Mizele Congresului PNL: Primul test intern pentru Iohannis, desemnarea prezidentiabilului, directia europeana a liberalilor​

Mizele Congresului PNL: Primul test intern pentru Iohannis, desemnarea prezidentiabilului, directia europeana a liberalilor​

Delegatii liberali din toata tara se reunesc vineri si sambata, la Palatul Parlamentului, in Congresul extraordinar, respectiv Congresul ordinar pentru modificarea statutului PNL, alegerea noii conduceri, desemnarea candidatului la alegerile prezidentiale.

Ponta anunta reducerea CAS cu 5 puncte, dar din octombrie
Diaconu AMENINTA ca va da ANI in judecata pentru daune de imagine daca va castiga procesul

Acesta este primul test de legitimare interna pentru liderul interimar al partidului, Klaus Iohannis, test venit pe fondul unor miscari ezitante ale acestuia, dar si in timp ce Tariceanu ori Antonescu incearca sa ramana in cartile puterii.

    Alegerea conducerii PNL – Suita de incercari petru Iohannis

Noua conducere a PNL va fi aleasa sambata, in Congresul ordinar convocat prin Congresul extraordinar de vineri. Primarul Sibiului candideaza pentru sefia PNL impotriva senatorului Ioan Ghise, fost primar al Brasovului, vechi membru al PNL.

Acesta va constitui si primul test de legitimare interna a lui Klaus Iohannis ca lider al PNL, urmand sa stabileasca nivelul de autoritate pe care il va avea actualul presedinte interimar al partidului.

De asemenea, Congresul ordinar va alege si celelalte functii de la varful PNL, viitorul presedinte al partidului urmand sa conduca secondat de vicepresedinti alesi uninominal, ceea ce inseamna ca acesta nu-si va putea impune automat in totalitate propria echipa de leadership.

Proiectul noului statut al PNL, supus aprobarii forului suprem al partidului,  prevede ca cei 31 de vicepresedinti ai PNL vor fi alesi uninominal in congres, iar atributiile lor ca vor fi stabilite  ulterior de Biroul Politic National (BPN) si Delegatia Permanenta.
Secretarul general al partidului va fi propus de presedinte si validat de Biroul Politic National.

La randul sau, BPN-ul va avea ca membri de drept liderii filialelor judetene PNL, liderii si viceliderii grupurilor parlamentare, liderul europarlamentarilor PNL, primarii de municipii-resedinta de judet si presedintii de consilii judetene.

Pana in ajunul Congreselor, Iohannis se bucura de sustinerea declarata a majoritatii organizatiilor judetene ale PNL atat pentru sefia partidului, cat si pentru candidatura la alegerile prezidentiale din toamna-iarna.

    Iohannis, profilul unui prezidentiabil: relatiile cu Rusia, gazele de sist

Asa cum se contureaza din propriile sale declaratii publice, profilul de prezidentiabil al lui Klaus Iohannis indica o revitalizare a relatiilor Romaniei cu Rusia, dupa cei zece ani de orientare aproape antiruseasca a lui Traian Basescu asupra relatiilor externe ale Romaniei.

Intr-un interviu recent pentru Adevarul, Iohannis a apreciat ca exista posibilitati pentru ca Romania sa aiba legaturi mai stranse cu Rusia si China. "Nu exclud relatii cu altii. Relatia noastra cu Moscova e neglijata, de aceea e proasta. O relatie cultivata e net superioara uneia care se bazeaza pe afirmatii facute cu avioane, bombardiere", a afirmat Klaus Iohannis, la Adevarul Live.

Un alt subiect care capata importante valente geopolitice, gazele de sist, este tratat de Iohannis in linia PNL: explorare, da, exploatare, sa mai asteptam.

"Explorarea, da. Exploatarea, parerea mea, putem sa o lasam mai incet. Trebuie sa stii ce ai. Exploatarea este inca discutabila. Urmarile nu sunt suficient de bine studiate. Cred ca nu intotdeauna trebuie folosit tot ce se poate, tehnologic. Lumea nu se termina nici maine, trebuie sa avem rabdare si sa asteptam tehnologii mai bune, dar trebuie sa le lasam ceva si celor care vin dupa noi. Daca ne apucam sa exploatam salbatic, exista riscul ca se epuizeaza resursele. In anumite domenii, trebuie sa avem si rabdare, sa vedem cum evolueaza piata, cum evolueaza tehnologia", crede actualul presedinte interimar al PNL.

Recent, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a auzat ca Moscova colaboreaza in secret cu organizatiile de mediu care fac campanie impotriva exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica in Europa, intr-o incercare de a mentine dependenta continentului de importurile de gaze din Rusia. "Am intalnit aliati care pot confirma ca Rusia, ca parte a sofisticatelor sale operatiuni de informare si dezinformare, s-a implicat activ impreuna cu asa-numitele organizatii neguvernamentale – acele organizatii de mediu ce duc campanii impotriva gazelor de sist – pentru a mentine dependenta Europei de importurile de gaz rusesc. Asta e interpretarea mea", a spus Rasmussen, citat de The Guardian.

Klaus Iohannis a avut de-a lungul timpului si probleme cu Agentia Nationala de Integritate. In 24 aprilie 2013, ANI anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in incompatibilitate intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

In septembrie 2013, Klaus Iohannis a castigat procesul intentat ANI, insa ANI a facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Primarul Sibiului a aratat ca va renunta la functia publica, daca instanta il va gasi incompatibil.
"Nu consider ca voi pierde procesul, iar daca va fi situatia atunci vom discuta. Nu o sa fiu eu cel care se cramponeaza de o functie publica. Daca vreo instanta constata ca sunt incompatibil evident ca voi renunta la functia publica", a raspuns liderul PNL, citat de Mediafax.

El a aratat ca legea trebuie schimbata, pentru a scoate din starea de incompatibilitate primarii care fac parte din adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intracomunitara. "Parerea mea este ca legea trebuie modificata, fiindca este o incompatibilitate de tip public-public foarte speciala si specifica datorita constructiei asociatiilor de dezvoltare intercomunitara rezultate din negocierea din Comisia Europeana avem aceste structuri unde operatorii in special pe apa, canal sunt 100% in mana publica, actionarii fiind de regula consiliile locale, mai generic unitatile administrativ-teritoriale", a spus el.

Semnalul sau avea sa fie ascultat, majoritatea PSD-UNPR-PC trecand prin Parlament, marti, modificarile legislative, cu concursul deputatilor liberali, care s-au abtinut de la vot.

COMENTARII

DISQUS: 0