Klaus Iohannis, dupa intalnirea cu Francois Hollande: Am cerut sprijinul Frantei pentru aderarea la Schengen si privind comunitatea roma

Klaus Iohannis, dupa intalnirea cu Francois Hollande: Am cerut sprijinul Frantei pentru aderarea la Schengen si privind comunitatea roma

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, marti, la Paris, cu omologul sau francez, Francois Hollande. Cei doi lideri au discutat despre relatia bilaterala dintre Romania si Franta, dar si despre comunitatea de romani din Hexagon, aderarea la spatiul Schengen, cooperarea economica sau sprijinul pentru Ucraina.

Biserica noastra si locul inimii
Restrictii mai aspre asupra detinerii si comertului cu arme de foc in UE

„Ma bucur ca ma aflu astazi aici. Invitatia pe care mi-ati adresat-o constituie un simbol puternic al relatiei bilaterale. M-am bucurat ca la aceasta prima discutie a fost posibil sa participe si domunl ministru de Externe si ministrul Economiei. Am fost satisfacut de substanta discutiilor. Relatia bilaterala se dezvolta atat in jurul unei importante relatii politice, cat si in jurul cooperarii sectoriale dinamice. Am reafirmat dorinta de dezvoltare a relatiei bilaterale, inclusiv in cadru european. Cooperarea economica se bazeaza pe dorinta de a aprofunda schimburile economice”, si-a inceput discursul Iohannis.

Iohannis a dezvaluit ca au fost avute in vedere si alte prioritati pentru tara noastra si Franta, cum ar fi lupta impotriva terorismului, situatia din Ucraina, precum si apropierea Republicii Moldova de UE si implementarea cu succes a Acordului de Asociere. La randul sau, presedintele francez Francois Hollande, a vorbit despre investitiile franceze facute in Romania si a subliniat ca acestea sunt importante atat pentru economia tarii noastre, cat si pentru Franta. Klaus Iohannis a avut parte de un incident de protocol imediat dupa aterizarea aeronavei prezidentiale la Paris.

„Un aspect important e cel al imaginii Romaniei si comunitatii de romani in Franta. Suntem increzatori ca fapte izolate nu pot avea un efect negativ de durata asupra unei lungi istorii de colaborare. Am solicitat domnului presedinte Hollande sprijin in combaterea oricarui discurs ce reduce o relatie solida la clisee. Am solicitat sprijinul Frantei pentru aderarea la Schengen. Am exprimat speranta ca o decizie va putea fi luata cat mai repede. Am discutat despre sporirea eforturilor comune in cooperarea anti-terorism. Am trecut in revista evolutiile preocupante din Ucraina si modalitatile de apropiere a unor state de UE. Am discutat despre Ucraina, am reiterat sustinerea ferma a Romaniei pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei. Am discutat despre consolidarea cresterii economice in UE, am exprimat sprijiul Romaniei pentru prioritatile de pe agenda strategica a UE, printre care si scaderea somajului”, a mai spus presedintele Romaniei, citat de HotNews.

La randul sau, presedintele francez a precizat, referitor la problema romilor, ca exista de ceva timp „o cooperare politieneasca foarte stransa”, intre cele doua tari, iar mobilizarea va continua.

Hollande a mai spus ca "anul 2018 il dorim foarte bine marcat, pentru ca este centenarul Romaniei moderne, iar in Franta vom avea o mare mobilizare pentru a celebra acest moment".

Seful de stat roman a mai spus ca a fost iritat de faptul ca, in timp ce astepta sa se urce in masina oficiala, nimeni nu a venit sa ii ia haina. Asa ca Iohannis a aruncat-o demonstrativ pe masina si a urcat in autoturism. Un aghiotant francez a recuperat haina si i-a dat-o generalului Silviu Pahontu, seful SPP, care a asezat-o langa seful statului in masina. Potrivit unor informatii, de vina ar fi protocolul francez pentru acest incident pentru ca presedintele si sotia sa ar fi trebuit preluati din avion si condusi la masina de catre reprezentantii tarii gazda.

COMENTARII

DISQUS: 0