Republica Moldova, Ucraina si Georgia vor perspective clare de integrare in UE

Republica Moldova, Ucraina si Georgia vor perspective clare de integrare in UE

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat ca relatiile Uniunii Europene cu tarile din Parteneriatul Estic vor continua, in mod etapizat. Acesta a sugerat ca Republica Moldova, Ucraina si Georgia nu au perspective clare de integrare europeana, anunta Mediafax.

Fost ambasador SUA: Dupa BREXIT, Romania va fi mai importanta in UE
Victor Ponta: Am convins parlamentari PSD sa nu voteze motiunea de cenzura

In contextul in care Republica Moldova, Ucraina si Georgia au cerut perspective clare de aderare la Uniunea Europeana, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic, desfasurat la Riga, Donald Tusk a declarat ca „Uniunea Europeana este un partener de lunga durata: parteneriatul nostru si summitul de la Riga nu sunt despre decizii cruciale sau despre asumarea unor pasi uriasi; relatiile noastre sunt construite pe vointa libera, respect si egalitate. Relatia noastra va merge inainte pas cu pas”.

Ucraina, Georgia si Republica Moldova spera sa adere la Uniunea Europeana la un moment dat, in timp ce Armenia, Azerbaidjan si Belarus nu au aspiratii europene.

Premierul Ucrainei, Arseni Iateniuk, a insistat pentru continuarea extinderii UE, mentionand ca nu ar trebui sa existe temeri cu privire la Rusia. „Trebuie sa actionati in mod indraznet si intelept. Nu va temeti de Rusia. Rusia trebuie sa se teama de voi, de noi toti. Nu va temeti de cuvantul „extindere”. Cu cat suntem mai multi, cu atat suntem mai puternici, cu atat vom avea mai mult succes si mai multe oportunitati pentru natiunile noastre”, le-a transmis Iateniuk liderilor Uniunii Europene, reuniti la Riga pentru summitul Parteneriatului Estic.

Republica Moldova, Ucraina si Georgia au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europeana anul trecut, iar acum cer o recunoastere explicita ca intr-o zi vor deveni membre ale Blocului comunitar.

COMENTARII

DISQUS: