Ponta: Pozitia presdintelui Basescu privind Rompetrol este doar un joc politic

Ponta: Pozitia presdintelui Basescu privind Rompetrol este doar un joc politic

Pozitia presedintelui Traian Basescu privind Rompetrol este doar un joc politic, deoarece acesta nu a transmis vreo obiectie la momentul la care Guvernul a promovat prin lege acordul cu KazMunaiGaz, afirma premierul Victor Ponta, adaugand ca, fara acest acord, Rompetrol risca sa intre in insolventa, transmite Mediafax.

Basescu: Voi cere investitorilor sa bea apa de la Rosia Montana
„Gherile” studentesti in ziua alegerilor

"Deci, povestea datoriei mai este doar pe la Cotroceni. Cred, sincer, ca a fost doar un gest politic, insa, in domenii economice importante, jocurile politice interne ar trebui sa nu-si aiba loc. Parlamentul si-a facut treaba la timp si a adoptat, Curtea Consttitutionala s-a miscat foarte repede si a respins contestatia si, sincer sa fiu, in acel moment presedintele nu mi-a zis ca are vreo obiectie. Daca stiam ca are dansul vreo obiectie, ne mai gandeam. Eu stiam ca dansul a promulgat Legea cu Rompetrolul si nu stiam ca nu mai vrea inca o data sa promulge legea", a afirmat premierul.

El a adaugat ca, prin cererea de reexminare a presedintelui, fiind si vacanta parlamentara, s-au pierdut doua luni in care se putea negocia cu KazMunaiGaz fondul de investitii de un miliard de dolari.

Ponta a sustinut totodata ca, in lipsa acestei intelegeri cu actionarul principal al Rompetrol, compania putea ajunge in insolventa.

"Exista si o varinta rea, foarte rea, pe care cred ca orice om politic responsabil trebuie sa o stie si sa si-o asume: Rompetrol putea sa intre in insolventa, deoarece principalele datorii le are catre compania mama, KazMunai, deci ramaneam cu actiuni la o companie in insolventa, fara locuri de munca si fara un miliard de dolari investitii. Din acest punct de vedere, cred ca asta era cea mai mare prostie pe care puteam sa o facem", a afirmat prim-ministrul.

Ministrul pentru eneregie, Constantin Nita, a declarat, la randul sau, ca in lipsa legii aprobate de Parlament nu poate fi negociat fondul de investitii, dar ca printre obiectivele acestuia s-ar putea numara centrala termoelectrica de la Navodari, proiecte din domeniul gazelor naturale, transport petrolier.

Presedintele a solicitat recent Parlamentului reexaminarea legii privind aprobarea memorandumului Rompetrol, in sensul respingerii acestei legi.

In baza memorandumului, statul va incasa 200 milioane dolari prin rascumpararea de catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare, iar 25 milioane dolari din suma totala reprezinta prima convenita pentru dobandirea de catre grupul Rompetrol a majoritatii absolute de vot la Rompetrol Rafinare.

Memorandumul mai prevede constituirea unui fond de investitii de un miliard de dolari, "in functie de conditiile pietei", cu o participare a statului roman sub forma unei societati pe actiuni care va investi in proiecte din domeniul energetic din Romania. Durata investitionala este proiectata pana la sapte ani, iar proiectele vor fi selectate de grupul Rompetrol "in baza unor considerente economice solide", conform politicii in materie de investitii.

In 2003, Guvernul a transformat in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani restantele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de numai 71 milioane dolari. Valoarea totala a dobanzilor platite de companie in perioada 2003-2010 in contul emisiunii de obligatiuni este de peste 250 milioane dolari.

Grupul Rompetrol, inregistrat in Olanda, are 45,85% din capitalul Rompetrol Rafinare. In urma conversiei obligatiunilor, statul roman, prin Ministerul Economiei, a devenit in 2010 actionar al Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%, respectiv 19,7 miliarde de actiuni.

COMENTARII

DISQUS: