Premiera: Un ginecolog, obligat la despagubiri pentru nasterea unui copil cu sindromul Down

O sentinta pronuntata, la sfarsitul anului trecut, de Judecatoria Timisoara ar putea intra in istoria justitiei banatene, in cazul in care in viitorul apropiat nu va fi desfiintata de instantele de apel sau recurs.

Baconschi: E posibil sa candidez la presedintie
Frunzaverde: Comisia Europeana i-a sugerat lui Emil Boc sa infiiteze un nou minister

Un medic primar ginecolog este obligat sa plateasca unei paciente despagubiri civile in valoare de 10.000 de lei. Paradoxal, sentinta a nemultumit ambele tabere, care au declarat apel.

Reclamantii cer mai multi bani, respectiv 48.000 de lei, reprezentand daune materiale si morale, iar parata solicita casarea sentintei instantei de fond, rejudecarea dosarului si respingerea actiunii ca nefondata. Procesul este pe rolul Tribunalului Timis, iar dupa trei amanari consecutive ale dezbaterilor, urmatorul termen este fixat pentru data de 25 mai, potrivit opiniatimisoarei.ro. In actele depuse la dosar, Mihaela-Ribana Rosculescu spune ca, daca ar fi fost avertizata ca urmeaza sa nasca un copil cu malformatii, ar fi ales calea intreruperii de sarcina. "Daca dr. Maria-Olimpia Oprea mi-ar fi adus la cunostinta ca exista o probabilitate extrem de mare de a aduce pe lume un copil cu sindrom Down, nu mi-as fi asumat riscul de a aduce pe lume un copil care sufera de o asemenea malformatie congenitala. (…)Prejudiciul material este reprezentat de tratamentele costisitoare pe care trebuie sa le suportam pentru ameliorarea starii de sanatate a fiicei noastre", sustine reclamanta. In apararea sa, dr. Maria-Olimpia Oprea sustine ca reclamanta a fost instiintata asupra rezultatelor analizelor medicale, a triplului test si a riscurilor amiocentezei, dar ca nu s-au inregistrat aceste convorbiri pentru a putea fi aduse ca proba in instanta. "Chiar si in conditiile in care s-ar fi efectuat amniocenteza, care este o investigatie invaziva si presupune extragerea unui lichid amniotic prin punctia peretelui abdominal, a uterului si a pungii amniotice, iar rezultatul acesteia ar fi indicat existenta sindromului Down la fat, avortul nu era legal. Amniocenteza se efectueaza la 16 saptamani de sarcina, rezultatul dureaza 2 saptamani, deci sarcina s-ar fi putut intrerupe la 18 saptamani si ar fi constituit infractiune", spune medicul ginecolog, evidentiind faptul ca in cazul in care ar fi efectuat avortul s-ar fi expus la o condamnare penala cuprinsa intre 6 luni si 3 ani de inchisoare.

COMENTARII

DISQUS: