DNA cere aviz pentru URMARIREA PENALA a Elenei Udrea in DOSARUL GALA BUTE

DNA cere aviz pentru URMARIREA PENALA a Elenei Udrea in DOSARUL GALA BUTE

DNA cere Camerei Deputatilor aviz pentru inceperea urmaririi penal a Elenei Udrea si a senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, in dosarul „Gala Bute”.

Hillary Clinton, acuzatii la adresa Rusiei inainte de alegerile din SUA
Soribel Feliz, administratorul programului Summer Work Travel, va invita la un webchat despre cum puteti lucra in vacanta de vara in Statele Unite

Procurorii o acuza pe fosta sefa de la Dezvoltare si Turism de abuz in serviciu, cu obtinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si folosirea influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite. Elena Udrea a anuntat ca va sustine o conferinta de presa la ora 15.00. De asemenea, procurorii DNA fac 18 perchezitii in dosarul Gala Bute. Printre cei perchezitionati este si fostul secretar general al Ministerului Dezvoltarii, Gheorghe Nastasia. Surse judiciare au declarat pentru gandul ca astazi vor fi audiati Rudel Obreja si un consilier al Elenei Udrea. Pe langa cei doi, vor mai fi audiate alte sase persoane. In acest dosar procurorii suspecteaza ca fonduri europene, dar si fonduri ale Ministerului Dezvoltarii au fost fraudate cu ocazia organizarii galei de box "Campion pentru Romania" din 2011, la care a boxat Lucian Bute.  DNA cere aviz pentru inceperea urmaririi penale a Elenei Udrea pentru o serie de infractiuni legate de organizarea „Galei Bute”: abuz in serviciu, cu obtinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si folosirea influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Procurorii sustin ca ministerul a atribuit, cu incalcarea prevederilor legale, fara publicarea unui anunt de participare, un contract catre firma lui Rudel Obreja, suma urmand sa fie rambursata din fonduri europene.

„In baza acestui contract, la data de 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare in valoare de 8.116.800 lei. Fondurile publice ar fi fost utilizate intr-o modalitate interzisa de lege, respectiv pentru finantarea unui eveniment sportiv organizat de catre o societate comerciala, iar suma achitata in baza contractului ar constitui in intregime un prejudiciu produs in patrimoniul ministerului. Prin incheierea contractului s-ar fi urmarit, in realitate, asigurarea fondurilor necesare organizarii galei de box mentionate, iar achizitia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formala, pentru care nu exista o nevoie reala a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenta de legalitate contractului”, se arata intr-un comunicat al DNA.

Procurorii sustin ca  din cercetari a rezultat ca cea mai importanta contributie la savarsirea acestor fapte si la producerea rezultatului apartine ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului de la acea data, Udrea Elena. Potrivit DNA,  Udrea Elena a luat decizia organizarii galei in urma unor discutii informale cu Obreja Rudel, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finantarii evenimentului, a cerut in mod repetat functionarilor din subordine sa se intalneasca cu Rudel Obreja pentru a identifica solutii pentru incheierea contractului si a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma sa fie alocat de catre MDRT in afara cadrului reglementat de procedura achizitiilor publice.

De asemenea, DNA sustine ca  Elenei Udrea ii fusesera aduse la cunostinta in mai multe randuri impedimentele legale si ca a participat sau a determinat incalcarea regulilor de incheiere a contractelor de achizitie publica.

„Avand in vedere ca Lucian Bute era la acel moment una dintre personalitatile romane cu cea mai mare cota de popularitate, Udrea Elena avea un interes direct in organizarea galei, urmarind obtinerea unor beneficii electorale prin asocierea imaginii cu cea a sportivului”, se mai arata in comunicatul DNA.

De asemenea, seful DNA a a transmis procurorului general al Romaniei referatul cauzei, in vederea sesizarii Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Ion Ariton, care in perioada in care ar fi savarsit faptele era ministru al Economiei.

Ariton este suspectat de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

"In calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentantii a 10 companii de stat aflate in subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, SNTGN Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, SNGN Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA si Societatea Nationala a Apelor Minerale SA) sa sponsorizeze, cu suma totala de 1.742.830 lei, organizarea galei internationale de box profesionist organizata la Bucuresti la data de 09.07.2011, in cadrul careia a evoluat sportivul Lucian Bute", a precizat DNA.

Elena Udrea este acuzata de trafic de influenta. Procurorii spun ca Udrea si-a folosit influrnta pentru ca societatea lui Rudel Obreja sa obtina un credit avantajos de la BRD. Procurorii au retinut urmatoarele despre acest aspect:

”►In cauza exista date si probe ca Udrea Elena si-a folosit influenta derivata din functia de ministru si de vicepresedinte al partidului aflat la guvernare asupra decidenti  B.R.D. – Societe Generale, si Nastasia Gheorghe, secretarul general ministerului, pentru ca acestia sa isi exercite atributiile intr-o modalitate care sa permita acordarea unui credit de catre Banca Romana de Dezvoltare societatii S.C. Europlus Computers S.R.L.
►Suma astfel obtinuta are natura unui folos necuvenit, in conditiile in care imprumutul a fost acordat in regim de urgenta si in conditii mai avantajoase decat cele prevazute in normele de creditare ale bancii, avantaje pe care societatea nu le-ar fi obtinut in lipsa interventiei ministrului.
►La data de 29.06.2011 MDRT a emis o adresa prin care comunica bancii acceptul prealabil privitor la cesiunea drepturilor la incasarea sumelor rezultate din executarea contractului de servicii. Adresa a fost semnata la cererea ministrului Udrea Elena de catre un functionar desi  ministerul nu eliberase niciodata asemenea inscrisuri pentru a garanta creditele unor societati comerciale.
in 29.06.2012  comitetul de credit al centralei a sustinut acordarea derogarilor de la normele de creditare, invocand experienta societatii in organizarea unor evenimente similare.”

18 perchezitii, in dosar

DNA a anuntat ca face 18 perchezitii in dosarul Gala Bute, au transmis surse judiciare pentru gandul. Acest dosar a inceput in urma unei sesizara oficiale. Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) a sesizat DNA, in aprilie 2012, in legatura cu posibile acte de coruptie si alte fapte penale comise in principal de Rudel Obreja, in contextul organizarii galei "Campion pentru Romania".

In nota de control intocmita de inspectorii DLAF si inaintata DNA, document obtinut de MEDIAFAX, a fost descris modul in care Rudel Obreja, atunci presedinte al FRB, a dat dreptul de exclusivitate in organizarea galei de box "Campion pentru Romania" unei firme care ii apartinea tot lui.

In baza acestui contract de exclusivitate, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, a obtinut, prin negociere directa de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, avand ca obiect "Promovarea brandului turistic al Romaniei". Valoarea a fost stabilita in baza unui studiu intocmit de The AdComp – Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, valoare pe care MDRT "si-a insusit-o".

Inspectorii DLAF au ajuns la concluzia ca firma lui Rudel Obreja nu avea in niciun caz capacitatea tehnica si profesionala de organiza o asemenea gala sau de a presta servicii de promovare a Romaniei ca destinatie turistica si a brandului national. Cu numai doua luni inainte de organizarea galei, firma lui Obreja, Europlus Computers, care avea patru angajati – doi part-time cu patru ore pe zi si doi part-time cu doua ore pe zi – si-a adaugat ca activitati secundare "serviciile de reprezentare media" si "Activitatile agentiilor de publicitate". Firma insa nu a angajat vreun specialist in aceste domenii, din datele ITM reiesind ca pana la momentul la care a primit contractul de la minister a avut aceiasi patru angajati: un contabil, un subinginer electronist, un inginer electromecanic si un consilier juridic.

In aceste conditii, DLAF a ajuns la concluzia ca MDRT a incheiat contractul cu firma lui Obreja in baza exclusivitatii pe care aceasta o primise de la Federatia de Box condusa tot de el.

Imediat dupa obtinerea contractului de la MDRT, firma lui Obreja a luat un credit de la BRD, garantand cu sumele ce urmau sa fie obtinute din acest contract. MDRT a platit, la 1 februarie 2012, o prima transa din contract, in valoare de 8.116.800 de lei. Banii au intrat in contul de trezorerie deschis de BRD pentru a-si primi banii din contractul dintre MDRT si Europlus Computers. Plata s-a facut din bugetul MDRT, insa urma sa fie decontata din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Cererea de rambursare a fost depusa in 16 februarie, insa autoritatea de management a acestui proiect in Romania a suspendat verificarea ei, pana la incheierea controlului DLAF.

"Pentru majorarea artificiala a valorii cheltuielilor efectuate in legatura cu organizarea galei, in corespondenta cu DLAF, SC Europlus Computers a invocat plati in valoare de 239.493,82 de lei care nu pot fi considerate ca fiind efectuate pentru organizarea reuniunii de box profesionist si care nu au legatura cu activitati de promovare a Romaniei. Aceste cheltuieli se refera la bilet de avion pentru Denisa Obreja, haine la comanda pentru Rudel Obreja, comisionul din vanzarea biletelor de intrare la gala, servicii de cazare si masa achizitionate inainte de incheierea contractului cu MDRT pentru un grup de persoane care nu sunt angajatii Europlus Computers SRL, dineu dupa gala de box din 9 iulie sau servicii de consultanta prestate in perioada iulie 2011 – ianuarie 2012", aratau inspectorii DLAF in documentul de control transmis DNA si obtinut de MEDIAFAX.

Valoarea totala a contractului dintre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si Europlus Computers a fost de 1,93 milioane de euro fara TVA.

La 1 noiembrie 2011, MDRT anunta ca firma lui Rudel Obreja va incasa suma de 1,53 milioane euro, fara TVA, cu aproape 400.000 euro mai putin decat valoarea din contract, intrucat nu si-a indeplinit unele obligatii.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului arata, in aprilie 2012, ca sesizarile DLAF catre DNA se refera strict la activitatea societatii comerciale care a organizat Gala Bute, nu la activitatea ministerului.

Conform ministerului, procedura de achizitie publica pentru desemnarea prestatorului de servicii de publicitate pentru acest eveniment a fost stabilita in conformitate cu procedurile legale in vigoare, asa cum sunt ele prevazute de OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

De asemenea, MDRT preciza ca, in urma analizarii respectarii prevederilor contractului de prestari servicii de publicitate dintre minister si societatea comerciala care a organizat gala de box, a constatat ca nu toate activitatile stabilite in contract au fost indeplinite si, prin urmare, asa cum prevede contractul, a achitat doar o parte din suma initial stabilita. Astfel, MDRT a decis sa achite doar 1,54 de milioane de euro (fara TVA), in timp ce suma stabilita initial in contract a fost de 1,93 de milioane de euro (fara TVA).

COMENTARII

DISQUS: