Ministrul Voinea: Acordul cu FMI este in vigoare, dar nu am putea trage transa de imprumut, nici daca am vrea

Ministrul Voinea: Acordul cu FMI este in vigoare, dar nu am putea trage transa de imprumut, nici daca am vrea

​Acordul de precautie cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana este in vigoare, insa Romania nu va putea accesa o transa de imprumut nici daca ar vrea, pana la emiterea unei scrisori de intentie de la Bucuresti si aprobarea de catre finantatorii internationali, a declarat, vineri, pentru HotNews.ro, ministrul pentru Buget, Liviu Voinea.

Ioan Rus: Statul ar trebui sa pastreze minim 50% plus o actiune la Portul Constanta
Directorul general Enel Romania s-a sinucis. Acesta s-a aruncat de pe cladirea institutiei unde lucra, fara a lasa un bilet de adio

Aceasta situatie va continua cel putin pana in noiembrie 2014, cand este asteptata la Bucuresti o noua vizita a misiunii comune de evaluare FMI-CE.

"Acordul este in functiune. Nu este suspendat, nu este rupt, acordul este in vigoare, discutiile continua pe marginea urmatoarei scrisori de intentie. Intr-adevar, daca am vrea, nu se iau banii din acele transe. Dar oricum nu am accesat banii din acele transe, nici in actualul, nici in precedentul acord", a declarat, pentru HotNews.ro, Liviu Voinea.

El a sustinut ca imposibilitatea aceasta de a accesa transele de imprumut de la FMI si CE nu majoreaza costurile Romaniei de a se imprumuta de pe piata de capital libera pentru finantarea cheltuielilor, in conditiile in care tara dispune oricum de o rezerva-tampon proprie de aproape 7 miliarde de euro.

"In acest moment, nu (se pot accesa transele de imprumut – n.r.), pentru ca nu s-au finalizat discutiile pe scrisoarea actuala de intentie. Dar nu are nicio relevanta acest lucru pentru ca avem o rezerva mult mai mare, de aproape 7 miliarde de euro", a mai afirmat Voinea.

Intrebat daca imposibilitatea accesarii imprumutului de la CE si FMI afecteaza spreadurile CDS ale Romaniei, care reflecta riscurile si implicit costurile la imprumuturile tarii de pe piata internationala, ministrul a negat.

"Transele nu le-am tras nici pana acum. Trebuie foarte bine comunicat si, cred eu, comunicatul postat de CE si FMI este foarte corect, exprima exact situatia",  mai aratat ministrul pentru buget.

"Deci acordul este in vigoare, nu exista in acest moment elemente care sa sperie investitorii, daca ei se uita la existenta sau nu a acordului. Noi am negociat scrisoarea de intentie, iar rectificarea bugetara care va avea loc in iulie va fi facuta impreuna cu Fondul si Comisia, deci continuam acelasi parcurs ca si pana acum. Nu sunt devieri. Nu s-a finalizat textul unei scrisori de intetie, dar acordul este in vigoare", a subliniat Liviu Voinea.

In context, el a aratat ca, in pofida netransmiterii unei scrisori de intentie, Romania beneficiaza in continuare de asa-numitul top-up la fondurile europene, ceea ce presupune ca in loc de 15% din valoarea proiectelor, Romania achita din banii proprii doar 5%, pe durata programului de asistenta cu CE.

"Se ia top-up-ul in continuare, continua discutiile pe marginea memorandumului (de intelegere intre CE si Romania – n.r.)", a dat asigurari Voinea.

COMENTARII

DISQUS: 0