Un an de austeritate: Cum au schimbat masurile Guvernului fata Romaniei

Un an de austeritate pentru romani. 6 mai este ziua in care presedintele Traian Basescu a anuntat cel mai dur pachet de masuri: salarii si pensii taiate, ajutoare micsorate si subventii mai mici.

Senatul a amanat discutarea Legii pensiilor
Concediul lui Geoana a fost cel mai scump concediu pe care l-au platit romanii la stat

In urma cu fix un an, seful statului ne anunta de la tribuna Palatului Cotroceni ca vin zile grele pentru romani. In urma negocierilor cu FMI, s-a decis reducerea salariilor cu 25%, taierea pensiilor si a ajutorului de somaj cu 15% si reducerea subventiilor. Singurii care au reusit in cele din urma sa scape de taieri au fost pensionarii. Curtea Constitutionala a decis la scurt timp ca reducerea pensiilor este neconstitutionala, iar Guvernul a majorat imediat TVA-ul de la 19 la 24% pentru a face rost de bani.

Cu salariile taiate si cu preturi majorate peste noapte, bugetarii au trecut si prin valul concedierilor. 100.000 de angajati la stat au fost disponibilizati in 2010. Pentru ca tot nu au reusit sa faca rost de banii necesari, guvernantii au decis si aplicarea contributiilor la sanatate pentru pensiile mai mari de 740 de lei. Dupa un an de zile, tot ce a dat statul din ce a luat anul trecut a fost cresterea salariilor bugetarilor cu doar cateva procente. Mai exact 14%. Autoritatile promit ca angajatii statului isi vor recupera salariile de dinaintea taierii cu 25% abia anul viitor. Pana atunci insa, preturile explodeaza, iar inflatia a depasit deja 8%.

COMENTARII

DISQUS: 0