Klaus Iohannis, atac la adresa Gabrielei Firea: Aici este nevoie de actiune

Presedintele Klaus Iohannis a participat la Conferinta „We are inventing the future! Our bet on science!”, acolo unde a vorbit despre modul in care bl

Ponta ameninta din nou cu o motiune de cenzura
Baconschi: Nu numai South Stream este intr-o oarecare ceata, ci si Nabucco

Presedintele Klaus Iohannis a participat la Conferinta „We are inventing the future! Our bet on science!”, acolo unde a vorbit despre modul in care blocajele din traficul bucurestean afecteaza venirea investitorilor in zona Magurele, un important pol de dezvoltare al Romaniei. Iohannis a explicat ca multe dintre proiecte au avut studii de fezabilitate, dar nu s-au alocat fonduri de la primarie pentru a fi executate.

”Modernizarea Romaniei in urmatoarele decenii depinde, intr-o masura decisiva, de investitiile in inovare, care sa conduca la dezvoltarea unei economii bazate pe cunoastere, capabila sa exploateze inteligent si sustenabil provocarile tehnologice ale viitorului.

Trebuie acordata o atentie deosebita stimularii proiectelor majore in domenii strategice si cu valoare adaugata ridicata.

O astfel de investitie este si dezvoltarea Parcului Stiintific Magurele. Acest proiect este primul de o asemenea insemnatate din tara noastra si marcheaza un pas foarte important spre cresterea conectivitatii dintre mediul academic si cel privat, pentru fructificarea rezultatelor cercetarii in activitati economice cu valoare adaugata.

Iata cum o initiativa de succes, precum Infrastructura Luminii Extreme – Fizica Nucleara, poate deveni punctul de pornire al unui demers integrat de dezvoltare regionala.

In acest context, este esentiala finalizarea infrastructurii de cercetare si contez pe sprijinul tuturor celor care au un rol in acest sens.

Magurele este, din multe puncte de vedere, unul dintre principalele centre ale cercetarii romanesti, si a fost de multa vreme. Cu cinci institute nationale de cercetare-dezvoltare, o facultate si doua companii de inginerie, orasul este deja bine cunoscut in domeniul fizicii. Potentialul de dezvoltare al zonei ramane, insa, in continuare unul foarte ridicat.

Felicit implicarea autoritatilor judetene si locale, in colaborare cu asociatiile internationale de profil, pentru promovarea conceptului de parc stiintific si alocarea concreta de resurse in acest sens, cum tocmai ne-a prezentat domnul Presedinte al Consiliului Judetean, domnul Marian Petrache.

Proiectul va aduce o serie de beneficii atat comunitatii locale, cat si intregii tari.

In primul rand, poate stopa si chiar inversa exodul de talent din domeniul cercetarii, generat inclusiv de lipsa unei infrastructuri adecvate pentru derularea unor proiecte avansate de cercetare.

In al doilea rand, Parcul Stiintific Magurele va permite dezvoltarea unui mediu atractiv pentru tipul de cercetare interdisciplinara care contribuie, din ce in ce mai mult, la transferul de bune practici si de inovatii intre diverse ramuri ale stiintei.

Cercetarea este indispensabila oricarei strategii de crestere economica sustenabila.

Romania a redus din decalajul care o separa de Europa de Vest in ultimii 15 ani. Cu toate acestea, pentru a reusi detasarea de grupul statelor care au economii cu venituri medii, trebuie sa investim in tehnologiile viitorului.

Parcurile stiintifice reprezinta un ecosistem propice pentru o astfel de dezvoltare, prin facilitarea cooperarii dintre sectorul privat, centrele de cercetare si toti ceilalti parteneri interesati.

Companiile cu activitate bazata pe cunoastere si inovare pot deveni un catalizator important pentru dezvoltarea cercetarii stiintifice, cu aplicabilitate directa in economia tarii noastre si, de ce nu, chiar in afara granitelor.

Dincolo de impactul direct in sfera cercetarii, Parcul Stiintific Magurele reprezinta o oportunitate de diversificare a polilor de dezvoltare din proximitatea capitalei, prin realizarea de investitii in sudul acesteia.

Dar, pentru a atrage talent national si international, conteaza nu doar oportunitatea unei cariere, ci si asigurarea unei calitati ridicate a vietii. De aceea, este important ca proiectele de infrastructura sa tina si ele pasul.

Prin asigurarea unui acces rapid catre Parcul Stiintific Magurele se poate creste popularitatea zonei pentru investitori, pentru cercetatori, dar, sigur, si pentru angajati. Din pacate, bine-cunoscutele si experimentatele blocaje din traficul rutier sau lipsa unui sistem de transport feroviar suburban sunt cateva dintre elementele care reduc atractivitatea zonei metropolitane Bucuresti-Ilfov, si aici este nevoie de actiune”, a declarat Klaus Iohannis.

COMENTARII

DISQUS: 0