Numele lui Viorel Hrebenciuc apare pe lista romanilor care si-au ASCUNS banii in conturile secrete din ELVETIA

Numele lui Viorel Hrebenciuc apare pe lista romanilor care si-au ASCUNS banii in conturile secrete din ELVETIA

Numele deputatului PSD Viorel Hrebenciuc apare intr-o ancheta cu privire la conturile secrete din Geneva, Elvetia, unde sunt implicate mai multe personaje importante din scena politica din Romania, cat si din strainatate. Din documente reiese ca in perioada 1974-2007 s-au efectuat transferuri in valoare de peste 100 de miliarde de dolari.

Mai multe documente ridicate de DNA de la sediul FRF si de la locunta lui Mircea Sandu!
Scandalos: Csibi Barna l-a „spanzurat” pe Avram Iancu la Miercurea Ciuc in fata unor copii

Documentatia a fost realizata de catre publicatia franceza Le Monde si de International Consortium of Investigative Journalists, o retea globala de jurnalisti de investigatie din care fac parte si membri ai RISE Project. Potrivit surei citate Viorel Hrebenciuc, actualmente retinut inca de la finele anului trecut in dosarul retrocedarilor ilegale de padure, a detinut doua conturi secrete in Geneva, Elvetia, in filiala bancii HSBC. Nume importante din intreaga lume sunt implicate in acest caz.

Acces la cele doua conturi, respectiv la profilul secret bancar, au avut sotia politicianului, Letitia, fiul lor, Andrei, dar si unul dintre cele mai controversate personaje din Romania, Robert Deutsch, anchetat in afacerea Megapower – o frauda care a avut loc in anii ’90 si in urma careia statul roman a pierdut peste 11 milioane de dolari. De mentionat este ca acest caz penal a fost instrumentat de Victor Ponta pe vremea cand era procuror.

Misterioasele conturi bancare din Elvetia au fost create in 1996, perioada in care Ministerul Finantelor a demarat procedura de executare pentru recuperarea banilor publici din afacerea Megapower. 10 ani mai tarziu, mai exact in 2006, Hrebenciuc a inchis profilul si cele doua conturi. Documentele arata ca in acel moment in conturi se aflau 90 de mii de dolari, bani care nu au fost mentionati niciodata in declaratia de avere.

Afacerea Megapower

Dupa ce a terminat rechizitoriul in cazul Megapower, in 2000, procurorul Victor Pontal-a trimis in judecata pe fostul director general al intreprinderii de stat care a reprezentat statul roman in afacerea Megapower. Printre cei anchetati s-a numarat si Robert Deutsch, insa a acesta a scapat de acuzatii.

Afacerea “Megapower” a presupus infiintarea de catre intreprinderea de stat de tehnica de calcul IIRUC SA a unei societati mixte pe teritoriul american, prin intermediul careia sa se produca tehnologii avansate. Pentru aceasta afacere, intre 1990 si 1991, IIRUC a primit un credit de la Ministerul Finantelor in valoare de 11,7 milioane de dolari. Compania mixta romano-americana, trebuia sa deschida apoi o sucursala la Bucuresti care sa gestioneze proiectul.

In final, banii nu au fost folositi pentru infiintarea unei noi companii, ci pentru achizitionarea pachetului majoritar al firmei Megapower Corporation din California, care pana atunci nu avusese mare activitate si care a si intrat in faliment la scurt timp dupa injectia de capital. Infiintata in 1989, cu un capital social de nici 300 de dolari, firma americana a fost reprezentata la Bucuresti de Robert Deutsch, nascut la Timisoara in 1934, care a derulat mai multe afaceri in Capitala in ultimele doua decenii, scrie Rise Project.

Atat Curtea de Conturi, cat si Parchetul General au verificat circuitul banilor, iar concluzia a fost ca fostul director al IIRUC a gestionat dezastruos investitiile pe teritoriul american, iar banii au fost pierduti in urma falimentului Megapower Corporation. In 1994, compania americana a infiintat o filiala la Bucuresti – Megapower Europe SRL- cu sediul in curtea IIRUC din Bucuresti, filiala care a fost radiata in 2006. Coincidenta face ca tot in 2006, Victor Hrebenciuc si-a conturile din Elvetia.

Dinu Patriciu, cont de 800 de milioane de dolari in Elvetia

Un urias scandal de evaziune fiscala la nivel mondial, in care este implicata celebra banca HSBC, a scos la iveala ca elita lumii pastreaza o multime de bani departe de ochii indiscreti ai fiscului din tarile de origine. Banii sunt mentinuti in conturi private din Elvetia, unde bancherii sunt obligati prin lege sa pastreze secretul bancar.

Filiala HSBC din Elvetia are printre clienti 219 de persoane din Romania, cu 549 de conturi. Unul dintre acestea depaseste 800 de milioane de dolari.

Surse apropiate ANAF, contactate de EVZ, au declarat ca depozitul de 800 de milioane de dolari din Elvetia a apartinut lui Dinu Patriciu.

Banca este acuzata ca a lucrat cu infractori internationali, intre care si traficanti de arme, cu oameni de afaceri corupti si cu polticieni.

Printre personalitatile care apare in dosar se numara Regele Mohammed al VI-lea al Marocului, fiul fostului presedinte francez Francois Miterand, actorul John Malkovich, umoristul francez Gad Elmaleh, printul Bahrainului Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa, Rami Makhlouf, var si asociat al presedintelui sirian Bashar al Assad, Vladimir Antonov, fost proprietar al unul club de fotbal din Anglia, Margulan Seisembayev, bancher din Kazahstan, Li Xiaolin, fiica fostului premier chinez Li Peng, Joseph Fok, judecator la Inalta Curte de Justitie dink Hong Kong, dar si printul si printesa Michael of Kent, veri cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. De asemenea, printre clienti se numara si fosti sau actuali politicienidin MArea Britanie, Rusia, Ucraina, Georgia, Kenya, Romania, India, Liechtenstein, Mexic, Liban, Tunisia, Republica Democrata Congo, Zimbabwe, Rwanda, Paraguay, Djibouti, Senegal, Filipine sau Algeria.

COMENTARII

DISQUS: