Jandarmeria Romana se apara dupa incidentele violente din Piata Victoriei: „Interventia a fost justificata. Participantii, daca erau de buna credinta, nu aveau ce sa caute acolo dupa ce am facut somatiile”

Explicatiile Jandarmeriei Romane dupa incidentele violente din Piata Victoriei. Institutia a explicat intr-o conferinta de presa, modul in care au fos

Consiliul National Secuiesc ameninta cu blocari „pasnice” de drumuri si nesupunere civica
Guvernul isi bate joc de agricultori

Explicatiile Jandarmeriei Romane dupa incidentele violente din Piata Victoriei. Institutia a explicat intr-o conferinta de presa, modul in care au fost gestionate evenimentele de la mitingul diasporei. Jandarmeria sustine ca actiunile de vineri seara au fost justificate si ca interventia fortelor de ordine a fost una moderata. Reprezentantii institutiei sustin ca de vina pentru incidentele violente sunt si participantii la protest, care au refuzat sa paraseasca Piata Victoriei, dupa ce s-au facut somatiile.

Conferinta de presa este sustinuta de Locotenent – colonel Marius Militaru, seful Serviciului Informare si Relatii Publice impreuna cu purtatorul de cuvant al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, Maior Georgian Enache.

ineri seara, 100.000 de persoane au participat la mitingul diasporei, care s-a transformat, dupa ora 23:00, intr-o veritabila lupta de strada intre jandarmi si o parte dintre protestatari. Oamenii legii au folosit gaze lacrimogene, petarde si tunuri cu apa pentru a goli Piata Victoriei de protestatari.

Victime au cazut si protestatari nevinovati, care nu au provocat fortele de ordine.

Totodata, in incidentele violente din Piata Victoriei au fost raniti si doi jandarmi, carora le-au fost furate armele. In total 452 de persoane au fost ranite, iar peste 60 au fost duse la spital.

Presedintele Klaus Iohannis a reactionat si a cerut de urgenta explicatii de la ministrul de Interne, pentru incidentele violente de la mitingul din Piata Victoriei.

„Intr-o democratie autentica este dreptul fiecarui om sa protesteze, dar violenta nu este acceptabila, indiferent de optiunile politice. Condamn ferm interventia brutala a Jandarmeriei, puternic disproportionata in raport cu manifestarile majoritatii oamenilor din Piata Victoriei. Incercarea de a infrange vointa oamenilor printr-o reactie violenta a fortelor de ordine este o solutie condamnabila. Ministrul de Interne trebuie sa dea urgent explicatii pentru modul in care a gestionat evenimentele din aceasta seara!”, a transmis presedintele Romaniei.

COMENTARII

DISQUS: 0