Numele unor ministri si cel al sefului ANAF apar in dosarul spagii din port

Numele unor ministri si cel al sefului ANAF apar in dosarul spagii din port

Numele unor fosti si actuali ministri, dar si numele sefului ANAF, Sorin Blejnar, sunt pomenite in referatul cu propunerea de arestare preventiva, citat in motivarea arestarii a 29 de persoane de la Vama Constanta.

SCANDAL la Targul de Carte de la Frankfurt: „Pur si simplu mizerabil!”
Romanii sunt afectati de scumpiri in 2011

Anca Boagiu, Radu Berceanu, dar si un alt ministru al carui nume nu este specifiat, sunt nominalizati in discutiile sefilor din Portul Constanta. Numele lui Sorin Blejnar apare de mai multe ori in dosar. Liviu Durbac, fost sef la Vama Agigea, este chemat la Sorin Blejnar care ii atrage atentia ca o persoana l-a reclamat ca i-ar fi cerut bani pentru a nu tine blocat un container in Portul Constanta. Durbac ii spune interlocutorului sau ca se fac presiuni asupra sefului ANAF si ca trebuie "sa o lase mai moale". Intr-o alta discutie dintre doi sefi de la Vama Constanta se vorbeste despre faptul ca Blejnar este in America cu Liviu Durbac. Unul dintre inculpati, Liviu Bratu, adjunct al biroului vamal Constanta Agigea Sud spune: "Vorbesc si eu cu jupanul accolo. Il sunam pe ala peste mari si tari". Procurorii explica acest lucru spunand ca Sorin Blejnar era in vacanta cu Liviu Durbac in SUA. Mai exista alte interceptari din care reiese ca exista un conflict intre cei din Vama Constanta si cei din Vama Constanta Agigea Sud pentru ca Sunai Cadir a trimis o brigada de control la biroul vamal Agigea Sud. Sefii de acolo au fost deranjati pentru ca li se stricau aranjamentele. De asemenea Mircea Banias promite mai multe interventii, una fiind catre seful ANAF care "arunca sageti catre Liviu Durbac". Banias le promite ca va vorbi cu Sorin Blejnar. Numele unor actuali si fosti ministri apar in referatul procurorilor DNA. Printre numele invocate de cei urmariti sunt Anca Boagiu, Radu Berceanu, Sebastian Vladescu.

 

DNA: Banias i-a promis lui Bogatu ca se implica pentru blocarea restructurarii vamii din Constanta

 

Iata si o stenograma din dosarul spagilor din portul Constanta in care este pomenit numele sefului ANAF. Discutia a avut loc, potrivit MEDIAFAX, INTRE Tudoran Dragos Iulian si Liviu Bratu.

"T.D.I.: Ma. Ideea e ca isi joaca o carte asta (n.r. – CADIR SUNAI). Cica nu se mai face restructurarea ca au primit aviz negativ de la Justitie a doua oara.(…)

T.D.I.: Si acum el zice "mai, nu, eu m-am saturat de toate frecusurile astea, nu stiu ce, eu vreau sa ma retrag".

T.D.I.: (…) Face toata chestia asta ca sa-si pastreze postul.

B.L.: Sa-si pastreze functia.

T.D.I.: Ca n-a fost bine… A fost bine, se putea si mai bine, nu stiu ce tot zicea el acolo, vrea sa se retraga si din Container Clearance Services si Dolce Vita, stii?

(…)

Dar sa ramana el, sa faca el aici. Cred. Asta vreau, stii? Adica sa ne rupem cumva, stii?

(…)

Ca s-a saturat de toate frecusurile astea, ca el incearca sa faca ceva si ca e interpretat gresit, ca are nu stiu ce razboi cu nu stiu cine si… Intelegi? N-a zis nimic de Brigada.

B.L.: OK. Vorbesc eu si cu Jupanu', acolo.

T.D.I.: Da.

B.l.: Daca avem acceptul, il sunam pe ala, peste mari.

(…)

B.L.: Ce a zis, ca se intalneste cu astalaltul?

T.D.I.: Ti-am zis, nu, se intalneste si cu, a, cu Sorin si cu….

B.L.: Cine se intalnesc?

T.D.I.: Cowboy-ul (n.n. – DURBAC LIVIU) se intalneste cu Sorin (n.n. – SORIN BLEJNAR) acolo?

B.L.: Da, da.

T.D.I.: A! A plecat si Sorin colo?

B.L.: Da, pe 26, nu stiu cat zicea."

In dosarul spagilor in portul Constanta  au fost emise 29 de mandate de arestare, iar senatorul PDL Mircea Banias este cercetat in stare de libertate, avand interdictie de a parasi tara.

Tudoran Dragos Iulian este acuzat de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, cumparare de influenta, complicitate la trafic de influenta, in forma continuata si dare de mita. Liviu Bratu este acuzat de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup. Durbac Liviu Adrian este acuzat de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup. In sarcina lui Sunai Cadir, director al Directia Regionala de Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Constanta, s-a retinut infractiunea de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup.

COMENTARII

DISQUS: