Saracia si politica ii fac pe romani indiferenti fata de Ziua Nationala, spun sociologii

Zilele nationale ale Frantei sau ale SUA au intrat in memoria colectiva internationala prin festivismul specific celor doua date. In Romania, insa, ziua de 1 Decembrie se reduce doar la manifestatiile de cateva ore din Capitala si din Alba Iulia. Romanii sunt extrem de rezervati in sarbatorirea Zilei

Boc, consecvent cu remanierea: se face, nu se discuta
Perchezitii in Ialomita, Calarasi Tulcea si Constanta. Sunt cautati suspecti de braconaj

Nationale, iar cei mai multi dintre ei se gandesc la aceasta data doar ca la inca o zi in care nu trebuie sa se prezinte la serviciu. Sociologul Radu Malureanu spune ca saracia ii impiedica pe romani sa se bucure de Ziua Nationala. Mai mult, in Romania ziua de 1 Decembrie este considerata o sarbatoare politica, ceea ce ii indeparteaza si mai mult pe locuitorii ei de aceasta zi.

„Nivelul de trai si banul din buzunar fac diferenta. Altfel ii arde americanului sau francezului sa petreaca cand stie ca el are o viata decenta. Sarbatoarea asta e una politica, iar romanul nu are pentru ce sa-i fie recunoscator clasei politice, pentru ca el nu e multumit de traiul sau”, sustine sociologul specializat pe modele culturale urbane si stiluri de viata in Romania, Radu Malureanu. Sociologul Dan Dungaciu spune insa ca indiferenta romanilor este cauzata de faptul ca proiectele din 1918 nu mai sunt de actualitate.

„1 Decembrie are aerul unei comemorari, al unui eveniment cu care incepem sa avem tot mai putina legatura. Nimeni nu mai vorbeste riguros despre proiectele din 1918. Vorbim mai mult sau mai putin patetic despre ce s-a intamplat atunci”, a declarat Dan Dungaciu. Clima nefavorabila si postul sunt alte elemente care ii indeparteaza pe romani de sarbatoarea nationala.

„Este vorba si despre momentul sarbatoririi, clima nu este foarte favorabila, iar perioada este una de post, iar sarbatoarea si postul nu prea merg mana in mana. Toate aceste lucruri fac ca aceasta sarbatoare sa fie una anosta”, a mai adaugat Dan Dungaciu. In plus, in Romania, Ziua Nationala se sarbatoreste pe 1 decembrie de doar 19 ani, iar acest fapt are un mare impact, sunt de parere sociologii.

„Daca e sa ne raportam la francezi si la modul in care sarbatoresc Ziua Nationala, sa nu uitam ca in cazul lor este vorba de 200 de ani. Ei serbeaza o zi nationala de 200 de ani, in timp ce noi am avut 3 zile nationale in ultima suta de ani , iar asta de 1 decembrie de 20 de ani . Nici francezii, in primii 20 de ani , nu sarbatoreau in mod spectaculos”, a adaugat Alfred Bulai, sociolog.

 

COMENTARII

DISQUS: 0