Judecator retinut de DNA

Judecator retinut de DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pe o durata de 24 ore, a inculpatului:

Boc: Romania a trecut partea furtunii si acum se indreapta spre vremuri mai linistite
Primul extremist maghiar expulzat din Romania

BARBUTA BOGDAN-ILARION-COSTICA, judecator la Judecatoria Radauti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:
– 4 infractiuni de trafic de influenta din care una in forma continuata (2 acte materiale)
– complicitate la luare de mita
– 3 infractiuni de abuz in serviciu cu obtinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una in forma continuata (69 acte materiale);
– complicitate la santaj

Din ordonanta de retinere intocmita de procurori a rezultat ca exista probe si indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt :
In intervalul 22 martie 2005 – 18 octombrie 2005, inculpatul Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica, judecator in cadrul Judecatoriei Radauti, a pronuntat, sprijinit de un om de afaceri, un numar de 69 de hotarari judecatoresti, cu incalcarea dispozitiilor legale si atestarea unor fapte neconforme realitatii. Prin aceste hotarari, respectivului om de afaceri i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 41,59 ha, pe care omul de afaceri a instrainat-o ulterior, obtinand un profit de aproximativ 4.000.000 lei.
Suprafata respectiva era initial impartita in parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reala imobiliara, respectiv, regimul de Carte funciara, situatie specifica nordului Bucovinei.
Avand in vedere aceasta situatie de fapt, omul de afaceri a intampinat greutati la dobandirea celor 79 parcele (avand o suprafata totala de 41,59 ha), al caror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vanzare-cumparare pe cale notariala, intrucat nu se dezbatuse succesiunea si existau mai multi proprietari in coindiviziune, iar succesorii nu isi inscrisesera respectivul drept de proprietate in Cartea funciara.
Pentru a rezolva situatia, omul de afaceri a apelat la judecatorul Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica, din cadrul Judecatoriei Radauti, caruia i-a solicitat, iar acesta din urma a acceptat sa emita in datele de:
– 22.03.2005 – un numar de 21 de hotarari judecatoresti;
– 23.05.2005 – un numar de 25 hotarari judecatoresti;
– 30.09.2005 – un numar de 12 hotarari judecatoresti;
– 18.10.2005 – un numar de 11 hotarari judecatoresti.
Cele 69 de hotarari judecatoresti au fost emise cu incalcarea dispozitiilor legale in vigoare, dupa un plan bine elaborat, pus la cale de catre judecatorul Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica impreuna cu omul de afaceri.
Hotararile susmentionate au fost emise de catre judecatorul Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica cu nerespectarea dispozitiilor legale in vigoare dupa cum urmeaza:
– judecatorul nu a solicitat si nu a depus diligente pentru a fi depus la dosar extrasul de Carte funciara si planul de situatie/identificare topocadastrala a suprafetei de teren ce facea obiectul actului de vanzare-cumparare;
– nu a verificat daca antecontractul de vanzare-cumparare (conventia) indeplinea conditiile de valabilitate prevazute de Codul civil, respectiv, obiectul actului juridic civil sa existe, sa fie in circuitul civil;
– nu a verificat daca vanzatorul era titularul dreptului de proprietate;
– a pronuntat hotararile fara finalizarea procedurii partajului succesoral, in conditiile in care, in titlul de proprietate, pe langa vanzator, sunt trecute si alte persoane;
– la emiterea hotararilor au fost avute in vedere copii ale conventiilor, un numar de 6 nefiind semnate de catre vanzator
– intr-unul dintre cazuri vanzatorul decedase cu 11 ani inainte de data incheierii conventiei de vanzare-cumparare;
– o serie de conventii au fost falsificate de catre Om de afaceri.
– intr-un numar de 11 hotarari s-a atestat, in fals, ca la apelul nominal, cu ocazia solutionarii dosarelor, au fost prezente partile

In data de 20.06.2006, prin sentinta civila nr. 1683, la solicitarea si cu sprijinul omului de afaceri, inculpatul Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica, judecator din cadrul Judecatoriei Radauti, in baza unui antecontract de vanzare-cumparare falsificat si cu nerespectarea conditiilor legale (in baza unei cereri de chemare in judecata nesemnata si nedatata, a unei cereri de preschimbare a termenului nesemnata si in lipsa unui extras de Carte funciara) a admis o actiune civila prin care a constatat existenta dreptului de proprietate in patrimoniul unei persoane (interpusa omului de afaceri) asupra unui imobil din municipiul Radauti, facilitand astfel inscrierea in Cartea funciara a dreptului de proprietate. La momentul emiterii sentintei, imobilul susmentionat avea o situatie litigioasa, dreptul de proprietate fiind recunoscut ulterior, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie din 17.06.2008, ca apartinand altei persoane, apreciat ca fiind adevaratul proprietar.
In intervalul 27 ianuarie 2011 – 3 aprilie 2014, omul de afaceri, in mod direct, dar si indirect, cu sprijinul lui Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica, judecator in cadrul Judecatoriei Radauti si a altor persoane, a exercitat presiuni pentru a-l determina pe adevaratul proprietar sa renunte la dreptul de proprietate asupra unei parti din imobilul situat in municipiul Radauti, in favoarea unei persoane aflate in anturajul omului de afaceri.
Punerea in executare a hotararii Inaltei Curti de Casatie si Justitie mai sus mentionate ar fi devoalat maniera frauduloasa prin care o parte din imobil a fost atribuita si, ulterior, prin vanzari succesive, a ajuns in patrimoniul unei societati comerciale controlate de omul de afaceri. Pentru a preintampina acest fapt si pentru a ascunde urmele infractiunii, in cursul anului 2011, la solicitarea omului de afaceri, a fost introdusa o actiune in rectificare, directionata spre judecare unui magistrat aflat in relatii apropiate cu Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica. Prin aceasta cerere s-a solicitat instantei sa dispuna rectificarea Cartii funciare, in sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului susmentionat.
Corelativ cu acest demers, judecatorul care a primit spre solutionare cauza, a acordat un numar de 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24.06.2014, pentru a tergiversa solutionarea cererii Primariei Municipiului Radauti. Prin tergiversarea solutionarii s-a urmarit exercitarea de presiuni asupra proprietarului real, pentru ca acesta sa renunte la dreptul de proprietate si sa semneze o conventie, redactata chiar de judecatorul Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica. Mai mult, omul de afaceri a apelat si la un alt magistrat care, in intervalul martie – aprilie 2014, i-a solicitat unui executor judecatoresc sa exercite presiuni asupra proprietarului, in sensul celor dorite de catre omul de afaceri si invocand autoritatea si vointa expresa a magistratului.

In data de 22.02.2014, omul de afaceri i-a promis judecatorului care avea de solutionat cauza, prin intermediul lui Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica, achizitionarea unui sejur de sapte zile la un hotel din Mamaia pentru a doua jumatate a lunii iulie 2014 – inceputul lunii august 2014, in schimbul tergiversarii judecarii dosarului.

In data de 15.03.2014, Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica a primit de la o persoana bunuri alimentare (o cutie de ciocolata marca Milka si o sticla de bauturi alcoolice marca Cinzano) si a acceptat promisiunea remiterii ulterioare, de catre aceasta, a sumei de 1.000 euro, in schimbul interventiei pe care judecatorul a promis ca o va face la un alt magistrat de la Judecatoria Radauti, pentru solutionarea favorabila a unui anumit dosar in care persoana cumparatoare de influenta avea interes.

In intervalul 2013 – 12.05.2014, judecatorul Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica a primit de la o alta persoana suma de 500 euro si produse alimentare (oua, carne de porc, gaini), bunuri in schimbul carora a solutionat in mod favorabil acesteia un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Radauti, totodata dand asigurari ca va interveni pe langa completul din cadrul Tribunalului Suceava investit cu solutionarea recursului pentru a mentine solutia favorabila emisa in fond.

In data de 19.03.2014, respectiv, 16.04.2014, o alta persoana i-a inmanat judecatorului Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica produse alimentare (35 oua si miere), respectiv, suma de 1.000 euro, in schimbul promisiunii ca acesta din urma va interveni pe langa un judecator din cadrul Judecatoriei Radauti, investit cu solutionarea unui dosarul in care fiul cumparatoarei de influenta avea calitatea de reclamant.

In cursul lunii martie 2014, Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica a promis unui medic stomatolog, in schimbul unor lucrari dentare neachitate, ca va interveni pe langa un judecator de la Judecatoria Radauti pentru a obtine o solutie favorabila intr-un dosar in care medicul avea calitatea de parat.

La data de 22 iunie 2014, lui Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala de inculpat si acuzatiile, conformitate cu art. 309 din Codul de procedura penala.

Inculpatul urmeaza a fi prezentat, la data de 23 iunie 2014, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile la Curtea de Apel Bucuresti.

In cauza continua efectuarea de acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si au colaborat cu Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

COMENTARII

DISQUS: