Cu un pas mai aproape de viitorul din Star Wars: armata SUA a testat cu succes „raza mortii“

Cu un pas mai aproape de viitorul din Star Wars: armata SUA a testat cu succes „raza mortii“

O arma laser montata pe un vehicul aerian ne aduce din ce in ce mai aproape de viitorul reprezentat in filmul science-fiction Star Wars. Armata SUA a dezvaluit ca a incheiat cu succes primele teste la un sistem ce prevede arme laser montate pe drone sau avioane de lupta.

Un distrugator american trage cu munitie de razboi in Marea Neagra
Alegeri SUA 2016. Clinton promite locuri de munca si venituri mai mari pentru clasa de mijloc si denunta planul lui Trump favorabil bogatilor

Agentia Proiectelor Avansate de Cercetare in Aparare (DARPA), din cadrul armatei SUA, a dezvaluit ca a incheiat primele teste ale unui sistem cu arme laser. Cercetatorii spun ca aceste arme demonstreaza „o putere extraordinara“ si ca sunt pe cale de a incepe urmatoarea etapa a testarilor asupra tintelor vii, noteaza „Daily Mail“.

Sistemul de Aparare cu Energie Laser lichida (High-Energy Liquid Laser Area Defense System – HELLADS) va crea un laser destul de mic pentru a putea fi montat pe un avion. „Scopul programului HELLADS este sa produca un sistem de armament laser de 150 de kilowati care este de zece ori mai mic si mai usor decat un laser actual cu o putere similara, putand fi integrat intr-un vehicul aerian tactic pentru apararea impotriva amenintarilor de pe teren“, se arata in comunicatul DARPA.

Potrivit comunicatului oficial, testarile secrete „au demonstrat o putere suficienta si o calitate buna a razei, astfel incat se va trece la testele pe teren“. Urmatoarea etapa a testelor laserului HELLADS va incepe vara aceasta, intr-un efort finantat de DARPA si de Laboratorul de Cercetare a Fortelor Aeriene americane. Dupa testare, scopul este ca acest sistem sa devina o capabilitate a armatei, pentru customizare, teste aditionale si tranzitia catre modul operational.

Laserul a fost realizat de subcontractorul DARPA, General Atomics, si va fi folosit pentru doborarea dronelor. „Dispozitivele, manevrate de om sau nu, ale dusmanului au devenit din ce in ce mai sofisticate, astfel luand nastere nevoia de un raspuns rapid si eficient impotriva unor astfel de amenintari“, spune DARPA.

Laserele de mare putere pot oferi o solutie la aceasta provocare deoarece au viteza si puterea necesara de a contracara amenintari multiple, se arata in comunicat. Totusi, este posibil ca acest sistem sa fie folosit si in raidurile aeriene care vizeaza tinte precise.

COMENTARII

DISQUS: 0