Secretarul Apararii Chuck Hagel, Declaratia de presa alaturi de Ministrul Apararii Mircea Dusa

Secretarul Apararii Chuck Hagel, Declaratia de presa alaturi de Ministrul Apararii Mircea Dusa

Domnule Ministru Dusa, va multumesc
 
Apreciez faptul ca am avut ocazia de a va fi alaturi la intalnirile Ministerului Apararii NATO ce a avut loc la Bruxelles in aceasta saptamana si sunt fericit ca va sunt alaturi si astazi, in Romania.

Primul protest din 2013. Revolutionarii au militat in fata guvernului si in fata sediului PSD
Cod portocaliu de FURTUNI! Vezi zonele vizate!

Romania este un prieten si un aliat statornic a Statelor Unite, si cu aceasta ocazie multumesc poporului roman pentru ospitalitatea cu care ma trateaza, dar si femeilor si barbatilor din fortele armate americane ce sunt detasate in Romania, la Baza Aeriana Mihail Kogalniceanu si pe U.S.S. Vella Gulf.

In cursul zilei de astazi, m-am intalnit cu Ministrul si am resubliniat cat de puternic este parteneriatul strategic dintre tarile noastre.
 
Mi-am dorit sa vizitez Romania pentru a fi foarte clar ca Statele Unite apreciaza contributia Romaniei la securitatea din regiune si din intreaga lume. Trupele armate romane au servit cu onoare in Iraq.
 
Aproximativ 1200 de militari au ramas detasati in Afghanistan, iar Statele Unite sunt recunoscatoare trupelor romanesti pentru angajamentul in misiunea NATO de aici –  cu atat mai mult cu cat natiunea dumneavoastra sarbatoreste 10 ani de parteneriat in NATO. America recunoaste sacrificiile trupelor romaneste si a familiilor lor din ultima decada a razboaielor.

Astazi, Romania continua sa ofere sprijin pentru natiunea noastra prin obiective strategice prin accesul oferit trupelor americane, dar si a celor din coalitie, de a tranzita in interiorul si in afara Afghanistanului, prin Baza Aeriana Mihail Kogalniceanu. Peste 50000 de trupe au tranzitat Mihail Kogalniceanu in primele 100 de zile ale operatiunii.  

In cursul zilei de astazi de-abia astept sa vad indeplinit scopul operatiunilor din baza Mihail Kogalniceanu, ce implica  soldati, marinari, aviator si puscasi marini.
 
Baza Aeriana Mihail Kogalniceanu va ramane esentiala in noua etapa a eforturilor noastre din Afghanistan. Demonstreaza, de asemenea, si cooperarea in domeniul apararii dintre granitile romanesti si cele ale Statelor Unite –  ce devine din ce in ce mai importanta in contextual actiunilor Rusiei in Ucraina.

Impreuna cu Ministrul Dusa am discutat situatiile si actiunile din Ucraina. In aceasta saptamana, Presedintele Obama a facut o vizita vecinilor din Polonia, iar eu am fost la Ministerul Apararii NATO din Bruxelles pentru a reconfirma angajamentul Americii la securitatea colectiva a tuturor aliatilor NATO.  Prezenta Navei USS Vella Gulf este un semn vizibil a acestui angajament. Un alt exemplu este anuntul presedintelui Obama din aceasta saptamana, cand a solicitat Congresului inca un  1 bilion de dolari pentru a spori gradul de pregatire a fortelor americane si aliate din Europa, cuprinzand mai multe trupe americane de rotatie pentru exercitii si training, si o prezenta mai puternica a navelor americane in Marea Neagra.
 
Statele Unite si-au mentinut prezenta navala in Marea Neagra inca de la mijlocul lunii Martie, cu navele USS Truxton, USS Donald Cool si USS Taylor, toate fiind solicitate in Romania, si vom sustine aceste operatiuni pe mai departe. De asemenea, ne-am intensificat cooperarea si cu alti parteneri si aliati din imprejurimile Marii Negre – printre care amintesc Bulgaria, Georgia, Turcia si Ucraina.

In aceasta saptamana, la Bruxelles, am subliniat ca, asa cum Statele Unite isi creste angajamentele legate de securitatea europeana, cautam ca aliatii nostri europeni sa faca acelasi lucru. Romania a decis deja sa creasca bugetul Departamentului de aparare. Statele Unite apreciaza, de asemenea, tipurile de investitii pe care Romania le face  in infrastructura, capacitati avansate, si modernizare.

Un exemplu important al cresterii investitiilor de aparare din Romania este achizitionarea de avioane de lupa F-16 – si Romania a avut deja mai multe angajamente de instruire cu Statele Unite si Portugalia in vederea primirii avioanelor F-16. Asa cum i-am spus ministrului, Statele Unite ale Americii intentioneaza sa continue sa lucreze cu Romania pentru a consolida capacitatile sale militare de aviatie. Dupa ce am vazut rezultatele Detasamentul Aerian al Statelor Unite din Polonia, sper sa incepem o cooperare similara intre SUA, Polonia si Romania. Un alt domeniu important de cooperare dintre Statele Unite si Romania este sistemul de aparare anti-racheta. In urma unui test recent, de succes, suntem pe cale de a instala sistemul anti-racheta Aegis Ashore, in Romania, anul viitor. Si vicepresedintele Biden a subliniat cooperarea noastra in legatura cu apararea antiracheta, cand a fost aici, luna trecuta. Acest nou sistem va reprezenta faza a doua a Fazei Europene de Adaptare.

Finalizat, si, odata operational, acesta va marca un alt moment important in relatia noastra bilaterala de aparare, si o alta realizare majora prin care Romania isi intareste pozitia sa in prima linie a securitatii regionale.

Domnule Ministru Dusa, Statele Unite se angajeaza sa consolideze parteneriatul si prietenia sa cu Romania si ca vom lucra impreuna pentru a forma o lume mai sigura si mai prospera.

Va multumesc.

<embed src="http://jocuri-online.bzi.ro/public/games/legendele-puzzleului.swf" width="534" height="476" quality="high" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" menu="false" />

http://cache.armorgames.com/files/games/puzzle-legends-15914.swf

COMENTARII

DISQUS: