Jaf de 47 de milioane de euro la Casa de Sanatate. DNA a intrat pe fir. Cine au fost marii beneficiari ai contractelor MASLUITE

Jaf de 47 de milioane de euro la Casa de Sanatate. DNA a intrat pe fir. Cine au fost marii beneficiari ai contractelor MASLUITE

Companiile HP si SIVECO au fost marii beneficiari ai contractelor prin care s-ar fi scurs banii. Explicatiile date de trei dintre presedintii CNAS se bat cap in cap. Unul dintre ei a „detonat” bomba la DNA, iar ceilalti doi spun ca investitia este ca la carte!

Teodor Melescanu, uns sef la SIE
Prin unicameral se vor face economii de sute de milioane de euro

Controversatul Sistem Informatic (SIUI) al Casei de Asigurari de Sanatate (CNAS) – menit sa puna in buna ordine sistemul de sanatate publica si sa opreasca furtul din contributiile romanilor- a fost implementat anevoios, pe o caruta de bani publici si cu o serie de intarzieri nejustificate, toate aceste aspecte ajungand in 2012, urmare unor sesizari, in vizorul Directiei Nationale Anticoruptie.

Principalul beneficiar al acestor contracte este renumita companie de IT, Hewlett Packard (HP), dar si un client vechi al afacerilor prospere cu statul: SIVECO Romania. In total, suma pe care specialistii Guvernului au pus-o sub un mare semn de intrebare, si care ar intra la posibile fapte de natura penala, respectiv abuz in serviciu contra intereselor publice, este de aproximativ 47 de milioane de euro.

Cum a inceput marea combinatie cu banii de la Casa

Dupa ce in 2012, controlul Curtii de Conturi la Casa de Asigurari de Sanatate a culminat cu sase sesizari facute de Doru Badescu, presedintele de atunci al CNAS, in 2013, raportul Corpului de Control al Primului Ministru a deschis din nou „Cutia Pandorei” de la CNAS. Astfel, in urma amplului control guvernamental, semnat de secretarul de stat Ion Lazar, DNA a fost sesizata, din nou, pentru a cerceta o serie de fapte cu eventuale conotatii penale, depistate la CNAS, incepand cu anul 2001 si pana la data finalizarii controlului (n.r.-2013), perioada in care la conducerea institutiei s-au succedat, rand pe rand, Eugeniu Turlea, Cristian Celea, Cristian Vladescu, Vasile Ciurchea, Irinel Popescu, Nicolae Lucian Duta si Doru Badescu.

Intarzieri mari, penalizari zero

Marea frauda sesizata in raportul guvernamental se refera la derularea contractului pentru construirea si operarea „Sistemului Informatic Unic Integrat al asigurarilor de sanatate din Romania” (SIUI), sistem care desi a costat enorm, a avut sincope, incepand de la implementare si culminand cu modul dubios de finantare.

Ca urmare a verificarilor efectuate de Corpul de Control s-a constatat, ca, desi, potrivit documentatiei de licitatie, perioada de valabilitate a ofertei de implementare a sistemului informatic al Casei, castigat de Compaq Cumputer in anul 2000, a fost de maximum 60 de zile, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a incheiat contractul cu Compaq Computer abia pe 3 iulie 2002, cu o intarziere de aproximativ doi ani si jumatate de la data desemnarii ofertei castigatoare.

Mai mult, asa cum reiese din raportul Corpului de Control, conform procesului verbal din 2000, Compaq, firma contractanta a promis ca va furniza in 18 luni un sistem functional, „la cheie”. Cu toate acestea, intarzierile uriase ale Compaq nu au fost sub nicio forma penalizate.

Mari semne de intrebare sunt ridicate si in ceea ce priveste documentatia de atribuire, lucru care a condus la neasigurarea finantarii de catre furnizor pana la predarea „la cheie” ulterior, CNAS preluand finantarea proiectului prin bugetul de venituri si cheltuieli proprii.

Preluarea contractului de catre HP, in defavoarea bugetului

In anul 2003, ca urmare a fuziunii dintre COMPAQ Computer si Hewlett Corporation, controversatul contract a fost preluat de HP Romania SRL. Inca de la preluarea de catre HP, ar fi aparut si primele probleme care aveau sa se rasfranga asupra bugetului CNAS. Mai exact, transferul catre HP s-a facut fara a se diminua valoarea contractului si trebuiau reduse mai multe taxe, tinand cont de faptul ca cele doua companii aveau statut diferit, una avand calitatea de persoana juridica din strainatate, iar cealalta din Romania.

Stersaturi si corecturi „pe fata”

Specialistii din Corpul de Control al Guvernului, care au monitorizat activitatea CNAS, aveau sa constate si corecturi/ stersaturi (cu pasta alba) in ordonantarile de plata, desi legea spune clar ca „in documentele justificative si in cele contabile nu sunt admise stersaturi, modificari si alte asemenea procedee, fara instiintare clara in acest sens”. Implementarea SIUI ne-a costat pe toti aproximativ 120 de milioane de euro, fara TVA, insa, chiar daca a ajuns sa functioneze in prezent, Corpul de Control al premierului Ponta aprecia, in 2013, ca nu exclude varianta „sifonarii”, prin zeci de acte aditionale, a unei sume de aproximativ 47 de milioane de euro. Ca atare, specialistii Executivului au concluzionat ca acest contract dubios trebuie sa ajunga neaparat pe mana procurorilor anticoruptie.

Cum s-a lipit SIVECO si la banii Casei

Marele beneficiar al acestui contract este, fara indoiala, HP Romania, insa, foarte interesant este si faptul ca un vechi client al afacerilor cu statul, Siveco, s-a lipit si la acesta „combinatie”, beneficiind de suma de 2.414.068,51 euro (cu TVA), pentru atribuirea mai multor manuale menite sa aduca un aport la derularea si implementarea sistemului informatic. Intreaga atribuire a acestei sume colosale s-a facut „fara ca reprezentantii CNAS sa solicite o justificare a pretului stabilit de SC Siveco S.A, mai exact intre 110.000 de euro si 141.530/pachet fara TVA si fara a se face mentiuni la continutul fiecarui pachet, respectiv numarul de manuale”, ceea ce, potrivit raportului Corpului de Control al premierului poate intruni elementele costitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata.

Toate sumele pe care CNAS le-a platit catre HP si Siveco, pentru SIUI

Din documetele prezentate de CNAS, si publicate in raportul Corpului de Control, rezulta ca in perioada 2003-31.03.2012 au fost efectuate plati catre S.C. HP Romania SRL, SC Siveco Romania S.A si Serviciul de telecomunicatii Speciale, in suma totala de 659.879.416,08 RON (cu TVA), echivalentul a aproximativ 150.000.000 de euro, defalcate astfel:

● 576.030.983,53 lei, echivalentul a 117.834,761 euro (fara TVA) catre HP, reprezentand valoarea serviciilor pentru realizarea SIUI. Adica pentru etapele de construire, de operare, precum si pentru adaptarea sistemului catre casele judetene.

● 14. 457.890 lei, echivalentul a aprox 3.300.000 euro, suma platita catre STS, pentru servicii de telecomunicatii si energie elctrica.

● 69.372.541 lei, suma platita care S.C Siveco, dintre care 7.848.461 euro, reprezentand licentele Siveco Applications precum si 8.423.648 euro pentru alte licente suplimentare Siveco si suport tehnic pentru CNAS si casele judetene, iar alte aproximativ 2.000.000 de euro pentru mentenanta.

Ce spun sefi i care s-au perindat pe la Casa de Asigurari

Doru Badescu: „Personal mi se pareau sume uriase”

In 2012, Doru Badescu, presedintele de atunci al CNAS, dupa un control al Curtii de Conturi, tragea primul semnal de alarma in legatura cu problemele identificate in cadrul sistemului. In prezent, cadru activ in Ministerul Afacerilor Interne (MAI), comisarul Badescu sustine ca au existat probleme, unele punctate in sesizarea facuta catre DNA. ,,Erau lucruri care atunci mi se pareau mie strigatoare la cer. Complexitate, sume, proceduri, lucrurile ce nu mi se pareau bine facute. Da, personal mi se pareau sume uriase. Nu sunt de specialitate ca sa spun daca se justificau sau nu (sumele -n.r). Dar sumele erau mari, iar functionarea sistemului nu era ca un tot. Pentru ca, inaintea mea si odata cu terminarea mandatului meu a fost un audit al Curtii de Conturi. In urma controlului Curtii de Conturi au identificat vulnerabilitati, anumite disfunctionalitati si au stabilit cateva masuri”, a declarat Badescu, pentru „Evenimentul zilei”.

Actualul sef, Vasile Ciurchea: „Nu e corect sa comentez licitatia”

Spre deosebire de Doru Badescu, Vasile Ciurchea, actualul sef la CNAS, spune ca, desi a fost criticat de multi de-a lungul timpului, sistemul este functional si „perfectibil”. Actualul sef de la Casa a lasat de inteles ca cineva ar fi dorit, prin raportul Curtii de Conturi din 2012, sa „sifoneze” acest sistem, el contrazicand neregulile sesizate de Doru Badescu. Cat despre valoarea uriasa a contractului, de aproape 120 de milioane de euro fara TVA, Ciurchea nu vrea sa comenteze si spune ca nu el se afla la conducere cand s-a semnat acest contract cu HP. „Contractul a fost atribuit in urma unei licitatii si eu nu vreau sa comentez in niciun fel acest aspect. Nu este corect sa comentez o licitatie”, mai sustine seful de la Casa. Vasile Ciurchea are insa doar cuvinte de lauda cand vorbeste despre eficienta sistemului informatic. ,,SIUI colecteaza absolut toate datele de la tot ce inseamna furnizori de servicii medicale, de la cel mai mic cabinet pana la cel mai mare spital”.

Lucian Duta: „Habar n-are ce vorbeste. El nu stie ce a administrat!”

Lucian Duta a fost la sefia CNAS in perioada 10.12.2009 – 08.05.2012, inaintea lui Doru Badescu si dupa Vasile Ciurchea (primul mandat). Contractele SIPE si CEAS au fost semnate in timpul mandatului sau. Primul este contractul privind implementarea retetei electronice, in valoare de aproximativ 9 milioane de euro, iar CEAS-semnat in 2012 – prevedea sistemul cardurilor de azi, in valoare de aproximativ 20 de milioane de euro. „Degeaba se lauda unii azi cu reteta electronica si cu cardul de sanatate, ca eu le-am implementat. Unul ca Badescu, care spune ca sistemul informatic nu functioneaza, habar n-are ce vorbeste. El nici nu stie ce a administrat si ar trebui sa taca din gura. El s-a manifestat ca un plutonier, nu ca un chestor”, ne-a declarat Duta. Fostul presedinte al CNAS are insa numai cuvinte de lauda despre controversatul sistem de informatizare de la Casa. „Sistemul functioneaza foarte bine. Ganditiva ca, daca nu era bun, nu ar fi facut fata la fluxul imens de retete electronice!”, ne-a declarat Duta, care nu vrea insa sa comenteze sesizarile depuse de Badescu la DNA. Cat despre suma imensa platita pentru programele IT de la Casa, Duta spune: „In alte tari s-au cheltuit miliarde de euro, nu milioane, iar sistemele lor nu sunt la fel de eficiente ca al nostru”, incearca Duta sa contrazica concluziile raportului intocmit de Corpul de Control al Primului-Ministru.

DNA a inceput urmarirea penala

La solicitarea EVZ, in legatura cu eventualele fapte de natura penala din contractul CNAS-HP, Directia Nationala Anticoruptie precizeaza: ,,Pe rolul DNA – Structura Centrala exista in lucru o cauza ce priveste aspectele mentionate, fiind inceputa urmarirea penala cu privire la fapta („in rem”). Referitor la raportul Corpului de Control, acesta a fost inregistrat ca sesizare in anul 2013, iar elementele continute fac obiectul unor verificari, in acest moment”, a precizat DNA. Reprezentantii HP nu au putut fi contactati.

COMENTARII

DISQUS: