Social-democratii s-au reunit, astazi, in cadrul Consiliului National

Social-democratii s-au reunit, astazi, in cadrul Consiliului National

Social-democratii s-au reunit astazi in cadrul Consiliului National (CN), si au desemnat noul presedinte al acestui for, la aproape trei ani de cand functia nu mai este ocupata de fostul premier Adrian Nastase. Rovana Plumb va ocupa de acum incolo aceasta functie. Aceasta este prima reuniune mare dupa alegerile prezidentiale din 2014.

Videanu: Cred ca Boc va ramane in fruntea Guvernului pana in 2012
Isarescu: Euro nu va sari de 5 lei

Congresul PSD va avea loc in luna noiembrie. De asemenea, au fost aprobate mai multe modificari la statut.

UPDATE ora 18.30 – Rovana Plumb a fosr aleasa presedinte al Consiliul National al PSD cu 807 voturi "pentru", 37 "impotriva", iar 11 buletine de vot au fost nule.

UPDATE ora 17.10 – "Sunt multi ani in care am dat, impreuna, batalii politice. Vreau sa ma implic alaturi de dvs, alaturi de presedintele partidului, pentru a candida la functia de presedinte al Consiliului National. Ne aflam la finalul unui ciclu electoral de cinci ani, care au dus PSD in pozitia de principal partid de guvernamant si cel mai puternic partid parlamentar. Sunt cinci anid e alegeri castigate, cu o singura exceptie. Pot sa va spun astazi ca PSD se poate uita drept in ochii romanilor. Doamna Gorghiu a devenit purtatoarea de cuvant al pdlismului. Ii reprezinta astazi pe cei care au considerat ca pensionarii sunt asistati social, ca marirea salariilor pentru profesori, cadre medicale, majorarea pensiilor, sunt pomeni electorale. Trebuie sa ne opunem revenirii lor la guvernare", a declarat Rovana Plumb.

UPDATE ora 16.00 –  Consiliul National al PSD a stabilit ca cel mai mare for al partidului, Congresul, sa aiba loc in noiembrie. Data exacta a Congresului urmand sa fie stabilita intr-un CExN. De asemenea, social-democratii au a aprobat rezolutia prin care interzice ocuparea functiilor politice sau demnitatilor publice numite de catre membrii de partid aflati in diferite stadii de cercetare penala sau care sunt condamnati pentru cazuri de coruptie.

Astfel, membrii PSD  care sunt inculpati in dosare de coruptie, la punerea in miscare a actiunii penale, isi vor pierde, dupa caz, functia de membru al Guvernului sau de conducere din Parlament. Social-democratii arestati preventiv in cazuri de coruptie isi vor pierde automat functia politica in cadrul PSD. Membrii de partid trimisi in judecata in cazuri de coruptie isi pierd functia in care au fost numiti cu sprijinul PSD si sunt suspendati din functia politica in care au fost alesi. Membrii de partid condamnati in prima instanta pentru fapte de coruptie isi pierd automat functia din partid si sunt suspendati din calitatea de membru de partid, in timp ce pesedistii condamnati definitv pentru fapte de coruptie isi pierd defintiv calitatea de membru al PSD.

UPDATE ora  15.40 – Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a prezentat cateva obiective de viitor ale partidului, dar  si cateva motive care au dus la esecul de la alegerile prezidentiale.

 Redam principalele declaratii ale presedintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea:

–  Trebuie sa incercam sa luam o decizie in ceea ce priveste parcursul partidului nostru. Multumesc celor care au muncit in campania electorala. N-am de reprosat nimic, nimanui.  Pentru prima data in ultimii zece ani PSD a depasit pragul psihologic de 40% si nu e putin lucru. Guvernarea Victor Ponta a fost si este o guvernare de succes. Rezultatul bun din primul tur ne arata ca pierderea alegerilor n-a fost din cauze conjuncturale. Cauzele infrangerii nu sunt aici. E foarte usor sa acuzam, dar ii invit pe cei care acuza sa ne spuna de ce s-a obtinut 40 % din primul tur.
–  Il putem acuza pe Victor Ponta, dar va reamintesc de primul tur. Pot fi acuzat si eu, poate fi acuzat oricine. Ar fi o abordare superficiala. Intrebarea e: de ce castigam orice competitie politica, dar pierdem alegerile finale. Nu e un raspuns care se regaseste in ultima campanie electorala. Tine de o problema cronica in partidul nostru. Care a existat inainte de noi.
–   Ne-am mobilizat exemplar in toate campaniile din ultimii ani, suntem votati de din ce in ce mai multi oameni, dar continuam sa intampinam o rezistenta mare in Transilvania, diaspora si in randul persoanelor cu studii superioare. Imaginea partidului nu e cea corecta.

–  PSD a pregatit intrarea in UE si NATO. Cu toate acestea continuam sa fim etichetati drept comunisti. Partidul nostru a luat cele mai bune masuri pentru mediul de afaceri. Recent, Guvernul a anuntat noul Cod fiscal care va face ca Romania sa aiba cel mai atractiv sistem. Liberalii au ruinat microinterprinderi, au marit taxele, cu toate acestea, noi suntem respinsi de electoratul intreprinzatorilor.
    
–  Eticheta de oponent al diasporei. Guvernul Ponta a promovat masurile guvernamentale pentru revenirea in tara a celor care sunt in diaspora si tot sunt impotriva. Trebuie sa ne afirmam cu curaj si claritate. Trebuie sa ne delimitam mai clar de alte curente doctrinare. Trebuie sa spunem simplu: Da, suntem de stanga, o stanga moderna! Trebuie sa explicam clar ce se stanga. De aici ne vine puterea. In aceasta realitate mincinoasa, cei de dreapta sunt occidentali si cei de stanga rai, pro-rusi si comunisti.
–  Stanga a fost deliberat confundata cu anticapitalismul. Stanga a fost deliberat confundata cu un soi de simpatie pro-rusa si pro-sovietica si acum marea majoritate din diaspora voteaza impotriva noastra. A existat o manipulare sistematica pentru compromiterea oricarei idei de stanga. E una care se perpetueaza mai bine de un deceniu si intretine sentimentele anticomuniste.
–  Astazi suntem respinsi in zonele geografice in care rezistenta anticomunista a fost mai puternica in trecut. Perpetuarea confuziei legate de politica de stanga ne mentine la o cota electorala scazuta in randul tinerilor, desi avem cel mai tanar candidat la functia de presedinte al Romaniei si cel mai tanar presedinte de partid.
–  PSD trebuie sa respinga comunismul. Au fost si ei victimele opresiunii din sistemul comunist. Trebuie sa amintim acest adevar istoric, mai ales tinerilor care sunt victima a manipularii sistematice. Trebuie sa le spunem tinerilor ca au fost mintiti de adversarii nostri pentru ca atunci cand esti incapabil sa vii in frunte, distrugi locuri de munca, ramane sa spui ca esti rau, esti comunist. Stanga inseamna si protectia celor care muncesc.

Consiliul National va aduce totodata o serie de modificari importante in viata PSD, prin modificarea statutului partidului cu o serie de amendamente referitoare la cei inculpati sau condamnati pentru coruptie, la functiile detinute in partid, dar si la modificarea functionarii structurilor de conducere, prin scoaterea in afara deciziei politice chiar a Consiliului si transformarea acestuia intr-un for de dezbatere ideologica.

Membrii PSD care sunt condamnati in prima instanta pentru fapte de coruptie vor fi suspendati din partid, conform unei modificari la statut propusa de premierul Victor Ponta, liderul formatiunii.

"Este un amendament pe care eu l-am depus, comisia (n.r. – pentru statut) l-a incorporat in propunerile care vor fi vineri si care prevad un anumit tip nu de responsabilitate politica, ci de decizie politica pentru acei colegi ai nostri, in frunte cu mine, evident, care se afla in diverse faze ale unor procese penale pentru fapte de coruptie. Si asta inseamna: daca esti inculpat, adica daca s-a pus in miscare actiunea penala, nu mai poti ocupa functiile numite de ministru sau conducerea celor doua Camere. Daca esti trimis in judecata pentru fapte de coruptie, de asemenea esti suspendat din functiile – din primele nu poti sa fii suspendat, ci esti inlocuit – esti suspendat din functiile politice, daca apare o condamnare in prima instanta, inclusiv din calitatea de membru de partid si, sigur, in cazul unei condamnari definitive, la fel pentru persoanele arestate preventiv, isi pierd functiile numite, functiile politice", a spus Victor Ponta, presedintele PSD.

COMENTARII

DISQUS: