Sergiu Nicolaescu il aproba pe Basescu in privinta abdicarii Regelui: Nu cere glorie fara vitejie

Sergiu Nicolaescu il aproba pe Basescu in privinta abdicarii Regelui: Nu cere glorie fara vitejie

Senatorul Sergiu Nicolaescu, regizorul singurului lungmetraj despre maresalul Ion Antonescu si abdicarea Regelui Mihai, spune ca, in privinta comentariilor facute de seful statului referitoare la acest moment istoric, este pe deplin de acord cu Traian Basescu.

Judecatoarea care i-a achitat pe inculpatii din Dosarul Transferurilor, vizata de perchezitii DNA. Fratii Becali si Borcea, adusi la Arestul Central
Popoviciu: Ponta isi da cu parerea despre Franta de la Roma, unde e la shopping

"Este printre putine dati cand sunt cu totul de acord cu actualul presedinte si nu pot sa nu recunosc asta. Despre Regelui Mihai pot spune, la randul meu, ca nu poti cere glorie fara sa fi fost viteaz", a declarat Sergiu Nicolaescu, pentru NewsIn. Sergiu Nicolaescu a fost si coautor al scenariului peliculei "Oglinda", in care abdicarea Regelui Mihai este prezentata ca fiind urmarea presiunilor si santajului din partea comunistilor. Cu toate astea, senatorul afirma ca atat in pelicula lui, cat si in realitate, Regele nu a fost fortat sa abdice, ci i s-ar fi facut "o sugestie" in acest sens. Presedintele Traian Basescu a afirmat miercuri seara ca Regele Mihai a savarsit un act de tradare in 1947 in momentul in care a abdicat si a parasit tara, catalogandu-l drept "sluga la rusi", spre deosebire de Ion Antonescu care in mod nedrept a ramas in istorie precum un criminal de razboi. Seful statului a fost intrebat intr-o emisiune B1 TV daca ar fi dat acelasi ordin precum Ion Antonescu in 1941 "soldati romani, treceti Prutul!". "Da, pentru ca aveam un aliat si aveam de recuperat un teritoriu. Daca aveam conditiile de atunci, probabil ca as fi facut-o", a spus Basescu. De asemenea, el a facut o serie de comentarii despre Regele Mihai, fost suveran al statului, prin comparatie cu Ion Antonescu. "Tot continuam sa consideram ca abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de tradare al interesului national al Romaniei, abdicarea. Din partea regelui, asta e punctul meu de vedere (…) Trebuie sa recunoastem ca noi inca nu ne asezam corect valorile, de exemplu, pentru noi toti si pentru istorie Antonescu ramane responsabil de holocaustul impotriva evreilor si tiganilor, ducerea lor in Transnistria, nu stiu ce… Nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci, asta era doar prim-ministru. Unora le dam averile, iar pe altii ii consideram criminali de razboi, seful de stat si primul ministru doar pentru ca unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare il iertam de toate pacatele?", a mai spus Basescu, fiind intrerupt de exclamatia prezentatorului care a schimbat subiectul discutiei.

COMENTARII

DISQUS: