Marine Le Pen ramane fara imunitate

Marine Le Pen ramane fara imunitate

Aleasa din 2004 in PE, Marine Le Pen are un proces cu Parchetul din Lyon in urma unei reclamatii depuse dupa un discurs sustinut in 2010, in care compara rugaciunile de pe strada ale musulmanilor cu ocupatia nazista din al Doilea Razboi Mondial.

Kelemen, catre maghiari: Trebuie sa luptam pentru drepturile noastre, pentru autonomie
Procurorii DNA ajung la nume grele

Raspunzand unei cereri a justitiei franceze, comisia pentru probleme juridice a PE s-a reunit intr-o sedinta cu usile inchise si s-a pronuntat la 19 iunie, cu mare majoritate, pentru ridicarea imunitatii parlamentare a presedintei FN. Votul programat in sedinta plenara de marti ar urma sa confirme aceasta propunere. “Da, se va intampla acest lucru pentru ca sunt o disidenta, dar nu mi-e deloc teama si nu imi pasa”, a spus vineri Marine Le Pen, anticipand votul Parlamentului. “Va fi proces si sper sa il castig”, a adaugat ea, invocand “libertatea de exprimare”.

Invitata de trei ori sa isi exprime pozitia in fata comisiei pentru probleme juridice a PE – in martie, aprilie si mai -, Le Pen nu s-a prezentat niciodata, a afirmat o sursa parlamentara.

Inaintea presedintei FN, Bruno Gollnisch a fost privat de doua ori de imunitatea parlamentara dupa afirmatii care au facut obiectul unor urmariri judiciare in Franta. In 1998, tatal ei, Jean-Marie Le Pen, a fost vizat si el de aceeasi procedura, dupa ce a facut o declaratie socanta: camerele de gazare naziste au fost doar “un detaliu al istoriei celui de-al Doilea Razboi Mondial”, a spus el atunci.

Potrivit site-ului independent VoteWatch Europe, Marine Le Pen este unul din deputatii cu cea mai scazuta activitate in PE: ea nu a redactat niciun raport sau motiune de decizie, nu a depus nicio declaratie scrisa, iar interventiile sale publice sunt extrem de rare.

Cu mai putin de un an inaintea viitoarelor alegeri europene, Frontul National ar fi, potrivit sondajelor de opinie, la egalitate cu Partidul Socialist si cu UMP, cu 21% dintre intentiile de vot.

COMENTARII

DISQUS: