Materia intunecata detectata pentru prima oara

Fizicienii au detectat pentru prima oara in istoria omenirii materia intunecata, potrivit zvonurilor care circula deja pe internet. Daca se va dovedi adevarat, ar putea oferi un nou mod de intelegere a mecanismului de formare a galaxiilor. Materia intunecata alcatuieste 90% din Univers.

Ungureanu cere ca toate solicitarile restante de rambursare a banilor UE sa fie procesate in martie
Boc spune ca se pot pierde fonduri UE din cauza firmelor care vin cu preturi de dumping la licitatii

Nu poate fi observata direct, dar oamenii de stiinta ii banuiesc existenta pornind de la fortele gravitationale pe care le produce. Ar putea fi explicata si „masa lipsa” din Univers precum si motivul pentru care galaxiile se rotesc. Cercetatorii au cautat dovezi ale acestei materii ipotetice inca din 1970, atat in spatiu, cat si pe Pamant. Un numar de experimente s-au axat doar pe identificarea particulelor care alcatuiesc materia intunecata (WIMP – Weakly Interacting Massive Particles). Daca aceasta forma a materiei exista atunci un numar mare de particule, eliberate de catre Big Bang, trec in fiecare secunda prin Pamant. Problema este ca aceste particule nu interactioneaza aproape deloc cu materia normala. Unul dintre experimentele care cauta activ particule WIMP se desfasoara este Soudan Underground Laboratory, la 800 de metri sub pamant. Adancimea mare protejeaza detectoarele de silicon si germanium de radiatiile cosmice care bombardeaza Pamantul in fiecare zi.

In aceasta saptamana au aparut informatii pe blogul unuia dintre cercetatorii de la Cryogenic Dark Matter Search, in care se afirma ca vor fi facute publice niste rezultate importante in noua editie a jurnalului stiintific Nature.

Lucrarile de fizica apar foarte rar in acest jurnal, si atunci doar pentru a anunta o descoperire. Daca zvonurile se vor dovedi a fi false, oamenii de stiinta vor trebui sa astepte pornirea LHC-ului, din nou, la inceputul anului viitor. Se spera ca celebrul accelerator de particule va produce conditiile existente imediat dupa Big Bang, inclusiv particule ale materiei intunecate.

 

COMENTARII

DISQUS: