Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, eliberat. Este sub control judiciar

Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, eliberat. Este sub control judiciar

Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, retinut, joi, este suspectat de procurorii DNA ca a primit mita peste 2,3 milioane lei de la patru oameni de afaceri, in acest dosar fiind retinuti si varul acestuia, Liviu Cenusa, si fostul fotbalist Liviu Goian, patron al unui post local de televiziune.

Klaus Iohannis, cu ocazia Congresului UDMR: Prin selectarea si promovarea de oameni care nu sunt corupti sau coruptibili poate fi crescuta integritatea in politica romaneasca
Laszlo Borbely participa la reuniunea Consiliului Informal de Mediu al UE din Polonia

Intr-un comunicat transmis, joi, de DNA, se precizeaza ca primarul Bacaului a fost retinut pentru cinci infractiuni de luare de mita, Liviu Goian a fost retinut pentru trei infractiuni de complicitate la luare de mita, iar Liviu Vasile Cenusa pentru doua infractiuni de complicitate la luare de mita.

Conform sursei citate, in perioada 2008 – 2011 Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalti doi inculpati, a cerut si primit de la patru oameni de afaceri mai multe sume de bani.

Astfel, la inceputul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societati comerciale sa ii fie remis un procent de 50% din valoarea decontata de Primaria Bacau, aferenta fiecarui stalp de iluminat public la care firma administrata de acesta efectua lucrari in baza contractului incheiat cu aceasta institutie, valoare care era de 38 de euro/stalp. In baza acestei solicitari, in perioada martie 2008 – octombrie 2011 Stavarache a primit, prin intermediul mai multor societati comerciale si asociatii sportive, suma totala de 810.670 de lei.

In luna ianuarie 2009, primarul Stavarache a cerut unui alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societatii comerciale administrate de acesta sa ii fie atribuit un contract privind executarea de lucrari tehnico-edilitare. Banii au fost primiti in doua transe, prin intermediul unei asociatii sportive.

In luna aprilie 2009, Stavarache a pretins de la acelasi om de afaceri un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriza generala, incheiat intre aceasta societate si Agentia Nationala pentru Locuinte Bucuresti, avand ca obiect constructia unui bloc cu 45 de locuinte in Bacau, lucrare in valoare de 2.688.769,90 de euro, inclusiv TVA. In baza acestei solicitari, in perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, primarul Bacaului a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societati comerciale si asociatii sportive, suma totala de 1.259.789,03 de lei.

Procurorii DNA mai spun ca in martie 2010 Stavarache i-a solicitat administratorului unei societati comerciale sa incheie contracte de publicitate cu o anumita firma, pentru ca primaria sa isi execute in mod corespunzator obligatiile care decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacau incheiat cu aceasta societate. In baza acestei solicitari, au fost incheiate doua contracte, in lunile martie 2010 si aprilie 2011, in baza carora omul de afaceri a platit sumele de 40.000 de lei, respectiv 30.000 de lei.

De asemenea, in perioada martie – aprilie 2009, impreuna cu o alta persoana, primarul i-a solicitat unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociatii sportive, in schimbul eliberarii unui certificat de urbanism, bani care au fost primiti in 24 aprilie 2009.

Procurorii DNA mai spun ca Romeo Stavarache, Liviu Goian si Liviu Vasile Cenusa vor fi dusi la Curtea de Apel Bacau cu propunere de arestare preventiva.

Liviu Goian este fost fotbalist la CSM Suceava si Selena Bacau si detine un post local de televiziune. Liviu Vasile Cenusa este var al primarului Stavarache si este patron al unui ziar local.

Surse judiciare declarau ca primarul Bacaului, Romeo Stavarache, a fost retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) dupa ce ar fi primit mita prin intermediul unor asociatii sportive.

Stavarache este edil al municipiului Bacau din 2004.

El conduce si organizatia judeteana a PNL, inainte de intrarea in acest partid fiind membru PUR (actualul PC).

COMENTARII

DISQUS: