Senatori americani: Lupta impotriva coruptiei este esentiala

Senatori americani: Lupta impotriva coruptiei este esentiala

Senatori americani au sustinut duminica, intr-un interviu, ca lupta impotriva coruptiei este un element fundamental pentru ca investitorii orienteze atentia catre Romania, Christopher Murphy afirmand ca o dezbatere despre protejarea imunitatii alesilor ar fi "de tot rasul" in SUA.

Ministerele Guvernului Boc nu si-au publicat rapoartele de activitate pe 2010
Mircea Geoana: PSRO, un proiect autentic de stanga. Acest partid a plecat si dintr-o nedreptate. Eu nu am vrut sa plec din PSD

Senatorii, membri ai Comisiei de politica externa din Senatul american, au fost intrebati, intr-un interviu acordat gandul.info, care ar fi mesajul lor pentru parlamentari, in conditiile in care dupa vizita vicepresedintelui SUA, Joe Biden, acestia au votat impotriva ridicarii imunitatii unor parlamentari. Senatorul John McCain a sustinut ca mesajul oficialilor SUA este acela ca respecta "enorm persoana care conduce institutia anticoruptie".

"Cred ca este un adevarat erou si evident, daca Parlamentul a actionat in asa fel incat sa-i restrictioneze activitatea si sa o dea inapoi, asta ne afecteaza relatiile. Nu incercam sa le spunem oamenilor de aici ce ar trebui sa faca, dar avem anumite standarde universale pe care ne asteptam ca toata lumea sa le respecte cat mai mult posibil. Tara noastra nu este lipsita de coruptie, se intampla tot timpul, dar ne luptam cu ea. Deci vrem sa vedem progres in acest domeniu. Si din nou, nu incercam sa interferam, doar incercam sa spunem clar ca ne afecteaza relatiile cu Romania, dar si cu alte tari", a spus McCain.

Parlamentul, criticat pentru protejarea coruptilor in spatele imunitatii

De asemenea, senatorul Christopher Murphy a afirmat ca o dezbatere in SUA despre protejarea propriei imunitati, prin vot, de catre parlamentari ar fi "de tot rasul". "Ideea ca Parlamentul poate proteja pe unii din membrii sai de anchetare este complet straina pentru noi, in SUA. Daca un procuror decide sa deschida un caz pe numele unui membru al Congresului, Congresul nu poate face nimic sa protejeze acea persoana. Si asa este corect si este un mesaj pe care il sustinem. Vedem ca se fac progrese si vrem sa sprijinim acest progres, dar aceasta discutie de a continua sa permitem Parlamentului sa se protejeze prin vot asupra propriei imunitati ar fi o dezbatere de tot rasul in SUA", a sustinut Murphy.

In acelasi timp, senatorul Ron Johnson a afirmat ca singura situatie in care un om de afaceri va fi interesat sa investeasca in Romania este aceea in care va avea incredere ca legile se aplica in mod corect. "Singura cale prin care un om de afaceri, strain sau de aici, isi va asuma riscul sa investeasca un capital este daca va realiza ca aveti legi care se aplica tuturor in mod corect si ca exista un sistem necorupt. Semnele incurajatoare pe care le-am vazut, fie ca e vorba de ce s-a intamplat pe Maidan in Ucraina, oameni tineri iesind in fata si cerand un guvern mai putin corupt, fie ce auzim aici in Romania – tineri care cer acest lucru, sunt semne care ne dau speranta", a explicat Johnson, in interviul pentru gandul.info.

COMENTARII

DISQUS: 0