Klaus Iohannis a SEMNAT: ce se intampla cu cei care locuiesc in cladiri cu risc seismic

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, modificarile Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al clad

Fructele maniei
„Dieselgate” continua si in 2016. SUA a dat in judecata Volkswagen

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, modificarile Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al cladirilor locuite sau in care exista sedii de firme, anunta Presedintia.

Prin modificarile aduse de Parlament si promulgate de presedintele Klaus Iohannis, sunt stabilite clase de risc, in care vor fi incadrate cladirile, pentru a stabili riscul seismic in care se afla.

„ La articolul 1, dupa alineatul (1), se introduce un nou alineat, alin. (2) cu urmatorul cuprins:(2) Stabilirea riscului seismic pentru o anumita constructie se face prin incadrarea acesteia intr-una din urmatoarele patru clase de risc: a) Clasa R(s) I, din care fac parte constructiile cu risc ridicat de prabusire la cutremurul de proiectare corespunzator starii limita ultime; b) Clasa R(s) II, in care se incadreaza constructiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradari structurale majore, dar la care pierderea stabilitatii este putin probabila c) Clasa R(s) III, care cuprinde constructiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot prezenta degradari structurale care nu afecteaza semnificativ siguranta structurala, dar la care degradarile nestructurale pot fi importante; d) Clasa R(s) IV, corespunzatoare constructiilor la care raspunsul seismic asteptat este similar celui obtinut la constructiile proiectate pe baza prescriptiilor in vigoare”, scrie in legea promulgata de presedintele Romaniei.

A fost modificat articolul 2 alin (1), litera b), astfel incat, persoanele fizice sau juridice, care au in administrare constructii, pot cere reexertizarea cladirii, iar costurile sunt suportate de bugetele locale, in cazul in care „ (…) termenele prevazute de prezenta ordonanta, nu au fost realizate masurile de interventie fundamentate in expertiza tehnica initiala sau in cazul in care codul/normativul de proiectare seismica in baza caruia s-a efectuat expertizarea tehnica initiala si incadrat constructia existenta in clasa de risc seismic si-a incetat aplicabilitatea. (…) Expertiza tehnica se insuseste de proprietari/asociatia de proprietari in vederea continuarii, in conditiile legii, a actiunilor de interventie privind reducerea riscului seismic al constructiei existente, dupa avizarea prealabila in Comisia Nationala de Inginerie Seismica organizata pe langa Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice”, potrivit sursei citate.

Conform modificarilor aduse Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, pe durata consolidarii cladirii, proprietarii vor beneficia de „consiliere si asistenta din partea compartimentelor de specialitate din cadrul primariilor”.

„Pe intreaga durata a derularii actiunilor privind reducerea riscului seismic al constructiilor existente, cuprinzand expertizarea tehnica, proiectarea si executia lucrarilor de interventie, proprietarii si asociatiile de proprietari, persoane fizice sau juridice, vor beneficia de consiliere si asistenta din partea compartimentelor de specialitate din cadrul primariilor”, scrie in proiectul de lege promulgat de seful tarii.

Proiectul de lege initiat de mai multi parlamentari PNL, ALDE si neafiliati a fost adoptat de Camera Deputatilor pe 5 iulie, in calitate de for decizional, cu 260 de voturi pentru si o abtinere.

COMENTARII

DISQUS: 0