Dusmanul lui Vladimir Putin: „Doamna de Fier“ a Lituaniei este criticul neobosit al Rusiei

Dusmanul lui Vladimir Putin: „Doamna de Fier“ a Lituaniei este criticul neobosit al Rusiei

Duritatea presedintei Lituaniei, viata extrem de privata si personalitatea publica realizata cu minutiozitate, dar mai ales refuzul ei de a vorbi despre trecutul sovietic, exaspereaza jurnalistii, analistii politici si, desigur, Rusia. Dalia Grybauskaitė are centura neagra la karate, la fel ca omologul ei rus, Vladimir Putin, care are centura neagra la judo, si pe care il critica neobosita cu privire la implicarea lui in conflictul din Ucraina.

Opozitia, atac dur la adresa PSD pe legea salarizarii: ‘Facem politici publice ca la nebuni’
TRAGEDIA AVIATICA DIN ALPI. Datele din a doua cutie neagra confirma teoria SINUCIDERII

Dalia Grybauskaitė, presedinta Lituaniei, nu este impresionata de Rusia, tara vecina care are 144 de milioane de cetateni, fiind de peste 40 de ori mai mare decat statul ei de la Marea Baltica, dar si capabilitati nucleare. Dezavantajul nu o opreste pe Dalia: in ultimul an, ea a criticat fervent Rusia, in moduri in care alti lideri europeni s-au ferit s-o faca. Ea a declarat sus si tare ca trupele ruse sunt prezente in estul Ucraina si ca o racheta ruseasca a doborat vara trecuta avionul de pasageri apartinand Malaysia Airlines, noteaza „Politico“ intr-un portret al liderului lituanian.

Primul presedinte al Lituaniei cu doua mandate consecutive

Ea l-a comparat pe Vladimir Putin cu Iosif Stalin si cu Adolf Hitler, a denumit Rusia „un stat terorist“ si a avertizat ca agresiunea Moscovei „se poate propaga de-a lungul Europei si chiar mai departe“.

In timp ce restul NATO se plange de Putin si isi exprima, verbal, sustinerea fata de Ucraina, Grybauskaitė s-a dus mai departe: in ciuda furiei Rusiei, ea a promis, anul trecut, in noiembrie, arme presedintelui ucrainean Petro Porosenko. Spiritul ei combativ a transformat-o intr-o tinta pentru Rusia, intr-un erou pentru Ucraina si intr-o figura populara acasa, unde amintirile despre anexarea sovietica inca ranesc adanc.

Dalia Grybauskaitė a castigat anul trecut al doilea mandat la presedintie cu o majoritate confortabila, avand o platforma anti-Kremlin. Astfel, ea a devenit primul presedinte de cand Lituania si-a obtinut independenta fata de Uniunea Sovietica, in 1991, care sa castige doua mandate consecutive.

„Doamna de Fier“ din statele Baltice

Peste hotare, Dalia Grybauskaitė este cunoscuta drept „Magnolia de Fier“, sau „Doamna de Fier“, dar aceste etichete dezvaluie totusi foarte putine despre liderul lituanian, noteaza publicatia „Politico“. „Grybauskaitė raspunde, pur si simplu, opiniei publice“, declara pentru „Politico“ fostul premier lituanian Andrius Kubilius, care sugereaza ca politicile dure implementate de ea, dar si limbajul politic acid, risca sa agraveze situatia si sa provoace un raspuns rusesc impotriva Lituaniei.

In ciuda popularitatii sale, Dalia este o figura solitara, fara familie apropiata si fara vreun partid politic in spatele ei. Grybauskaitė, 59 de ani, a fost comisar european si nu a fost membru al niciunui partid politic inca de la Partidul Comunist, de pe vremurile sovietice. Ea spune acum ca a devenit „alergica“ la politica partidelor.

COMENTARII

DISQUS: