Nicolicea, uimitor: Cei care nu respecta independenta justitiei sunt cei de la Comisia de la Venetia, nu PSD-ALDE

Opinia preliminara a Comisiei de la Venetia "le da o palma peste ochi" celor din Opozitie si presedintelui care au spus ca legile Justitiei nu trebuie

Wind Spring 2015
Generalul Breedlove, comandantul suprem al trupelor NATO din Europa: Avem deja echipe in trei state membre pentru a contracara “trolii” rusi

Opinia preliminara a Comisiei de la Venetia „le da o palma peste ochi” celor din Opozitie si presedintelui care au spus ca legile Justitiei nu trebuie modificate, a reactionat deputatul PSD Eugen Nicolicea la scurt timp dupa publicarea documentului.

Presedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, s-a aratat nemultumit vineri, intr-o interventie pentru Agerpres, de opinia preliminara a Comisiei de la Venetia cu privire la modificarea legilor justitiei.

„Comisia de la Venetia le da o palma peste ochi celor de la Opozitie si presedintelui Romaniei, pentru ca acestia au cerut de nenumarate ori sa nu se modifice nimic, sa se intarzie si au facut tot felul de sesizari la Curte sa nu intre in vigoare, sa se amane, sa se blocheze. Comisia de la Venetia, o sa observati ca cere sa se faca anumite modificari, iar cei care au spus sa nu se faca nimic sunt contrazisi de aceasta. In prezent este in vigoare raportul privind standardele europene privind independenta sistemului judiciar, adoptat de Comisia de la Venetia, document oficial, nu un draft, ce aveti acum”, a declarat Nicolicea.

Potrivit social-democratului, documentul pe care il prezinta acum Comisia de la Venetia e „un draft care nu poate sa bata ceea ce au votat data trecuta decat daca vor schimba acel raport”.

„Cu privire la respectarea independentei judecatorilor si procurorilor, in legea propusa si in legea adoptata, stiti ca este o diferenta intre ce s-a propus si ce s-a adoptat, respecta intocmai aceste standarde europene. Cei care nu respecta sunt cei de la Comisia de la Venetia tinand cont ca in raportul respectiv adoptat de ei se vorbeste ca exista o multitudine de modele, nu se poate recomanda un anumit model, zic ei, si in majoritatea cazurilor procurorii de rang inalt sunt numiti fie de Guvern, fie de Parlament. Nici pomeneala de cuvantul ‘presedinte’ in raportul adoptat. Si sa va spun de ce. In multe tari din Europa nu exista presedinte. Daca acum ne fac o recomandare in sensul acesta, trebuie sa isi modifice propriul raport”, a afirmat Nicolicea.

Seful Comisiei Juridice din Camera Deputatilor pretinde ca legea nu a fost modificata in privinta numirii procurorilor de rang inalt, ea a ramas ca si pana acum, iar presedintele are un rol in aceasta privinta.

„De asemenea, daca de aici se isca problema, ar trebui sa sesizati urmatoarea chestiune – revocarea procurorului sef al DNA s-a facut pe legea veche, nu pe propunerea legislativa. Deci nemultumirile sunt la adresa legii vechi”, a adaugat Nicolicea.

Sursa: epochtimes-romania.com

COMENTARII

DISQUS: 0