara de baza din Germania, avioanele A-10 vor fi detasate mai departe in alte natiuni din Europa de est.

Avionul A-10, cunoscut si sub numele de „warthog“, a fost proiectat in anii '70 pentru a sustine trupele terestre din Europa impotriva tancurilor si vehiculelor armate ale Uniunii Sovietice. Desi avioanele pot transporta o varietate de bombe si rachete, sunt cunoscute in special pentru arma Gatling, cu sapte tevi, care poate trage aproape 4.000 de gloante pe minut, indeajuns pentru a distruge un tanc. Avioanele sunt si rezistente, pilotul fiind protejat de focul de la sol de o intaritura din titaniu.

Aceste capabilitati ale A-10 au fost demonstrate cu succes in Irak, in Afganistan si in Balcani.

Cele 12 avioane A-10, impreuna cu 300 de soldati din baza aeriana Davis-Monthan din statul american Arizona vor sosi in Germania pana la sfarsitul lunii februarie. Desfasurarea avioanelor in celelalte locuri din Europa de est va dura aproximativ sase luni.

Avioanele A-10 nu au mai fost trimise in Europa din mai 2013, cand 21 de avioane care erau la baza aeriana germana au fost aduse acasa, conchide CNN.

COMENTARII

DISQUS: