La doua luni de la caderea Guvernului Boc, numarul somerilor a crescut cu 60.000

In popor, ziua de marti si cifra 13 inseamna ghinion. Superstitia pare sa functioneze, daca ne gandim ca, exact cu doua luni in urma, intr-o zi de 13 si marti, pe deasupra, Guvernul Boc a fost demis de Parlament. A fost ziua care a marcat adancirea crizei in Romania. Prima care a avut de suferit a fost

Udrea o vede pe Macovei candidat la primaria Capitalei. Europarlamentarul PDL: „Nu comentez”
Botis ii sfatuieste pe someri sa isi negocieze salariul dupa ce demonstreaza ca sunt competenti

moneda nationala. De fapt, euro a calcat in picioare leul inca de pe 1 octombrie, cand PSD a iesit de la guvernare. Ieri s-au implinit doua luni de la caderea Guvernului Boc. De la caderea guvernului Boc, in doua luni, numarul somerilor a crescut cu 60.000.

Cu fiecare zi care a trecut, euro a fost tot mai puternic si chiar a depasit pragul de 4,3 lei. Agitatia dinaintea alegerilor prezidentiale a impins in plan secund cursul valutar, dar dupa anuntarea rezultatelor si contestarea lor de catre PSD, leul a pornit din nou la vale. In doar o saptamana, moneda europeana a castigat aproape 4 bani in fata leului. Vestile proaste nu se opresc aici. Din cauza scandalului politic, Romania a ratat miliardul de euro de la Comisia Europeana si transa a treia din imprumutul de la Fondul Monetar International, de peste un miliard si jumatate de euro. Incoltit, statul s-a imprumutat de la banci, ca sa plateasca pensiile si salariile. In noiembrie a imprumut 2,2 miliarde de euro de pe piata de capital si alte 700 de milioane de la banci. Iar, pana la sfarsitul anului mai e nevoie de inca 2 miliarde de euro. Asta in conditiile in care la imprumuturile de pe piata interna au dobanzi si de 3 ori mai scumpe decat cele oferite de institutiile financiare internationale. In cele doua luni, 2 formule de Guvern au esuat, iar Cabinetul interimar al lui Emil Boc n-a putut sa trimita in Parlament bugetul pe anul viitor pana pe 10 decembrie, asa cum se angajase in acordul cu FMI. Toate aceste frane puse economiei, intr-o perioada si asa grea ,au insemnat si trimiterea in somaj a inca 60 de mii de oameni.

 

COMENTARII

DISQUS: