Modificare la Regulamentul Camerei Deputatilor. Procedura de incuviintare a cererilor de arestare preventiva este ingreunata

Modificare la Regulamentul Camerei Deputatilor. Procedura de incuviintare a cererilor de arestare preventiva este ingreunata

Potrivit unei modificari la Regulamentul Camerei Deputatilor, ce urmeaza a fi dezbatut miercuri, cererile venite de la DNA trebuie sa contina toate „motivele concrete si temeinice”, care justifica luarea masurii preventive sau dispunerea perchezitiei.

Isar: Romania este singura tara europeana cu potential de crestere de 5% pentru multi ani
Diaconescu: Vrem evaluare UE pentru proiectele de explorare si transport de energie din Marea Neagra

Este vorba despre modificarea articolului 195 din Regulamentul Camerei Deputatilor: "Cererea de retinere, arestare sau perchezitie a deputatului se adreseaza de catre ministrul justitiei presedintelui Camerei Deputatilor, pentru a fi supusa aprobarii plenului Camerei, in temeiul art. 72 din Constitutia Romaniei, republicata. Cererea trebuie sa contina  indicarea cazului prevazut de Codul de procedura penala si motivele concrete si temeinice care justifica luarea masurii preventive sau dispunerea perchezitiei".

In plus, se specifica faptul ca daca Comisia Juridica decide acest lucru, ministrul Justitiei va inainta forului "probele si informatiile suplimentare", urmand ca termenul pentru raport sa fie prelungit cu 2 zile.

"Presedintele Camerei Deputatilor aduce de indata cererea la cunostinta Biroului permanent, care o trimite Comisiei juridice, de disciplina si imunitati, pentru a intocmi un raport in termen de cel mult 3 zile. Ministrul justitiei va inainta Comisiei  juridice, de disciplina si imunitati toate documentele pe care aceasta le solicita. In cazul in care sunt necesare probe si informatii suplimentare de la Ministrul Justitiei, presedintele Comisiei juridice, de disciplina si imunitati, va solicita Biroului permanent prelungirea termenului pentru depunerea raportului cu cel mult 2 zile", se arata la punctul 2 al articolului modificat.

 Nu este prentru prima oara cand parlamentarii incearca sa modifice Regulamentul in acest sens. In 2013, judecatorii CCR au respins o prevedere similara, argumentand ca astfel se ajunge la „concluzia ca Senatul sau Camera Deputatilor se pot pronunta asupra calificarii juridice a faptei imputate sau asupra temeiniciei acesteia”.

COMENTARII

DISQUS: