Pe cine paste remanierea guvernamentala. De ce nu poate Boc sa plece nici daca ar vrea ?

Pe cine paste remanierea guvernamentala. De ce nu poate Boc sa plece nici daca ar vrea ?

Ion Ariton, Valerian Vreme si Valeriu Tabara sunt primii ministri pasibili de schimbare din functie. Veniti in ultimul val de remaniere, mai mult ca un fel de recompensa pentru parlamentarii PDL care l-au salvat pe Emil Boc de la motiunile de cenzura, cei trei vor fi cel mai probabil sacrificati acum, intr-o noua misiune de spalare a imaginii partidului.

DOLIU in literatura romana. A murit poetul Traian T. Cosovei
Lui Basescu nu-i place frunza Elenei Udrea

Presedintele reales al PDL, Emil Boc, a trasat deja primele ordine in al doilea mandat: evaluarea activitatii ministrilor Cabinetului sau si redactarea unui Cod de Etica pentru membrii partidului pentru a putea fi evitate situatii de genul Nelu Botis – conflict de interese. Insarcinat cu resursele umane ale PDL este Gheorghe Flutur,  noul prim-vicepresedinte al formatiunii. El trebuie sa intocmeasca in perioada urmatoare rapoarte despre munca ministrilor PDL, documente pe baza carora se va face cel mai probabil urmatoarea remaniere. Schimbarea titularilor portofoliilor se impune ca moneda de schimb pentru refuzul lui Emil Boc de a demisiona din fruntea Guvernului, desi initial acesta fusese aranjamentul intre el si presedintele Traian Basescu. Remanierea are ca scop, in teorie cel putin, imbunatatirea imaginii Executivului atat in ochii membrilor PDL cat si in cei ai publicului. Solutia s-a dovedit insa ineficienta la ultima aplicare, cand au fost debarcati Adriean Videanu si Radu Berceanu, increderea alegatorilor in partid si Guvern masurata de sondajele de opinie, ramanand scazuta. Si totusi, Emil Boc ramane consecvent. Chiar daca nu spune cu subiect si predicat ca va face schimbari in echipa de la Palatul Victoria, oamenii sai au lansat inca din week-end aceasta varianta. "Intr-un viitor foarte apropiat, daca se va considera ca este nevoie ca premierul sa aiba continuitate guvernamentala, o remaniere guvernamentala ar trebui sa se faca", a afirmat la REALITATEA.TV, Ioan Oltean, noul secretar general al PDL.

 

Ministrii invizibili

 

In capul listei de remaniabili se afla seful Economiei, Ion Ariton, apropiat de fostul prim-vice PDL, Adriean Videanu. Activitatea sa la minister a fost aproape invizibila, iar la nivel de comunicare Ariton bate aproape toate recordurile – zero interviuri, aparitii publice extrem de rare, astfel ca cetatenii probabil ar avea dificultati in a-l recunoaste. Preventiv, Ariton a primit o recompensa – functia de secretar executiv al PDL in defavoarea Ralucai Turcan, tot de la organizatia Sibiu. La schimb, Turcan ar putea fi instalata la Ministerul Muncii, vacantat de Ioan Botis.

Nici Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor nu a stralucit in mandatul sau, preferand ca si Ariton sa stea mai mult in umbra. A avut totusi cateva interventii, nu foarte reusite, cand a incercat sa explice cum isi vor plati romanii impozitele si taxele prin internet. In ceea ce-l priveste pe ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, aparitiile sale publice au fost mai dese decat cele ale colegilor. Pe de alta parte, in mandatul sau, agricultura nu a raportat nici cresteri spectaculoase, nici plusuri la capitolul absortie de fonduri europene si cu atat mai putin scaderi de preturi la alimente. De altfel, Tabara a fost si el huiduit intr-o vizita de lucru, la Vaslui, de agricultorii nemultumiti ca nu primesc la timp subventia pentru motorina. Desi a slujit Guvernul in toate misiunile pe care le-a primit (ex: adoptarea Legii educatiei, adoptarea legii plafonarii salariilor profesorilor), Daniel Funeriu ar putea fi si el pe lista de remaniabili. Asta pentru ca ministrul Educatiei nu se bucura deloc de simpatia colegilor de partid, mai ales a senatorilor si deputatilor, care ar putea avea un cuvant greu de spus pe aceasta tema. Funeriu ar putea fi insa salvat inca o data de protectoarea sa Elena Udrea dar si de faptul ca a acceptat sa faca un pas inapoi la Congres retragandu-si candidatura la postul de vicepresedinte al PDL in favoarea pedelistilor cu sprijin de la baronii locali.

 

Boc nu-si da demisia. UDMR nu voteaza premier tehnocrat

 

"N-o sa intru in jocul mass-media si va spun un lucru: Romania are Guvern, Guvernul are premier, in consecinta ne comportam ca atare", a fost raspunsul lui Emil Boc, intrebat fiind la TVR daca s-a gandit sa se retraga de la sefia Guvernului. Primul-ministru a dezmintit astfel zvonurile potrivit carora dupa Conventia Nationala a PDL ar fi urmat sa-si depuna mandatul si sa fie inlocuit de un tehnocrat, asa cum doreste presedintele Traian Basescu. Intrebat daca Traian Basescu i-a pus in fata scenariul demisiei din functia de premier, liderul PDL a raspuns, ca si in alte ocazii: "V-am spus ca nu". In ceea ce priveste remanierea, Emil Boc a reluat raspunsul pe care-l da mereu jurnalistilor pe acest subiect: "remanierile nu se discuta, se fac si dupa aceea se comunica". Nici daca ar vrea sa demisioneze, premierul nu ar putea s-o faca in perioada urmatoare, intrucat PDL nu este sigur pe majoritatea sa parlamentara. Oamenii lui Vasile Blaga, infranti la Congresul partidului vor refuza sa voteze in Parlament un Guvern condus de un tehnocrat. Fostul secretar general al patridului a spus de multe ori ca el crede in asumarea politica a guvernarii. "Am spus sa lasam la o parte ce a facut Emil, ce imagine ar putea sa aiba in general si asupra partidului. Dar prin ce metoda punem urmatorul prim-ministru? Il imbrancim sau cum? Se ajunge la vot in Parlament si trebuie 236 de bile originale, nu de hartie sau de guma, cum s-a mai intamplat, pe care sa le avem noi pentru acel prim-ministru, lucru care mie mi se pare ca e greu de atins", crede si senatorul PDL, Radu Berceanu, apropiat de Vasile Blaga. Mai mult, nici UDMR nu ar fi dispus sa investeasca un Cabinet non-politic sau orice alt Executiv condus de altcineva. A spus-o chiar astazi senatorul, Gyorg Frunda, una dintre vocile Uniunii care au cerut repetat iesirea maghiarilor de la guvernare si sprijinirea opozitiei. Asa ca, datorita incapatanarii lui Emil Boc, fie din calcule pur politice, PDL nu poate risca momentant o schimbare de Cabinet.

COMENTARII

DISQUS: