BAROMETRUL INCREDERII IN INSTITUȚII. PARTEA A DOUA: ADMINISTRATIA LOCALA

BAROMETRUL INCREDERII IN INSTITUȚII. PARTEA A DOUA: ADMINISTRATIA LOCALA

PRIMARIA SI PRIMARUL – EXPONENTII INCREDERII OAMENILOR

Dintre institutiile administratiei locale, cele mai multe dintre persoanele intervievate manifesta un grad ridicat de incredere (multa si foarte multa) in primaria localitatii in care traiesc (43%), cea mai scazuta proportie a gradului ridicat de incredere fiind declarat pentru consiliile judetene, respectiv consiliul general in Bucuresti (29%). Un procent ridicat de respondenti declara ca au putina sau foarte putina incredere in primaria de sector (65%) si un procent mai mic, putin peste jumatate dintre respondenti (54%) declara acelasi lucru cu privire la primaria localitatii in care traiesc.

NATO confirma deschiderea a sase noi centre de comanda pe flancul estic al Aliantei
Achitari

Similar cu increderea in institutii, nivelul cel mai ridicat de incredere exprimat pentru reprezentantii autoritatilor este inregistrat pentru primarul localitatii in care respondentii traiesc (52%), consilierii locali (cei de sector – in cazul locuitorilor Bucurestiului), consilierii judeteni (cei generali – pentru cei care locuiesc in Bucuresti) si prefectul bucurandu-se de mai putina incredere din partea celor intervievati. Doar patru din zece dintre intervievati cunosc cine este presedintele consiliului judetean, respectiv consiliului general in cazul Bucurestiului; dintre acestia, doar 38% au multa sau foarte multa incredere in presedintele consiliului judetean (presedintele Consiliului General Bucuresti), iar 58% au putina sau foarte putina incredere in acesta. Respondentii au cea mai putina incredere in consilierii locali (cei de sector – in cazul locuitorilor Bucurestiului).
O treime din participantii la acest studiu considera ca institutiile administratiei locale si judetene nu au destula putere pentru a fi eficiente in dezvoltarea localitatii si a raspunde la nevoile oamenilor. Jumatate dintre persoanele intervievate care considera, in schimb, ca institutiile administratiei locale si judetene au aceasta putere, sunt multumite de activitatea administratiei locale, iar aproximativ trei din zece respondentii care considera ca aceste institutii au puterea de a fi eficiente in dezvoltarea localitatii si de a raspunde la nevoile oamenilor nu sunt multumiti de activitatea administratiei locale.
Parerile respondentilor cu privire la competenta oamenilor din administratia centrala si cea locala sunt impartite: 36% dintre cei intervievati considera ca cei mai competenti oameni se afla in administratia locala si 37% dintre ei considera ca cei mai competenti oameni se afla in guvern, ministere, parlament, agentii (administratia centrala).
Un procent semnificativ dintre participantii la studiu, 77%, considera ca este nevoie de o mai mare descentralizare a puterii dinspre administratia centrala inspre cea locala. Drept urmare, un numar crescut de respondenti sunt de acord ca cinematografele (68%) si politia (60%) sa treaca la nivelul autoritatilor locale. In schimb, un procent mai scazut dintre cei intervievati sunt de acord ca Portul Constanta sa fie trecut la nivelul autoritatii locale; totusi, 21% dintre respondenti nu stie sau nu raspunde daca Portul Constanta ar trebui sa fie trecut inspre autoritatile locale.

AVANTAJELE PERCEPUTE ALE REGIONALIZARII

Mai mult de jumatate dintre intervievati (55%) considera ca prin regionalizare s-ar imbunatati modul de gestionare a treburilor publice ale tarii si ca regionalizarea ar fi mai degraba un lucru bun pentru ei. Mai mult de jumatate dintre persoanele intervievate considera ca prin regionalizare s-ar imbunatati atragerea de fonduri europene si cooperarea cu alte comunitati din tara si Uniunea Europeana. De asemenea, calitatea serviciilor publice, crearea de locuri de munca, finantarea proiectelor de infrastructura, nivelul de trai si drumul parcurs de cetatean pentru rezolvarea unor probleme s-ar imbunatati, in opinia a mai mult de patru din zece respondenti. In plus, peste 30% dintre intervievati cred ca reducerea birocratiei si resursele bugetare la nivel local s-ar imbunatati in urma regionalizarii.
Actuala clasa politica nu poate gestiona cu succes procesul de regionalizare a Romaniei, in opinia unei jumatati dintre respondenti; in schimb, aproximativ patru din zece participanti la studiu cred ca actuala clasa politica poate gestiona acest proces cu succes, iar aproximativ unul din zece respondenti nu stiu sau nu doresc sa isi exprime opinia cu privire la acest aspect.
Aproape jumatate dintre intervievati (46%) considera ca cetatenii sunt cei care ar trebui sa ia decizia privind cea mai buna forma de regionalizare, 17% dintre participantii la studiu cred ca presedintele tarii este cel care ar trebui sa ia aceasta decizie, 12% cred ca parlamentul ar fi cel care ar trebui sa decida forma de regionalizare cea mai buna, cate 8% dintre cei respondenti considerand ca guvernul sau autoritatile locale ar trebui sa ia aceasta decizie. Cei mai putini dintre intervievati (3%) cred ca decizia privind cea mai buna forma de regionalizare ar trebui sa fie luata de Uniunea Europeana.
Desfiintarea judetelor in cadrul regionalizarii este privita ca fiind o optiune proasta sau foarte proasta de 54% dintre cei care au participat la studiu, doar 37% considerand ca aceasta ar fi o decizie buna sau foarte buna. Un procent semnificativ din respondenti, si anume 67%, considera ca atributiile pe care institutia prefectului le are ar trebui diminuate in cazul regionalizarii, iar aproximativ o cincime dintre cei care au fost intervievati cred ca aceasta institutie ar trebui desfiintata.
In studiul Barometrul increderii in institutii – administratie locala, realizat de IRES, in perioada 12-13 martie 2015, 47% dintre respondenti spun ca, in acest moment, lucrurile in Romania merg intr-o directie buna, in timp ce 45% considera ca acestea merg intr-o directie gresita.

Caracteristicile cercetarii:
Volumul esantionului:1.235 indivizi de 18 ani si peste
Tipul esantionului:multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national
Reprezentativitate: eroare maxima tolerata de ± 2,8%
Perioada anchetei:12-13 martie 2015

COMENTARII

DISQUS: