Val de scumpiri incepand de astazi: Cresc preturile la lumina, gaze, carburanti si alimente, precum si ratele la credite

Facturile la energie electrica si gaze, precum si pretul carburantilor la pompa, se vor majora din nou de la 1 octombrie, ceea ce va produce un val de

Lista neagra a lui Preda: Funeriu, Seitan, Boc, Videanu au fugit de electorat
OMV Petrom a deschis primele doua benzinarii mobile pe A1 si vrea inca opt statii pana la finele lui noiembrie

Facturile la energie electrica si gaze, precum si pretul carburantilor la pompa, se vor majora din nou de la 1 octombrie, ceea ce va produce un val de scumpiri in lant pentru cele mai multe produse si servicii, in special pentru alimente, toate acestea concomitent cu cresterea ratelor la banci.

In ceea ce priveste pretul energiei electrice, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a decis ca, de la 1 octombrie, va exista o majorare pentru consumatorii casnici de 0,03 lei/kWh. Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, a explicat ca aceasta inseamna o scumpire cu 3,45 lei pe luna pentru un consum mediu de 100 kWh.

Totodata, vicepresedintele ANRE, Emil Calota, a anuntat ca pretul gazelor pentru consumatorii casnici va creste, in medie, cu 6% in al patrulea trimestru al anului. Comitetul de reglementare al reglementatorului nu a aprobat inca aceasta decizie, care ar urma sa fie luata saptamana viitoare.

In plus, Guvernul a decis majorarea accizei la carburanti cu 0,16 lei pe litru de la 15 septembrie, urmand ca o crestere similara sa aiba loc de la 1 octombrie, asa ca ziua de duminica vine si cu o noua scumpire la pompa.

Pe data de 15 septembrie, cand a avut loc prima majorare a accizei, petrolistii au scumpit carburantii cu 9 bani pe litru. Insa preturile au fost modificate in sus chiar si inainte si dupa aceasta data.

Astfel ca, potrivit site-urilor companiilor petroliere, pretul celor mai ieftine sortimente de carburanti a ajuns aproape de 5 lei pe litru, dupa ce, la mijlocul lunii septembrie, era de circa 4,7 lei la motorina si 4,8 lei la benzina. In ceea ce priveste sortimentele premium, acestea au depasit deja pragul de 5 lei pe litru.

Problema cea mai mare este ca aceste produse – energie, gaze si carburanti – sunt folosite in masa si duc la scumpiri in lant pentru aproape toate produsele si serviciile din economie, intrucat ele influenteaza atat costurile de productie, cat si segmentul de transport si comercializare.

Spre exemplu, este de asteptat ca alimentele sa se scumpeasca in final cu 5-6%, considera Dragos Frumosu, presedintele federatiilor sindicale din industria alimentara.

„Daca, pentru producatori, toate aceste scumpiri inseamna 2-3% in mod direct, la raft s-ar putea ca pretul sa fie cu 5-6% mai mare. Aceasta deoarece transportul influenteaza materia prima, dar costul de transport inseamna si transportul de la producator la comerciant. Apoi scumpirea energiei electrice este suportata, la fel, atat de producator, cat si de comerciant”, a declarat Frumosu.

El a aratat ca produsele care se vor scumpi cel mai mult sunt carnea, produsele din carne, laptele, produsele lactate si painea.

„Deci chiar daca s-a marit salariul, omul are si cheltuieli mai mari, pentru ca da mai mult pe energie, gaze, mancare, abonamentul de transport”, a mai aratat Frumosu.

Totodata, ratele la banci ale romanilor vor creste si ele, odata cu nivelul ROBOR, rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele.

COMENTARII

DISQUS: 0