SWISSLEAKS. Noi nume in scandalul conturilor secrete din Elvetia. Cumnatul lui Mircea Geoana, pe lista

SWISSLEAKS. Noi nume in scandalul conturilor secrete din Elvetia. Cumnatul lui Mircea Geoana, pe lista

Un urias scandal de evaziune fiscala la nivel mondial, in care este implicata celebra banca HSBC, a izbucnit la inceputul acestei saptamani. Investigatia a scos la iveala ca ca elita lumii pastreaza o multime de bani departe de ochii indiscreti ai fiscului din tarile de origine.

Micii producatorii de legume, fructe, cereale si material lemnos vor plati impozit pe venit
Romania, in centrul unui nou SCANDAL ALIMENTAR cu carne de cal

Banii sunt mentinuti in conturi private din Elvetia, unde bancherii sunt obligati prin lege sa pastreze secretul bancar. Pe lista persoanelor cu conturi secrete sunt si romani. Printre ei, fosti demnitari si oameni de afaceri.

Pe lista romanilor cu conturi secrete in Elvetia a aparut si numele lui Viorel Hrebenciuc, a relatat Rise Project. Aceeasi sursa a publicat astazi noi nume din lista romanilor care si-au ascuns banii in Elvetia.

Potrivit Rise Project, pe lista apar Daniela Florentina Ganea, sotia fostului minstru Mihai Tanasescu. Ea a avut un cont secret la aceasta banca intre anii 1995 si 2004. Numele de cod atasat acestui profil bancar este SPHYNX.

Un alt nume este cel al lui Ionut Mircea Costea, cumnatul lui Mircea Geoana. El a detinut in Elvetia contul „Jeannot”, in perioada 1994 – 2000, insa nu exista date despre rulajul acestui cont. Costea a declarat ca astazi ca nu isi aduce aminte de acest cont.

Vladimir Cohn, fostul actionar al echipeid e fotbal Dinamo, este un alt roman care a avut cont secret in Elvetia. Potrivit Rise Project, intre 2006 si 2007, soldul contului sau a fost de aproape 3,6 milioane de dolari, iar contul sau de la filiala HSBC este asociat cu firma Kameran Financial AG Elvetia, implicata in Romania in afacerea de ambalaje de carton Ecopack din Ghimbav.

Magnatul Imobiliar Sorin Creteanu este un alt nume pe lista publicata de Rise Project. La contul sau, care arata un sold de 962.185 dolari inregistrat in 2007, este atasat si numele sotiei milionarului.

In arhiva HSBC figureaza si Jean Valvis, om de afaceri cu dubla cetatenie, greaca si elvetiana, fost proprietar al holdingului Dorna si fost actionar al echipei de fotbal Rapid Bucuresti. Numele sau apare cu doua conturi secrete. Unul dintre ele apartine unei companii din British Virgin Islands, Euroengineering Consulting and Investment Company.

Pe lista publicata de Rise Project apare si numele medicului Gabriel Hanganu, invinut pentru dare de mita in dosarul penal in care mai sunt acuzati afaceristii Dan Adamescu si Iosif Armas. In anul 2006, acesta avea in cont peste 630 de mii de dolari.

COMENTARII

DISQUS: