Masacru legal: Caii salbatici din padurea Letea, dusi ieri la abator

Cei 71 de cai salbatici capturati din padurea Letea, ultimul refugiu din Europa al acestor animale, au fost dusi ieri la abator, desi analizele de sange nu au venit. Politia nu poate sa faca nimic.

Dinu Patriciu va suferi un transplant de ficat – Vezi unde il va face si cat costa
Vasile Blaga este noul sef al Senatului

"Politia se pare ca nu poate face inca nimic. Inertia proverbiala isi va spune din nou cuvantul. Sansele ca ei sa scape sunt extrem de mici", a declarat Kuki Barbuceanu, coordonator de proiecte al asociatiei Vier Pfoten, pentru REALITATEA.NET. "Localnicii sunt proprietarii cailor salbatici, iar proprietarii vor sa ii vanda la abator. Este legal ce se intampla", a precizat Barbuceanu.

O parte din caii capturati vor fi dusi la un abator din judetul Brasov, iar ceilalti la abatorul Agrocompany aflat in Hunedoara, potrivit jurnalul.ro. De ce sunt atat de inversunati localnicii sa duca animalele la abator? Pentru ca ei castiga bani din aceasta "afacere":  1 milion de lei vechi pe cal, iar in Romania banii conteaza mai mult decat sufletele. Cei 71 de cai salbatici  – 51 de adulti si 20 de manji – au fost capturati initial de localnici la presiunea Directiei Silvice Tulcea si a Administratiei Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii pentru ca ar distruge padurea, rontaind coaja copacilor. Apoi, dupa ce oamenii au realizat ca pot scoate bani de pe urma animalelor, au aparut brusc proprietari pentru toti caii – unii avand documente, altii avand declaratii. Acestia au vandut animalelor unei singure persoane, care a decis sa le duca la abator. Directia Sanitar Veterinara Tulcea a impus determinarea statusului imunitar, adica prelevarea de probe de sange si de a se determina, in urma analizelor, daca sufera sau nu de anemie infectioasa. Daca animalele erau bolnave, trebuiau sa fie eutanasiate. Rezultatele erau programate pentru miercuri, insa pana joi dimineata inca nu sosisera. Perioada petrecuta de cai in tarcuri a fost infernala pentru ei: tinuti fara mancare, in grupuri amestecate, armasarii au inceput sa se bata intre ei, provocandu-si rani grave si calcand in picioare manjii. Conform legii pentru protectia animalelor, relele tratamente si cruzimile – provocarea de suferinte fizice si psihice, mutilarea si schinguirea animalelor, prezinta infractiune si se pedepseste cu o amenda penala de la 1.000 la 10.000 de lei sau cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani si confiscarea animalelor, insa in acest caz nu a fost inca aplicata. Cei aproximativ 2.500 de cai salbatici din Padurea Letea, din Delta Dunarii, sunt ultimii din Europa, fiind o adevarata comoara a Romaniei.

COMENTARII

DISQUS: