Ministrul britanic al Apararii: „Impartasesc ingrijorarea Romaniei privind securitatea la Marea Neagra”

Ministrul britanic al Apararii: „Impartasesc ingrijorarea Romaniei privind securitatea la Marea Neagra”

Ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, a spus, azi, dupa intalnirea cu omologul roman, Mircea Dusa, ca Marea Britanie va participa cu trupe in cele doua comandamente NATO care vor functiona in Romania, subliniind ca impartaseste ingrijorarea privind securitatea pe Marea Neagra.

Distrugatorul american USS Lassen se apropie la aproximativ 20 de kilometri de insulele construite de China
SUA vor sa inlocuiasca soldatii din peninsula Sinai cu drone

Ministrul roman al Apararii, Mircea Dusa, a declarat, dupa intalnirea cu omologul sau britanic, Michael Fallon, ca a discutat cu acesta despre situatia politico-militara din zona ca urmare a crizei din Ucraina si a anexarii Crimeei de catre Rusia, dar si despre situatia de securitate pe Marea Neagra si despre masurile care trebuie luate de cele doua state pentru a asigura pe Marea Neagra o prezenta permanenta, prin rotatie, a capabilitatilor NATO,  potrivit Mediafax.

„Un prim subiect abordat se refera la securitatea si la situatia politico-militara din zona noastra ca urmare a crizei din Ucraina si anexarii de catre Rusia a Crimeei, dar si situatia de securitate pe Marea Neagra si masurile pe care trebuie sa le luam impreuna pentru a asigura o prezenta permanenta, prin rotatie, pe Marea Neagra a capabilitatilor NATO. De asemenea, am analizat stadiul cooperarii noastre in NATO intre cele doua ministere, am discutat despre modul in care se indeplinesc masurile de reasigurare pe flancul estic al NATO si al Uniunii Europene, ca urmare a masurilor stabilite la Summitul din Tara Galilor si a masurilor stabilite de ministrii Apararii la sedinta NATO de acum o luna. L-am felicitat pe domnul ministru ca Marea Britanie si-a asumat rolul de natiune-cadru in perioada 2016-2018 privind crearea fortei de reactie rapida si ca Romania va fi prezenta in cadrul acestei capabilitati militare cu capabilitatile care vor rezulta in urma conferintelor de generare a fortei", a declarat Mircea Dusa.

Fallon a precizat ca Marea Britanie va participa cu trupe in cele doua comandamente NATO care vor functiona in Romania.

„I-am promis domnului ministru ca vom fi impreuna cu trupe in cele doua comandamente care vor fi stabilite pe teritoriul dumneavoastra si am salutat angajamentul pe care domnul ministru si l-a luat ca sa sustina Marea Britanie in rolul de natiune-cadru pe care si-l va asuma incepand cu 2017. De asemenea, am impartasit ingrijorarea pe care Romania o are in ceea ce priveste securitatea in Marea Neagra”.

El a mai anuntat ca in luna octombrie unul dintre cele mai noi distrugatoare ale Marinei Regale Britanice se va afla la Constanta.

„Vreau sa va anuntam, astazi, oficial, ca unul dintre cele mai noi distrugatoare ale Marinei Regale Britanice va fi prezent la Constanta, in luna octombrie”, a spus Fallon.

Potrivit acestuia, „sistemul de aparare antiracheta este unul defensiv, asa cum spune si numele, asa cum este si Alianta NATO, una defensiva”.

„Avem dreptul sa ne aparam in acest format de aliante de state”, a adaugat ministrul britanic al Apararii.

Ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, va fi primit, azi, si de presedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, si se va intalni cu premierul Victor Ponta.

Vizita lui Michael Fallon are loc la doua luni de la vizita in Romania a ministrului britanic de Externe, Philip Hammond.

COMENTARII

DISQUS: