Politistii vor fi supusi unor teste de integritate cu ofiteri sub acoperire

Comisarul sef Gabriel Constantin de la Directia Generala Anticoruptie (DGA) a anuntat faptul ca, in cel mai scurt timp, angajatilor Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) li se vor aplica teste de integritate, cu ofiteri sub acoperire.

Antreprenorii si cetatenii sunt vinovati de prelungirea recesiunii
Ceferistii vor bloca trenurile daca li se scad salariile cu 25%

"Legea 38 a fost publicata, urmeaza procedura de punere in aplicare si, in termenul cel mai scurt, se va aplica. Urmeaza sa se faca teste la nivelul intregului sistem MAI. Se vor crea anumite situatii similare celor in care isi desfasoara activitatea personalul respectiv. E investigatorul sub acoperire care va fi folosit", a declarat Gabriel Constantin, de la Directia Generala Anticoruptie (DGA).

El a precizat ca, din punctul sau de vedere, Politia Rutiera reprezinta o structura mai "vulnerabila" in ceea ce priveste riscul ridicat la comiterea faptelor de coruptie, din cauza relatiei directe cu cetateanul. "Un angajat al MAI isi da acordul pentru a fi testat in ceea ce priveste integritatea sa profesionala. Acest aspect e prevazut in statutul politistului si in juramantul de credinta. Testele de integritate se realizeaza de DGA, iar in situatia in care vom constata aspecte de natura penala vom sesiza organele de cercetare competente", a spus Constantin. El a explicat ca deja s-au facut instruiri la nivelul MAI in ce priveste aceste teste de integritate, scopul DGA fiind acela de a determina un comportament integru. "Noi trebuie sa constientizam si cetateanul, fiindca, in multe situatii, el e cel care face primul pas si propune o anumita suma de bani ca acesta sa inchida ochii pentru a nu dispune masuri legale", a declarat Constantin. El a mentionat ca, in 2010, pentru acte de coruptie au fost cercetate 3.752 de persoane, din care 1.656 proveneau din structurile MAI, mai multe fata de anii precedenti. "Din Politia Romana au fost 222 de invinuiti, din Politia de Frontiera – 38, din Jandarmeria Romana – un numar de noua, de la Pompieri – 69, administratie publica – 19, alte structuri MAI – 19 functionari", a declarat el.

Comisarul sef Gabriel Constantin a spus ca printre invinuiti s-au numarat si 21 de politisti de la Politia Rutiera, din care trei ofiteri si 18 agenti de ordine.

COMENTARII

DISQUS: