Odata cu crucisatorul USS „VELLA GULF”: Secretarul american al Apararii vine in Portul Constanta!

Odata cu crucisatorul USS „VELLA GULF”: Secretarul american al Apararii vine in Portul Constanta!

Asa cum s-a anuntat, deja, o NOUA (!) nava militara americana, crucisatorul (purtator de rachete) USS „Vella Gulf” CG-72, se va afla in Romania (apele teritoriale romanesti si Portul Constanta) in perioada 3 - 6 iunie (bastimentul a intrat inca de de vineri – 30 mai in Marea Neagra!).

Deputatii PDL vor decide luni soarta colegilor care au votat motiunea
Neaplicarea OUG 50 la contractele de credit in derulare, preconditie pentru transa FMI

De asemenea, este stiut si ca vizita in Romania a navei de razboi americane coincide, partial, ca data, cu aceea a… Secretarului Apararii (ministrul american al fortelor armate) al SUA, Chuck Hagel!!!

NOUTATEA este ca Secretarul Apararii al SUA vine (joi – 5 iunie) in Portul Constanta )insotit de catre ministrul roman al Apararii, Mircea Dusa), unde va urca la bordul navei americane!

Pentru joi – 5 iunie, de la ora 12.00, Ambasada SUA la Bucuresti si Ministerul Apararii Nationale (M.A.N.) organizeaza si o „oportunitate de presa” comuna cu Secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, si ministrul roman al Apararii Nationale, Mircea Dusa, cu ocazia vizitei navei USS „Vella Gulf” in Portul Constanta, la Terminalul de Pasageri!

Doua nave (ambele apartinand marinei militare americane, US Navy). au avut, pana acum, acest nume: „Vella Gulf” (despre care „Wikipedia”, din care extragem aceste date, scrie ca este, uneori, in mod eronat, denumita „Vela…”, cu un singur „l” !?!…), botezate fiind dupa numele locului bataliei americano – japoneze, din 1943, in Insulele Solomon, din Oceanul Pacific!
Daca prima (CVE – 111) a fost un portavion de avioane de escorta, pentru convoaiele navale, care a fost in serviciu… doar un an de zile (1945 – 1946), cea de-a doua (CG – 72), care ne viziteaza in aceasta saptamana, este un crucisator purtator de rachete ghidate, intrat in serviciu in 1993 si reechipat in 2010 si 2013.

USS „Vella Gulf” CG – 72 este un crucisator purtator de racchete ghidate, din clasa „Ticonderoga”, cu un deplasament de 11, 556 tone, avand lungimea prova – pupa de :173 metri, latimea babord – tribord de 16.8 metri si un pescaj de 10, 2 metri.
Este propulsat de patru (4) motoare cu turbina „General Electric”, cu o putere totala de 60.000 kW!
Viteza maxima este de 32, 5 noduri (aprox. 60 km/ora, iar echipajul este compus din 400 de oameni, dintre care 33 de ofiteri si 27 de subofiteri.

Potrivit agentiei de presa “MEDIAFAX”, echipajul navei militare americane va participa la antrenamente cu aliatii, in cadrul cooperarii in domeniul securitatii. Acesta este anuntul oficial, facut de catre colonelul Steve Warren, purtatorul de cuvant al Pentagonului.
"Prezenta navei militare in Marea Neagra demonstreaza angajamentul Statelor Unite de a coopera strans cu aliatii in scopul sporirii securitatii si stabilitatii maritime", a explicat Warren.

De la amplificarea crizei din Ucraina, Washingtonul a trimis mai multe nave militare in Marea Neagra, pentru exercitii comune cu aliatii din cadrul NATO.

Reamintim ca prin “Conventia de la Montreux”, din anul…1936 (!!!), se interzice navelor MILITARE ale unor tari NONRIVERANE sa ramana in Marea Neagra mai mult de… 21 DE ZILE!

Foto: USS “Vella Gulf” CG – 72 (Surse: 1. commons.wikimedia.org; 2. wikipedia.org; 3. colonelcassad.livejourna.com; 4. marinebuzz.com; 5.navsource.org).

COMENTARII

DISQUS: