Prin unicameral se vor face economii de sute de milioane de euro

Prin trecerea la Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari, Guvernul va fi obligat sa-si stranga cureaua.

Legea de salarizare unica si cea de reorganizare a unor institutii, declarate constitutionale
Vasile Blaga: PDL va face numaratoarea paralela la locale

Astfel, se vor face economii de sute de milioane de euro, bani care ar putea fi redirectionati, de exemplu, spre domeniul infrastructurii, a explicat Emil Boc, la postul public de televiziune. Mai mult, spune premierul, bicameralismul s-ar justifica intr-un stat federal, nu intr-unul unitar, ca Romania. „Primul si cel mai important scop al proiectului de revizuire a Constitutiei este acela de a ne putea uita in ochii fiecarui roman care, in noiembrie 2009, a mers la vot, a validat prin votul lui un referendum prin care Parlamentul Romaniei sa treaca de la doua camere la o camera, si sa reducem numarul de parlamentari de la 471 la 300.

Este o forma de respect, in primul rand, pentru votul fiecarui roman, care si-a manifestat prin vot, in noiembrie, aceasta decizie. Noi, guvernantii, sa ne prefacem ca ploua, ca nu s-a intamplat nimic in noiembrie?”, a spus Emil Boc. Desi nu exista majoritate pentru ca proiectul de modificare a Constitutiei sa treaca de Parlament, Emil Boc spera, inca, intr-un vot favorabil. In pledoaria sa, premierul invoca doua categorii de argumente, de ordin politic si de functionalitate. „Ii voi convinge cu doua categorii de argumente. In primul rand, este argumentul politic fundamental al votului romanilor. Presedintele Marko Bela a spus si in sedinta de Guvern ca nu putem sa facem abstractie de votul romanilor de la referendum. Nu ne putem face ca nu exista acest vot. 91% dintre romanii care au fost la vot au spus ca vor Parlament unicameral.

Ma indoiesc ca romanii se vor schimba asa cum se schimba politicienii, de pe o zi pe alta. Pornesc de la prezumptia ca noi, politicienii, deocamdata, suntem platiti de cetateni, din taxele si impozitele lor, si trebuie sa ascultam ceea ce au spus ei”, a spus Emil Boc. Totodata, pentru sprijinirea demersului, Boc invoca si o serie de argumente de functionalitate. „Astazi avem doua camere pentru ca se dubleaza: sunt alese la fel, reprezinta aceleasi interese, aceleasi categorii ale populatiei. Practic, decizia se ia astazi tot intr-o singura camera, in camera decizionala”, a explicat premierul. In ceea ce priveste numarul de 300 de parlamentari, acesta a fost ales, explica Boc, ca urmare a faptului ca, raportandu-ne la numarul populatiei, „cam aici ar fi media”. „La o populatie de 22 milioane de locuitori, media mondiala in privinta numarului de parlamentari este in jur de 300. Suntem deasupra mediei ca numar de parlamentari”, a spus Boc.

In acelasi timp, spune premierul, nu trebuie sa fie trecut cu vederea faptul ca Romania este un stat unitar, si nu unul federal, situatie in care bicameralismul ar fi explicabil. „Romania nu este stat federal, este stat unitar. Parlamentele bicamerale, prin excelenta, se regasesc si se justifica in statele federale. Romania poate trece de la bicameralism la unicameralism cu doua scopuri. Romania va castiga si sub aspectul fluentei procesului legislativ. Am trecut in revizuire procedura dublei lecturi, adica se adopta o data, se lasa 30 de zile, dupa care se da forma finala a votului”, a explicat Boc. Totodata, prin reducerea numarului de parlamentari, completeaza Boc, se vor face economii deloc de neglijat.

„Nu trebuie sa ascundem, e vorba si de economiile pe care le facem cu mai putini parlamentari. Daca e sa strangem cureaua, haideti sa ne uitam si la cei care se afla in varful piramidei. Deocamdata, Parlamentul nu a fost atins cu nimic din partea aceasta care tine de restrangerea cheltuielilor. Este vorba de sanatatea sistemului romanesc. Acei bani sa mearga la infrastructura, la autostrazi, la drumuri. Economii se vor face, astfel, de ordinul a sute de milioane de euro, care se economisec anual. Fara a fi cel mai important argument, cel al reducerii cheltuielilor, nu trebuie sa fie omis si pus ca inexistent”, a incheiat premierul.

 

COMENTARII

DISQUS: