Analiza psihopatologica a discursului public al Lilianei Minca

Victoria lui Teo Trandafir - singura impotriva unui intreg agregat de partide - PNL-PC-PSD plus televiziunile aferente, Realitatea TV si Antenele plus presa de partid, starneste in continuare dezbateri aprinse in spatiul public. Majoritatea comentatorilor, „expertii“, „analistii“, „politologii“ (lu’ peste - n.n.), o creditasera cu zero sanse pe Teo Trandafir, prezicand victoria fara drept de apel a „maimutei Antenelor“, Liliana Minca.

Barack Obama va asista la un meci de baseball in Cuba, in martie
FBI a informat Olanda cu o saptamana inainte de atentate ca fratii Bakraoui sunt cautati de politia belgiana

De la Floriana Jucan la Gadea, o pletora de activisti ai lui Voiculescu a tocat-o zi de zi in fel si chip pe Teo, devenita brusc ciuca batailor – singura exceptie de bun-simt a fost Mircea Badea, vechiul partener al lui Teo Trandafir, care a avut puterea, cu vocea gatuita, sa-i ureze succes, reafirmand convingerea sa ca Teo merita si poate.
Spre deosebire de haita deontologilor, ziaristii de la „Curentul“ au avut mai multa inspiratie, de la bun inceput creditand-o pe Teo Trandafir cu maximum de sanse in competitia cu „capusa Loteriei“, fosta dactilografa devenita mare scula prin sculele de partid si de stat ale unor securisti fleoscaiti.
Inflamarea dezbaterilor pe tema Teo a avut ca origine insa atacurile mojicesti la adresa sa lansate de ipocrita sa contracandidata, Liliana Minca. Aceasta s-a servit de portavocea Antenelor pentru a o vesteji suburban pe concurenta sa electorala.
Iata ca seraficele discutii despre cum ar face cica altfel de politica femeile din politica se dovedesc apa de ploaie. Minca a reusit sa-si intreaca in perfidie si rautate pana si „profesorii“ din partid, alde Voiculescu & comp.
Deoarece am constatat ca subiectul Minca a starnit un viu interes in randul cititorilor nostri – manifestat prin numarul mare de comentarii, accesari si reluari ale temei pe alte forumuri, am incercat sa obtinem o definitie specializata a profilului acestui personaj caracteristic mediului politic prezent. Acest mediu nesanatos asupra caruia Teo Trandafir s-a pronuntat indirect, anuntand de la bun inceput ca-l va evita, refuzand „topirea“ sa in normele sale si pastrandu-se asa cum stim deja. Este un pariu politic de urmarit. Deocamdata oferim cititorilor „Curentului“ experta caracterizare a acestui mediu si a hidoaselor sale personaje realizata de Florin Tudose, seful Sectiei de Psihiatrie a Spitalului Universitar, unul dintre psihiatrii care a analizat de-a lungul timpului comportamentul diferitelor personaje politice. Acesta ne-a oferit in exclusivitate o caracterizare privind manifestarile patologice ale Lilianei Minca la adresa lui Teo Trandafir.

„Minca este o facatura“

Florin Tudose: „Este greu de realizat portretul unei astfel de doamne, caci depaseste cu mult conceptul de femeie. Este foarte agresiva, iar printre concurentele sale se numara Olguta Vasilescu. Liliana Minca este o persoana foarte interesata de partea materiala si nu se incadreaza in categoria politicienilor. Foloseste orice oportunitate in folos personal, lucru demonstrat si de ceea ce a facut la Loteria Romana. Ce meserie are Liliana Minca. Niciuna. Putem spune ca este doamna Noroc de la Loteria Romana. Se incadreaza perfect in portretul membrilor partidului din care face parte.
Acest partid este unul de politicieni mercenari sau mai degraba un partid cu membri care au salarii pe state la domnul Voiculescu. Este clar ca discursul Lilianei Minca este dictat de cineva, insa discutiile sale sunt de joasa speta, contin «tatisme», ceea ce demonstreaza lipsa de educatie si instructie. Trebuie sa ai curaj, si in acelasi timp nerusinare, sa porti asemenea discutii. Adevarata stofa a Lilianei Minca a reiesit la aflarea rezultatelor de la alegeri. A avut un discurs uimitor de jignitor la adresa contracandidatei. A prezentat-o pe Teo Trandafir ca pe o dictatoare. Parca spunea «o sa vedeti voi, alegatorilor, ce o sa patiti cu ea».
Pe de alta parte, Minca crede ca toata lumea este vinovata de esecul ei, nu constientizeaza ca de fapt ea nu a stiut sa convinga cat mai multi cetateni sa-i dea votul. A fost sigura ca va castiga alegerile, dar nu a stiut sa-si scoata in fata atuurile si a uitat o vorba: «Orice nas isi are nasul!». In niciun moment nu a constientizat ca Teo este un personaj viu, care spune ceva, iar ea este doar o galagioasa, iar intre un personaj viu si o galagioasa, cetatenii vor alege personajul viu.
Minca se considera o fiinta ideala promovata din spuma marilor. Este o facatura ca nu mai poate ea de dragul poporului, in conditiile in care coboara dintr-o masina de 100.000 de euro.
Iar la alegeri, cei care faceau parte din stafful ei pareau niste bodyguarzi platiti cu ora.“
Este greu de adaugat ceva dupa o astfel de descriere experta a profilului unui personaj ca Liliana Minca, o politruca tipica mediului politic actual. Nu sunt multe femei in politica, iar printre putinele care se vad mai mereu pe sticla, la Antene sau Realitatea TV, sunt unele exemplare care ilustreaza parca in mai mare masura jegul, mizeria si oportunismul decat ipochimenii politichiei iesiti, in majoritate, din coasta gangrenoasa si buboasa a lui Ion Iliescu, acest Sauron scarbavnic al Lumii intunecate a politicii romanesti, invadata de lighioane puchinoase ce-si scutura zi de zi lateii peste romanii parca pedepsiti sa indure inca dupa 20 de ani blestemul spurcatului Saul Brukner aka Silviu, cum il alinta Doina Cornea.

Scris de George Roncea

 

Sursa: Curentul

 

COMENTARII

DISQUS: