Tabara: Romania nu risca o criza alimentara, 2011 va fi un an agricol bun

Tabara: Romania nu risca o criza alimentara, 2011 va fi un an agricol bun

Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Valeriu Tabara, a declarat luni, la The Money Channel, ca Romania nu risca o criza alimentara, productia agricola din 2011 anuntandu-se a fi una foarte buna, si ca nu exista temeri privind influenta pe care vremea o va avea asupra culturilor.

Geoana, atac la Ponta: E doctor in minciuna. Minte cand sustine ca i-as fi cerut sa ma desemneze ministru de Externe
Gorbaciov, despre referendumul din Crimeea: Acest lucru trebuie sa fie salutat, nu sa se anunte sanctiuni

"Pana la aceasta data nu au fost probleme deosebite din punct de vedere climatic. S-au cultivat peste doua milioane de hectare in plus fata de de anul trecut, iar pana in prezent, culturile de toamna arata foarte bine", a spus Tabara. Potrivit acestuia, Romania nu poate intra intr-o criza alimentara, "pentru ca are totul facut la aceasta data bine".

"Romania nu poate intra intr-o criza alimentara, pentru ca are totul facut la aceasta data bine, si asta e meritul agricultorilor. E meritul APIA, ca a dat banii la timp, e meritul bancilor, ca au reluat o relatie buna cu agricultorii, este meritul unei piete pe care am aparat-o(…)Unii producatori trebuie sa aiba o responsabilitate mai mare fata de ceea ce inseamna productia interna si piata interna, inclusiv modul in care isi livreaza productia, pentru ca sunt dintre ei care livreaza la negru. Si asta e o problema valabila si pentru unii din FNPAR", a precizat ministrul agriculturii. Tabara crede ca "2011 va fi un an agricol bun pentru Romania". Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) a avertizat ca in perioada urmatoare produsele alimentare se vor scumpi din cauza conditiilor meteo, dar si pentru ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nu are nicio politica de sustinere a sectorului. Potrivit unui comunicat transmis de FNPAR, datele de la aceasta ora arata ca productia de secara va fi cu 22,9% mai mica fata de cea de anul trecut, productia de rapita cu 22%, iar productia de oleaginoase cu circa 7,6%. De asemenea, productiile de legume si fructe (caise, cirese, ardei etc) sunt intarziate, "si clar productiile vor fi mai mici". "Dupa ploile din aceasta primavara, pentru lunile iunie si iulie, Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a prognozat temperaturi ridicate, iar sistemul de irigatii nu este functional. Ministrul agriculturii declara ca Romania nu va intra in criza alimentara, pentru ca are potential, insa potentialul trebuie si valorificat, prin politici coerente, ceea ce la ora actuala lipseste cu desavarsire Romaniei", a declarat presedintele FNPAR Viorel Matei.

FNPAR cere conducerii Ministerului Agriculturii sa revina la scopul pentru care a fost infiintata institutia, si anume acela de a intocmi strategiile si politicile agricole ale Romaniei, "astfel incat mancarea sa nu devina un lux pentru romani".

COMENTARII

DISQUS: 0