Un inginer roman poate castiga 7.000 € in Nigeria, Kuweit sau Iran

Criza nu a rezolvat nici pe departe deficitul de personal calificat cu care ne confruntam in urma cu doar cativa ani. Dincolo de reducerile de personal si de somajul in crestere, anumite profesii, precum cele de sudori, vopsitori, ingineri sudori si ingineri mecanici, se confrunta si in acest

Antonescu: Maghiarii ar trebui sa „evalueze ce vrea Divinitatea” doar pe teritoriul Ungariei
Greva generala dupa vacanta de primavara

moment cu un deficit de personal. Motivele tin, in principal, de numarul mic al absolventilor de facultati sau cursuri specializate, de deficientele din sistemul de invatamant sau de migratie, faptul ca ­multi dintre ei prefera sa lucreze in strainatate, acolo unde salariile sunt mult mai bune decat in Romania. Pe partea de sudori, chiar si in constructii, este un deficit de sute, chiar mii de persoane. Spre exemplu, inginerii sudori pot pleca in strainatate pe contracte bune si salarii care incep de la 2.500 de euro pe luna. Si daca se duc in zone care au exploatatii petroliere sau santiere navale, unde nu se duce toata lumea, in zone precum Nigeria, Kuweit sau Iran, atunci salariile lor pot ajunge si la 7.000 de euro pe luna. Si in cazul vopsitorilor, deficitul este de ordinul catorva mii, dar, cu toate acestea, companiile nu fac recrutari si prefera sa gaseasca inlocuitori – mecanici auto in locul vopsitorilor, care insa nu au calificarea necesara, dar sunt platiti mai putin. Vopsitorii calificati, spre exemplu, au salarii peste medie, venitul net lunar fiind de 700-800 de lei si poate ajunge si la 1.000 de lei, precizeaza Popescu. Cei de la service-urile auto care au nevoie de vopsitori prefera sa puna un mecanic auto sa faca acest job. Deficitul este mult mai mare, avand in vedere ca nu exista scoli care sa-i formeze, mai sunt doar cateva cursuri. Aceste nevoi se vor concretiza in recrutari cel mai devreme la mijlocul anului urmator, cand va mai trece spaima managerilor de companii. Pana atunci se vor descurca cu ce au. Anumite categorii de muncitori calificati se gasesc greu pe piata locala, unde de multe ori este mai usor sa gasesti candidati de top management decat sudori in argon, tamplari, dulgheri sau motostivuitoristi. In opinia specialistilor in recrutare, romanii sunt in continuare atrasi de salariile mari din alte state. Salariile pe care le pot obtine muncitorii calificati in afara tarii sunt de la trei pana la cinci ori mai mari decat cele pe care le primesc in Romania. Un sudor castiga, in medie, pe piata locala un salariu lunar de 400 de euro, mult mai putin decat in tarile din Vest, unde poate lucra pentru un salariu care variaza intre 1.800 si 2.200 de euro pe luna.

Inginerii romani, cei mai cautati in strainatate

Dintre inginerii romani, cei mai cautati in strainatate sunt cei din domeniul petrolier, cu experienta in extractie si rafinare. Cei care au multi ani de experienta, sunt vorbitori de limbi straine si lucreaza pentru companii din zone precum Qatar, Kazahstan, Nigeria si Yemen pot avea salarii de pana la 15.000 de euro lunar. Nivelul de pregatire a specialistilor cautati de firmele din strainatate incepe de la muncitori calificati si se termina la sef de santier, iar domeniile cele mai solicitate in proiectele de recrutare externa ale companiei sunt legate de ingineria mecanica, electrica si de cea civila. Din cauza deficitului de ingineri, companiile de pe piata locala colaboreaza din ce in ce mai mult cu facultatile de profil, incercand sa-i angajeze pe specialisti inca dinainte de a termina scoala. Este greu de estimat deficitul de specialisti, mai ales ca nu se stie exact numarul celor care pleaca sa lucreze in strainatate.

 

COMENTARII

DISQUS: