AVERTISMENTUL lui Eduard Hellvig legat de CONCESIILE facute de UE Rusiei, preluat de Newsweek: Va COMPLOTA Europa cu Putin pentru a supune Ucraina?

AVERTISMENTUL lui Eduard Hellvig legat de CONCESIILE facute de UE Rusiei, preluat de Newsweek: Va COMPLOTA Europa cu Putin pentru a supune Ucraina?

Intr-o analiza publicata in Newsweek, Judy Dempsey atrage atentia ca liderii din Uniunea Europeana au de facut o alegere dificila: fie sustin pe deplin Ucraina, fie comploteaza cu Rusia si transforma Ucraina intr-un stat esuat. Jurnalista trage un semnal de alarma in privinta concesiilor facute Rusiei de UE si aduce in prim plan argumentele lui Eduard Hellvig, directorul SRI, care a avertizat deja ca tarile din Europa care fac concesii Rusiei dauneaza atat intereselor UE, cat si a celor din NATO.

Bilete
Cetateanul roman rapit in Burkina Faso a fost transportat in nordul statului Mali

Jurnalista il citeaza pe Eduard Hellvi, care a dat exemplul Ungariei care "are tendinta de a deveni o amenintare la adresa arhitecturii europene, un cal troian din ce in ce mai mult aflat sub influenta Moscovei". Ea subliniaza ca aceste concesii facute Rusiei, in timp, se vor traduce prin instabilitatea in regiune si subminarea securitatii in Europa.

"Uniunea Europeana nu-si poate permite un comportament obraznic de tipul celui britanic sau grecesc, sau jocul la doua capete, dupa modelul Sofiei, Romei sau Nicosiei. Astfel de atitudini sunt cu atat mai ingrijoratoare acum cand tari precum Polonia, Estonia, Letonia, Lituania si Romania au devenit principalele tinte ale imperialismului rusesc", a transmis Eduard Hellvig, directorul SRI.

"La un an de la Euromaidan, cand zeci de mii de ucraineni au iesit in strada si l-au dat jos pe Viktor Ianukovici de la putere, Ucraina si Europa de Est raman extrem de vulnerabile. Invazia Rusiei in estul Ucrainei este suficienta pentru ca guvernele europene sa faca o alegere fara echivoc in favoarea Kievului", este de parere analista Judy Dempsey.

De altfel avertismentele lui Hellvig coincid cu opiniile exprimate in ultima vreme de de ministrul britanic al Apararii, dar si de alti oficiali NATO, care au aratat ca Rusia reprezinta o amenintare la adresa securitatii europene, se mai arata in articolul publicat de Newsweek.

"In cazul in care Europa opteaza pentru o intelegere cu Rusia si permite Moscovei sa presupuna ca Occidentul isi ia un angajament doar de ochii lumii in cazul Ucrainei, atunci liderii europeni vor trebui sa traiasca cu consecintele alegerii facute. Vor trebui sa traiasca cu ideea ca sunt responsabili pentru o noua Cortina de Fier", scrie Judy Dempsey.

"Rezultatul, in timp, va fi instabilitatea in regiune si subminarea securitatii Europei. In plus, credibilitatea UE in a apara valorile si principiile unei Europe libere si unite vor fi reduse la zero", se arata in articol.

In continuare , jurnalista atrage atentia, ca intre cele doua optiuni pe care le au liderii europeni, nu exista cale de mijloc, chiar daca unii cred ca pot impaca si capra si varza.

"Oficiali din Austria, Bulgaria, Cehia si Ungaria se agata de ideea ca pot face in continuare afaceri cu Rusia. E ca si cum agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei a fost o aberatie care nu a avut niciun impact asupra Europei de Est sau chiar asupra securitatii UE. Intr-adevar, acesti lideri par sa creada ca sunt imuni la invazia Rusiei in estul Ucrainei. Este doar iluzie", evidentiaza Dempsey, in analiza sa.

COMENTARII

DISQUS: