Unul din trei romani nu citeste niciodata carti, potrivit unui studiu

Populatia din mediul urban citeste de patru ori pe luna, de doua ori mai des decat persoanele din mediul rural. Frecventa cea mai mare se intalneste in randul persoanelor cu studii superioare, care obisnuiesc sa citeasca, in medie, de opt ori pe luna. Cele mai populare carti sunt cele

Oltean: Daca UDMR nu e de acord cu oferta 8+2, renuntam la reorganizare pana dupa parlamentare
Fregata Regele Ferdinand a efectuat aproximativ 70 de misiuni

de literatura. Aproape o treime dintre respondenti nu citeste niciodata carti, in timp ce in mediul rural ponderea acestora ajunge la aproape 50%. Inca o treime citeste carti numai de cateva ori pe an sau mai rar, iar treimea ramasa citeste cel putin o data pe luna. Procentul celor care citesc carti cel putin o data pe luna scade la 20% in randul oltenilor, insa creste la 47% in randul bucurestenilor. Din punct de vedere al frecventei cu care sunt lecturate, cele mai populare carti sunt cele de literatura/beletristica, cele cu informatii specifice dintr-un anumit domeniu (titluri de specialitate) si cartile legate de hobby-uri. Un interes mai moderat este inregistrat pentru cartile SF, cele de psihologie, de auto-educare si volumele de memorii, jurnale, biografii, in timp ce segmentul acelora care au citit in ultimele trei luni carti de eseistica, filosofie sau politica este foarte restrans.

Cumparatorii sunt mai ales persoane tinere (15-29 de ani) care locuiesc in orase medii si mari, sunt educati si au venituri personale lunare de peste 1.000 de lei. Doi cumparatori din zece au facut cadou ultima carte cumparata, in timp ce restul au achizitionat-o pentru a o citi personal. Modalitatile de alegere a ultimei carti cumparate sunt relativ egal impartite: jumatate dintre respondenti au declarat ca stiau dinainte ce carte vor sa cumpere, in timp ce cealalta jumatate s-a hotarat pe loc asupra titlului achizitionat. Daca facem referire la bugetul investit in ultima carte, concluzia este ca romanii nu cumpara carti scumpe. Doar 8% dintre cumparatori au platit peste 50 de lei pentru ultima carte achizitionata, in timp ce mai mult de jumatate dintre cumparatori au dat pe ultimul volum maxim 20 de lei. Indiferent de pretul platit pentru o carte, librariile reprezinta locul principal pentru achizitionare (aproape jumatate dintre achizitiile de carti). Pe locurile urmatoare se afla cartile supliment la un ziar sau o revista si achizitiile de la standurile cu carti noi. Deocamdata, internetul nu este folosit intr-o masura mare pentru a achizitiona carti, doar 2% dintre cumparatori orientandu-se catre aceasta optiune.

Cand doresc sa cumpere o carte, romanii se informeaza in primul rand de la cunostinte, prieteni sau rude, apoi din informatiile de pe coperta sau din interiorul cartii si de la personalul de vanzare. Site-urile editurilor si ale librariilor sunt utilizate intr-o masura destul de mica pentru informare, fiind mentionate de doar 10% dintre cumparatori. In timp ce emisiunile sau rubricile specializate de la TV, din ziare sau reviste sunt folosite drept sursa de informare de catre 14% dintre cumparatorii de carti, forum-urile online sunt cel mai putin luate in considerare, doar 2% dintre cumparatorii de carte consultand aceasta sursa.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.072 de persoane din mediul urban si rural, iar culegerea datelor a fost realizata in perioada 1-23 octombrie 2009.

 

COMENTARII

DISQUS: