Romania a inregistrat in noiembrie cel mai mare numar de someri din ultimii cinci ani

Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), rata somajului nu va depasi 8% pana la sfarsitul anului, iar numarul total al somerilor va fi de circa 700.000. Numarul de someri a urcat in octombrie la 654.000, maxim al ultimilor cinci ani si jumatate. Numarul de someri a crescut

Politia face achizitii de criza
Boc: Bugetul NU PERMITE majorarea pensiilor si salariilor

in luna noiembrie cu 29.184 fata de luna precedenta, pana la 683.123, nivel neatins din martie 2004, ce corespunde unei rate a somajului de 7,5%, a declarat presedintele ANOFM, Silviu Bian. „Cresterea numarului de someri din noiembrie este aproape identica cu cea din luna octombrie, de unde rezulta ca ne vom incadra in tinta stabilita pentru sfarsitul anului 2009. Este bine ca, din numarul total al somerilor, 469.200 sunt indemnizatii”, a spus Silviu Bian. Directorul general al ANOFM, Eugen Preda, estimeaza ca rata somajului nu va depasi 8% pana la sfarsitul anului, iar numarul total al somerilor va fi de circa 700.000. „Nu cred ca luna decembrie va aduce alti 50.000 de someri, pentru ca cine a avut de facut disponibilizari a facut, pentru a-si dimensiona personalul in conditii de criza. De obicei, lunile decembrie si ianuarie sunt calme. In luna decembrie sunt sarbatorile, iar in aceasta perioada serviciile si comertul merg destul de bine”, a precizat Preda.

Numarul de someri a crescut in noiembrie pentru a 17-a luna la rand. Un numar atat de mare de someri nu a mai fost atins din martie 2004, cand au fost inregistrate 697.370 persoane fara loc de munca.

 

COMENTARII

DISQUS: