Primarul si viceprimarul din Hunedoara, trimisi in judecata pentru fapte de coruptie

Primarul municipiului Hunedoara, Ovidiu-Marius Hada, viceprimarul Robert Nicolae Dan si alti doi functionari din cadrul primariei Hunedoara au fost trimisi in judecata de procurorii DNA Alba Iulia pentru fapte de coruptie.

Antonescu: Parlamentarii liberali isi retrag semnaturile de pe motiunea pe Educatie
Cutremur de 3,2 magnitudine, produs in judetul Buzau

Potrivit comunicatului, primarul Hunedoarei, Marius Hada, este acuzat de trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si cinci infractiuni de complicitate la infractiunile de conflict de interese. De asemenea, in sarcina viceprimarului Robert Nicolae Dan s-au retinut doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice si cinci infractiuni de complicitate la infractiunile de conflict de interese, informeaza DNA, printr-un comunicat remis marti NewsIn. In acelasi dosar, va mai fi judecata si Daniela-Arieta Capalna, sef serviciu buget, finante, contabilitate in cadrul Primariei Hunedoara, in sarcina careia s-au retinut cinci infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice si cinci infractiuni de complicitate la infractiunile de conflict de interese. De asemenea, a mai fost trimis in judecata si Ioan Tiplea,  inspector de specialitate la Compartimentul Achizitii Publice din cadrul Primariei Hunedoara , in sarcina caruia s-au cinci infractiuni de conflict de interese si cinci infractiuni de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu. In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in cursul anului 2009, Primaria Hunedoara a incheiat cinci contracte de achizitii publice (in principal, servicii de consultanta si inchiriere de utilaje) de la SC Aris Mondo Consulting SRL, firma controlata de catre Ioan Tiplea.

Aceste contracte de achizitii publice au fost incheiate nelegal in perioada aprilie – iunie 2009,  sub coordonarea lui Ovidiu Hada si Nicolae Robert Dan, primarul, respectiv viceprimarul municipiului Hunedoara si al Danielei Capalna, sefa serviciului financiar – contabilitate. Valoarea totala a contractelor este de 171.212, 36 lei (aproximativ 40.764 euro). In conditiile in care a dobandit si calitatea de coordonator al Compartimentului achizitii publice din cadrul primariei, functie direct subordonata primarului, Ioan Tiplea s-a ocupat personal de redactarea documentelor de achizitii publice. Intelegerea dintre cei trimisi in judecata a avut la baza atat un interes financiar cat si relatiile personale (nasi de cununie) dintre primar, viceprimar si Tiplea, explica procurorii DNA. In plus, firma beneficiara a contractelor nu avea personal specializat angajat pentru efectuarea de consultanta tehnica si economica si nici nu detinea utilaje pentru inchiriere.

De altfel, la scurt timp, aceiasi functionari publici au aprobat, de asemenea in mod nelegal, plata sumei precizate mai sus catre SC Aris Mondo Consulting SRL. Consiliul local al Municipiului Hunedoara, printr-o adresa semnata de Hada, a comunicat Directiei Nationale Anticoruptie ca proiectul de hotarare de Consiliu local referitor la aprobarea constituirii ca parte civila in acest dosar penal nu a intrunit cvorumul necesar in vederea adoptarii, precizeaza DNA.

In vederea confiscarii, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil casa de locuit apartinand Robert Dan. De altfel, cei patru au mai fost trimisi in judecata de procurorii Serviciului Alba Iulia al DNA pentru fapte similare, mentioneaza DNA. Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia, se mai arata in comunicat.

COMENTARII

DISQUS: