Romania, pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste egalitatea intre femei si barbati

Romania, pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste egalitatea intre femei si barbati

Romania este pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste egalitatea intre barbati si femei, fiind punctata cu 35,3, in urma Bulgariei, care este punctata cu 37, in timp ce media europeana este de 54 de puncte, potrivit raportului Gender Equality Index, prezentat ieri la Bucuresti.

Mos Craciun vine cu inca o autostrada pentru Romania
Bogdan Hossu: Se duce o campanie de distrugere a sindicatelor

Potrivit primului Index al Egalitatii de Gen realizat de Institutul european pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati (EIGE), la nivelul Uniunii se inregistreaza un punctaj general de 54 din 100 (unde 1 reprezinta lipsa egalitatii intre sexe si 100 egalitate totala). Dintre cele 27 de state membre cuprinse in raport (anterior aderarii Croatiei), cel mai mare punctaj general a fost obtinut de Suedia (74,3), urmata indeaproape de Danemarca (cu 73,6), Finlanda (73,4) si Olanda (69,7). La coada clasamentului se plaseaza Romania cu un punctaj de 35,3, Bulgaria (37) si Grecia (40).

Cele mai multe state membre au obtinut intre 40 si putin peste 50 de puncte.
Indexul releva diferentele dintre femei si barbati (in UE si in fiecare tara in parte), in mai multe sectoare cheie precum: munca, veniturile, educatia, puterea de decizie, sanatatea, timpul dedicat activitatilor casnice/neplatite sau violenta (exercitata asupra lor).

Sectorul unde inegalitatea este cea mai mare in Europa este puterea de decizie (cu un punctaj de 38), tradusa faptul ca mult mai putine femei decat barbati au pozitii cheie. Pe urmatorul loc se situeaza timpul dedicat activitatilor neplatite si celor casnice (cu un punctaj de 39). Potrivit expertilor UE, principalul motiv pentru care femeile sunt prezente intr-o proportie mai mica pe piata muncii este reprezentat de faptul ca ele dedica mai mult timp decat barbatii activitatilor casnice. "UE are deja multe realizari in reducerea discriminarii de gen. Cu toate acestea, numai 14% din ambasadori, 9% din decanii universitari, 3% din presedintii marilor companii si 2% din ministri sunt femei. In medie, femeile castiga cu 2 euro pe ora mai putin decat barbatii", a spus Virginija Langbakk, directorul Institutului european pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati.

Romania a obtinut cel mai scazut punctaj la capitolul timp dedicat activitatilor casnice si neplatite (17,8), puterea de decizie situandu-se pe locul urmator (24,9). Doar 15 dintre statele membre cuprinse in index au raportat si date privind violenta, Romania nefiind printre ele.

COMENTARII

DISQUS: