Bruxelles. Iohannis, dupa intalnirea cu Porosenko: In cateva zile merg in Ucraina

Bruxelles. Iohannis, dupa intalnirea cu Porosenko: In cateva zile merg in Ucraina

Consiliul European a inceput cu doua ore intarziere, pentru ca liderii care au negociat azi-noapte la Minsk sa ajunga la Bruxelles. Presedintele Klaus Iohannis si presedintele ucrainean Petro Porosenko au avut o intalnire in cadrul Consiliului European. Seful statului va efectua o vizita in cateva zile in Ucraina. La inceputul reuniunii, seful statului a fost surprins de camerele de luat vederi discutand in germana cu Angela Merkel.

Obama: Intr-o saptamana se va sti numele candidatului democrat pentru Casa Alba
Desteptari

UPDATE 23.23. Klaus Iohannis:

– Acest prim Consiliu s-a desfasurat intr-un context important.
– Am salutat ca Merkel si Hollande au fost alaturi de Porosenko
– Singura solutie pentru criza ucraineana este cea politica, bazata pe dialog si care urmareste incetarea varsarii de sange.
– Am sperante ca respectarea suveranitatii Ucrainei va deveni o prioritate pentru toti cei prezenti la negocieri, ceea ce nu a fost pana acum pentru Federatia Rusa. Sunt tensiuni si puncte sensibile pe care nu le putem rezolva fara sa fim uniti. Nu ne putem permite sa ne iluzionam ca acum totul s-a rezolvat.
– Majoritatea punctelor erau incluse si in memorandumul de la Minsk
– In lipsa respectarii celor convenite, suntem hotarati sa discutam despre introducerea de noi sanctiuni
– Romania intelege pericolul sporit al conflictului armat din vecinatatea noastra si se implica in solutionarea lui. Am convenit sa intensificam cooperarea bilaterala
– M-am intalnit cu Porosenko, am primit invitatia de a merge la Kiev. Saptamana viitoare il voi primi pe ministrul de externe ucrainean la Bucuresti
– Continuarea luptei impotriva terorismului. In numele Romaniei am adoptat o declaratie privind lupta impotriva terorismului
– Sustinem cooperarea cu partenerii din afara UE pentru contracararea acestei amenintari. Am insistat ca masurile pe care le vom aplica sa nu creeze noi diviziuni in interiorul UE.
– Am subliniat necesitatea mentinerii unui echilibru intre libertatile fundamentale.Am sustinut ca actiunile noastre nu trebuie sa creeze noi bariere.
– Am avut o dezbatrere asupra situatiei Greciei. Ne bucura faptul ca s-a ajuns la un acord intre premierul Greciei si presedintele eurogrupului pentru a incepe consultari tehnice.
– Am sustinut ca masurile trebuie aprobate coerent, fara diferente intre statele Schengen si cele non Schengen
– Am subliniat ca Romania isi doreste sa adopte moneda unica europeana

INTREBARI:

Ce ati discutat cu Angela Merkel?

Am discutat cu multi lideri, nu doar cu Merkel. Temele nu le voi aprofunda acum.

Ajutor militar pentru Ucraina?

Nu am aprofundat teme concrete cu Porosenko. In cateva zile plec acolo. Mi-a cerut sa-l vizitez

Ce ati discutat despre Schengen?

In plen nu s-a discutat Schengen. Dar in toate discutiile abordez Schengen si voi faca asa pana cand se va gasi o solutie

UPDATE. 23.10. Lucrarile Consiliului European s-au incheiat. Seful statului va face declaratii in scurt timp.

UPDATE 19.34. Petro Porosenko a avut o discutie de aproximativ o jumatate de ora cu Klaus Iohannis, inainte ca presedintele ucrainean sa plece de la reuniune. Porosenko i-a multumit lui Iohannis pentru sustinere, a spus ca discutiile au fost utile si ca-l asteapta foarte curand la Kiev pe presedintele statului roman.

La inceputul intalnirii, Porosenko l-a salutat pe Iohannis in limba romana. Cei doi sefi de stat au discutat despre situatia din Ucraina si s-au asigurat de sprijin reciproc pentru proiecte bilaterale si chestiuni de ordin regional.

UPDATE 19.16. Presedintele Ucrainei Petro Porosenko si presedintele Consiliului European Donald Tusk au sustinut o declaratie de presa comuna. Porosenko a spus ca in ultimele 72 de ore a dormit doar cinci ore dupa ce a fost sa vada cu ochii lui zonele bombardate din estul tarii.

"Incetarea focului este cheia discutiilor cu Rusia"', a spus Porosenko, precizand insa ca Rusia nu a dat semne ca-si doreste acest lucru. In final, presedintele ucrainean a mai spus ca succesul reformelor de la Kiev depind doar de restabilirea pacii. El a tinut sa le multumeasca liderilor europeni pentru sustinere, si intr-un gest mai putin intalnit la reuniuni de acest gen, l-a imbratisat pe presedintele Consiliului Euroopean spunandu-i: "Thank you, Donald!".

UPDATE 16.56. Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la Consiliu. Inainte de inceperea lucrarilor, liderii europeni au schimbat cateva amabilitati. Klaus Iohannis si Angela Merkel au fost surpinsi de camerele de luat vederi in timp ce discutau in germana. Iohannis a fost asezat la masa la doar un scaun distanta de Merkel, intre ei fiind premierul Finlandei, Alexander Stubb.

Iohannis s-a salutat si cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, iar dupa poza oficala seful statului a schimbat cateva vorbe si cu presedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz.

UPDATE 16.00. Angela Merkel a ajuns la Consiliu. "Este o urma de speranta, nici mai mult nici mai putin, dar este o urma de speranta de care trebuie sa ne folosim pentru a duce lucrurile mai departe", a spus Cancelarul Germaniei despre negocierea de la Minsk."'Sa semnezi acorduri este un lucru important, dar si mai important este sa le implementezi si asta trebuie sa facem de acum incolo. Nu trebuie sa mai vorbim despre sanctiuni, asa cum unii propusesera zilele trecute", a spus, la randul sau, inaltul Reprezentant al UE pentru politica externa, Federica Mogherini, despre acordul de la Minsk.  

UPDATE 15.30. Reuniunea Consiliului European a fost amanata cu doua ore pentru ca liderii care azi-noapte au negociat la Minsk incetarea conflictului dintre Ucraina si Rusia sa poata ajunge.

Printre primii sositi au fost Donald Tusk, Presedintele Consiliului European, Alexis Tzipras, premierul Greciei, presedintele Frantei Francois Hollande si cel al Ucrainei, Petro Porosenko.

"Nu este o victorie dar nici un esec total, trebuie sa ramanem prevazatori", a spus Hollande. La randul sau, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a spus ca nu ar trebui sa livram arme Ucraine, ci doar suport financiar. "Daca Minsk esueaza, avem o mare problema", a spus Schulz.

UPDATE. 13.00. Klaus Iohannis a avut o intalnire cu presedintele PPE, Joseph Daul, cu prilejul reuniunii Partidului Popular European si inaintea sedintei Consiliului European. Principalele teme de discutie au abordat situatia geopolitica actuala in contextul negocierilor de pace de la Minsk, situatia din regiune si politica interna a Romaniei in primele luni de la preluarea mandatului de catre Iohannis.

Porosenko  a cerut sa se vada la Bruxelles si cu presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, cu presedintele Consiliului European Doanld Tusk si cu presedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski. Aceste doua ultime intalniri sunt importante in contextul in care ambele state si Polonia, si Romania au parteneriate puternice cu NATO, contestate de Rusia.

Sefii de stat prezenti la Consiliul de la Bruxelles trebuie sa convina o serie de masuri in cazul conflictului Ucraina-Rusia. Aceasta lista trebuie sa fie si adoptata intr-o declaratie comuna a Consiliului.

"Marea intrebare la care va trebui sa raspundem va fi ce vom face daca ne vom confrunta cu un val masiv de refugiati", au declarat sursele citate mai sus.

Presedintele Klaus Iohannis se afla de ieri la Bruxelles pentru Consiliul European care se va desfasura incepand cu ora 14.00 (ora Romaniei), pe agenda aflandu-se subiecte importante precum lupta impotriva terorismului si evolutiile din Ucraina. Liderii UE urmeaza sa discute despre lupta UE impotriva terorismului in urma atacurilor de la Paris.

Seful statului se va intalni astazi, la ora 11.00, cu presedintele PPE, Joseph Daul. Incepand cu ora 11.30 seful statului se va afla la Summit-ul Partidului Popular European.  Reuniunea Consiliului European va incepe la ora 14.00 (ora Romaniei), la sediul Consiliului European.
   
La ora 14.45 (ora Romaniei), presedintele Iohannis va participa la dineul de lucru separat al sefilor de stat si de guvern din statele membre ale Uniunii Europene. Dupa reuniunea Consiliului, presedintele va sustine la ora 20.10 (ora Romaniei), o declaratie de presa in care va prezenta concluziile discutiilor liderilor europeni.

COMENTARII

DISQUS: